Warhawk Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Witam. Chciałbym się dowiedzieć co potrzebuje aby zacząć latać modelami spalinowymi. Pomijam tu samolot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Od zbierania wiedzy w temacie. Jak sie obchodzi z silnikami. Bo chyba nie pytasz co kupic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Jak zaczynasz od zera, to od elektryka- na początek jest dużo prościej, początek jest mimo wszystko łatwiejszy. Chyba, ze umiesz już trochę latać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warhawk Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Latam elektrykami od 1,5 roku więc nie jestem początkujący. Chciałbym poprostu zacząć ze spalinowymi a nie wiem jak się do tego zabrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Do latania spalinkami potrzebne jest kilka podstawowych rzeczy. Po taniości:strzykawka do tankowania,grzałka do świec,gruba rękawica,oczywiście silnik,zbiornik,łoże silnika,wężyki silikonowe,pakiet ni-mh 4,8v.olej after-ru do konserwacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Zamiast rękawicy moze byc rozrusznik. Nawet bardziej wskazany bo palce zachowasz cale. Da sie bez niego obejść ale jest praktyczniej. Sam nie mialem jakies 3 lata rozrusznika i kilka razy mialem rozciete palce. Do pierwszego modelu spalinowego starczy ci to co wyżej pisali. Jeśli zachorujesz na te modele to warto zainwestować w skrzynkę startowa i panel startowy. A No i zamiast strzykawki polecam ręczna pompke paliwa. Szkoda nerwów na strzykawkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Po to właśnie jest gruba najlepiej skórzana rękawica żeby śmigło nie cięło paluszków .Fakt rozrusznik jest o wiele lepszym rozwiązaniem. Duża 100ml strzykawka nie sprawia żadnych problemów przy tankowaniu.Pompa o wiele lepsza ale ja podałem wersję budżetową w razie jak koledze nie przypadną spalinki to nie będzie problemu z pozbyciem się zbędnego wyposażenia a jak się zakocha w brudasach to se dokupi rozrusznik pompę i panel startowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Wstyd się przyznać ale ja mimo że mam pompkę to i tak tankuję strzykawką bo zawsze widzę ile w zbiornik wchodzi Strzykawka oczywiście setka. Jak kolega chce się trochę dowiedzieć to na pw przesyłam nr telefonu do kontaktu. Z chęcią podzielę się wiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Zazdroszczę wam. U mnie największą strzykawka to jakies 20ml nie wyobrażałem sobie tym tankować 350ml:D dlatego polecam chociaz prosta pompke. Mozna tez pójść po bandzie, dwie strzykawki połączone zawórem jednokierunkowym. Jedna zasysa, druga wypluwa. I mamy dwu cylindrową pompę dołożymy do tego jeszcze 6 strzykawek w układzie V i mamy amerykańsko polska pompę V8 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej nowicki Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Pozdrawiam serdecznie jako wyposażenie startowe proponuje pompa ręczna żarnik świecy z własnym akumulatorkiem (ma tą zaletę że nie wkręcisz przewodu w śmigło) rozrusznik bardzo pomocny no i nieśmiertelna strzykawka oraz szmatki do wycierania dłoni i modelu to wystarczy a i tak czasem się zdenerwujesz bo jakiegoś drobiazgu zapomnisz Jak zaczniesz użytkować spaliny staniesz się zbieraczem z pozoru niepotrzebnych rzeczy a które przydają się często i gęsto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 No 20 ml to faktycznie trochę kłopotliwe,widać licho szukałeś bo u mnie da się kupić strzykawe 280 ml,ale to już max rozmiar w tym sklepie co kupowałem setkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 I nie zapomnijmy, drodzy Modelarze, o denaturacie! Coby model odtłuścić po lataniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warhawk Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 A pakiet najlepiej jakiej pojemności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Ja stosuję 4 ogniwa ni-mh o pojemności 1800mAh z tych mniejszych ogniw co by lżej było do mniejszych modeli takich do 1500g a do większych 3000 mAh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzex Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Co wy tam gadacie o rozrusznikach Mi nie raz poczciwy Os Max odpalał z jednego popychu ręką. Oczywiście jeżeli jest dobrze wyregulowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Zazdroszczę wam. U mnie największą strzykawka to jakies 20ml Jak chcesz to mogę Ci kupić i wysłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Obecnie mam pompke ręczna i elektryczną tak ze dziekuje do pierwszej spaliny od razu zamówiłem pompke. Ale na rozrusznik dlugo czekałem... Wiele razy palce rozciete byly... Tak ze polecam grubą rękawice lub nakładke gumową na palec. I co do nakładki to warto owinac ja tasma izolacyjna bo śmigło szybko przecina gumę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 rozrusznik jest wygodny, ale niszczy kołpaki, no i trochę nieporęczny jeśli zasilany ze skrzynki startowej. Najlepszy patent jaki widziałem to rozrusznik z akumulatorami cdni dużej pojemności w rączce urzadzenia. Jeśli to tego mamy akumulator świecy zintegrowany z klipsem żarzenia, i ręczną pompkę paliwa na baniaczku, to nie trzeba łazić po polu ze skrzynką startową, co nie zawsze jest wygodne. W wersji minimum, mogą być dwie skórzane rękawice, paliwo i ten żarnik- jedną rękawice podłożyć pod kolano by trawą spodni nie ubrudzić, drugą na rękę co uruchamia silnik. Dobre silniki palą praktycznie od kopa i rozrusznik nie jest jakimś niezbędnym akcesorium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Mi tam jak pierwszy raz śmigło po palcach odbiło i się czerwona polała to od razy zainwestowałem w rozrusznik. Trzeba być samobójcą aby śmigła APC odpalać palcem Teraz już nie używam tak ostrych śmigieł ale i tak pale rozrusznikiem. Kolega po tym jak mu się starter wysłużył to wykorzystując części zrobił sobie bit do wkrętarki z nakładką gumową od startera i się mu super sprawdza. Faktycznie kabel jest uciążliwy bo trzeba mieć go zawsze na uwadze. Dla tego do tej pory używam grzałek zamiast klipsów z kabelkami. Ale pracuję nad tym aby zainstalować koszyk na pakiet do startera. A ze strzykawką trudno się rozstać mimo że co roku trzeba kupić nową bo się guma/uszczelka lasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Klucz do świec!!! Koledzy zapomnieli dodać Strzykawkę np. 200ml kupisz w sklepie medycznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi