Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nowy rok minął więc może już warto pomysleć na dubezpieczeniem ( w szak u nas niektórzy latają cały rok, łącznie z zimą).

Dla tych latających planktonem udało mi się znaleźć ubezpieczenie obejmujące w OWU:

"Czynności życia prywatnego w wariancie MINIMUM obejmujące posiadanie i użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem:

-zdalnie sterowanych, bezzałogowych modeli pojazdów, statków powietrznych i wodnych , o ile ciężar nie przekracza 5 kg".

Za coś takiego zapłaciłem w Allianz na Mościckiego 23, tylko 65 zł za rok. Na ten rok myślę że to mi wystarczy.

Zapytałem też o cięższe modele i uzyskałem taką odpowiedź:

"zgodnie z naszą rozmową informuję, że w razie potrzeby będzie możliwość rozszerzenia naszej odpowiedzialności za modele latające

o wadze 5-20 kg składka dodatkowa 150 zł/rok

o wadze 20-25 kg składka dodatkowa 215 zł/ rok

to są składki dla Pana z uwzględnieniem zniżek jakie udzieliłam.

Dla pozostałych osób składka będzie wyliczona indywidualnie i wyniesie od 65 zł do 300 zł w zależności od zakresu i rodzaju posiadanych i użytkowanych modeli. W każdym razie będę mogła uzyskać zgodę na ubezpieczenie modeli nawet do 25 kg".

Jeżeli potrzeba i ktoś byłby zainteresowany mogę podać bliższe namiary.

Może się mylę, ale jest to na dzień dzisiejszy, jedyny ubezpiczyciel "od ręki".

Pozdrawiam Jacek

Opublikowano

ciach

o ile ciężar nie przekracza 5 kg".

ciach,

Na ten rok myślę że to mi wystarczy.

Cobrę składaj,

4,25 metra nie ma prawa ważyć mniej niż 6 kg. nie poleci...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Chyba powoli doświadczamy końca zimy ;) i będzie można coś polatać , piszcie tutaj kiedy latacie , bo z dużą chęcią bym wpadł, a nie mam klucza do bramy a pasuje jakoś wjechać ;p

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zima zrobiła nam psikusa i pozostała nieco dłużej. Jednak wszystko ma swój koniec, zima także.

Z tego co wiem, na dzień jutrzejszy (14-04) planowane jest wietrzenie hangaru i sprzetu.

zapewne, nie raz padnie "od śmigła !!"

Opublikowano

Z tego co wiem, ze względu na porywisty wiatr skończyło się tylko na poskładaniu modeli i wietrzeniu hangaru.

Ja z Żonką wybraliśmy jazdę po białym... http://www.youtube.com/watch?v=q8IMLzTpo2E&feature=youtu.be

W tygodniu co bardziej niecierpliwi nie dali rady już usiedzieć w domu.

Dziś (21-04) kolejne spotkanie i - mam nadzieję - intensywne mieszanie powietrza.

Zobaczymy co z tych planów wyjdzie.

edit 22-04-2013:

No i wyszło jak planowano, moze tylko nie wszystko co się wydarzyło było zaplanowane.

Mimo dość porywistego wiatru dwadzieścia holi zostało wykonanych, termika też czasem dała się znaleźć.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nie dajemy się!!

Mimo dość silnego wiatru loty odbyły się we czwartek, w sobotę i w niedzielę - w sobotę cześć z nas jednak pracowała w przydomowych ogródkach.

W niedzielę Janusz poskładał Cobrę ze stalowym bagnetem, nabrała wagi i dzielności w powietrzu. Jak dla mnie - miałem przyjemność wykonać dwa, trzy hole i krótkie loty, Janusz lądował holówką i przejmował szybowiec - lata zdecydowanie lepiej.

Przed zachodem poleciało co lżejsze np. Cularis pilotowany przez córkę "tomeks"-a. :)

Opublikowano

Cześć Wszystkim,

ruszyły przygotowania, do piątych już w Tarnowie, Ogólnopolskich (otwartych) Zawodów Modeli Szybowców RC Dużej Skali.

Zapraszamy wszystkich do udziału, chętnych do pomocy, sympatyków, ciekawych i ciekawskich do odwiedzin i ogladania.

Szczególnie zachęcamy do udziału w klasie otwartej, wystarczy w posiadanym szybowcu / motoszybowcu zainstalować najprostszy wyczep, choćby zewnętrzny.

W motoszybowcu trzeba zablokować napęd (np. taśmą zakleić łopatki)

więcej tu: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/37196-v-ogolnopolskie-zawody-modeli-szybowcow-rc-duzej-skali-w-tarnowie

i tu: www.avia.tarman.pl

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niedziela pełna rekordów 02-06-2013 R.P.

świetne warunki, miła atmosfera - jak zwykle u nas, świeża kawa (nawet z cukrem), ból karku i barków od dłłłuuuugiego patrzenia w górę, wysoko w górę....

Koledzy zapewne podzielą sie swoimi indywidualnymi osiągnieciami a ja taki obrazek, log jednego z lotów wrzucę:

dg30320130602.gif

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

Witam,

były super warunki termiczne,wykonałem holówką 16holi.Latały cztery makiety szybowców i koledzy zanotowali życiowe rekordy.Trochę polatałem cobrą15 i pokręciłem nią trochę akrobacji.Naprawdę udany dzień.

Opublikowano

Mnie tez jeszcze boli karczek chociaż ja miałem fizjoterapełtkę w postaci żony oraz pomocnika Janusza który złapał za stery podczas pażenia kawy czas Ka-8 w powietrzu odczytany z radia 53min wspaniała zabawa

Opublikowano

Niedziela pełna rekordów 02-06-2013 R.P.

świetne warunki, miła atmosfera - jak zwykle u nas, świeża kawa (nawet z cukrem), ból karku i barków od dłłłuuuugiego patrzenia w górę, wysoko w górę....

Koledzy zapewne podzielą sie swoimi indywidualnymi osiągnieciami a ja taki obrazek, log jednego z lotów wrzucę:

dg30320130602.gif

Uploaded with ImageShack.us

Pięknie ! Nieźle wyziębiłeś czujnik temperatury :-)

Opublikowano

W zakresie widzialnosci wzrokowej i jezeli masz ubezpieczenie OC modelarskie to można latać uzgadniając z innymi użytkownikami przebywającymi na lotnisku

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.