Daniel95 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Witam, jak w temacie, chciałbym podłączyć do jednego z kanałów w odbiorniku oświetlenie do modelu, przewiduje że łączny pobór prądu nie powinien przekroczyć 1A, nie wiem czy można taki też prąd pociągnąć z odbiornika, tak więc proszę o pomoc. Z góry dzięki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Można. Mówi się, że przeciętny odbiornik powinien wytrzymać do 8A, ale do 3A nie masz się czego obawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 1 mm scieżki 35mikrometrow (najczęściej spotykana grubość,niepocynowanej) przenosi prąd od 3 do 6A (w zależności od temperatury). Pocynowanie jej znacznie podnosi obciążalność. Scieżki między pinami zasilania w odbiorniku mają zazwyczaj powyzej 2mm i są grubo pocynowane. Nie masz nigdy szans upalenia ścieżek. Najwyzej piny-gniazdo wtyczki tyle nie przenoszą, ile ścieżki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel95 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Czyli 2A bez problemu, nawiasem mówiąc raz spaliłem odbiornik podłączając wtyczkę od regulatora odwrotnie. Wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Ale na pewno nie upaliłeś ścieżek zasilających serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Napisano wczoraj, 17:44 Czyli 2A bez problemu, nawiasem mówiąc raz spaliłem odbiornik podłączając wtyczkę od regulatora odwrotnie. Wielkie dzięki. Samo odwrócenie wtyczki nie uszkodzi odbiornika. Musiałeś zamienić + z - czyli czerwony z czarnym. Albo podałeś za duże napięcie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Oprócz odbiornika weź pod uwagę wydajność BEC w modelu. Wiele modeli, szczególnie budżetowych nie dostarcza wcale dużego prądu. Zdarzają się wartości rzędu 1,5A. W takim wypadku, pod dodaniu dodatkowego obciążenia, możesz spowodować zakłócenia w torze odbiorczym, przez zbyt niskie parametry zasilania odbiornika. Optymalnie jest pobierać zasilanie dla dodatkowych odbiorów, z głównego pakietu, a z odbiornika tylko sterować włącznikiem, lub nawet dać ręczny wyłącznik, włączany przed lotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel95 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 No to do samochodu raczej miało być, można zastosować jakiś mini przekaźnik. A po podłączeniu odwrotnie tej wtyczki, nie wiem co jeszcze zrobiłem ale skończyło się spalonym kanałem w ukłądzie scalonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Do załączania oświetlenia proponuję użyć serwa "napędzającego" mikrowyłącznik, który to załączy napięcie na oświetlenie bezpośrednio z akumulatora. Wtedy ograniczenia prądowe odbiornika nie będą miały żadnego znaczenia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi