chaosmaker Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Witam - niedawno popełniłem mały szybowczyk z zestawu naszego forumowego kolegi Mirka . Wszystko było by fajnie gdyby nie to iż dorobiłem centropłat i w ten sposób rozpiętość modelu wzrosła z 113 cm do 149 cm - wielkość ponoć mocno za duża dla tego modelu . I teraz pytanie - czym może skutkować zwiększona rozpiętość modelu , jakie mogą być tego widoczne objawy w trakcie lotu ? Pozdrawiam - Piotr http://pfmrc.eu/index.php?/topic/31199-mikrus-rc-plecakowy-elektroszybowiec-na-kazda-okazje/page__st__40
zbjanik Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Na moje oko nic złego się nie stanie. Odpowiedź leży w próbach. Ale- poooleci....
ali1983 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 zmienił się współczynnik stateczności podłużnej ("A") przez co model może być bardziej nerwowy. polecam lekturę "zdalnie sterowane modele szybowców" W. Niestoja.
Marcin K. Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Czyżby bylo podobnie jak z samolotem? Maja prędkość i zamiatanie ogonem?
zbjanik Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Jak napisałem- moim zdaniem będzie dobrze latał. Ale może interesujące jest bardziej, co by się działo, gdybyś bardziej niż napisałeś, zakłócił te proporcje: jeszcze więcej skrzydeł. Model powinien stać sie trudny w pilotażu, a jeszcze dalej idąc, nawet nieprzewidywalny i wręcz niesterowny- będzie neurastenicznie reagował na zakłócenia Twoje (usiłowanie sterowania, czy korekty), ale też na czynniki zewnętrzne- podmuchy, termika itd. Zacznie Ci nie starczać sterów do korekty itd. Pojawi się niestateczność podłużna i poprzeczna. Moja droga do RC prowadziła przez długi okres modeli swobodnie latających, marzeniem było z ziemi móc zapanować nad modelem, który leciał, gdzie chciał. W końcu wszedłem na ten poziom- i dobrze, ale tamta szkoła myślenia i próby przewidzenia jak model się będzie zachowywał jest bezcenna. Można latać oczywiście nie wiedząc wiele, czy nic o teorii- ale o ileż lepiej mieć świadomość tego co tam się w górze dzieje i dlaczego.
Rekomendowane odpowiedzi