Gość PlayerWithoutName Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Witajcie, Rozpocząłem pracę nad budową czegoś w stylu Dragon Runner'a (http://www.qinetiq-n.../dragon-runner/). Na razie jestem na etapie tworzenia oprogramowania (Małe gui na bibliotekach SFML2, sfgui). Jeśli ktoś będzie zainteresowany postępem prac nad oprogramowaniem to mogę wrzucić screenshot'y (naradzie ubogo, wskazywanie aktualnych danych z joystick'a w formie cyfr oraz takiego krzyżyka jak w kalibracji). Ogólnie komputer sterujący i robot będą zbudowane na najzwyklejszych podzespołach komputerowych, sterowanie odbywa sie za pomocą joystick'a (Tracer Jet Force V2, 4 osie 12 przycisków i Pov), dane będą leciały przez internet (Dla wtajemniczonych: 4 Porty TCP po jednym na oś i pewnie bedzie jeszcze jeden dla przycisków), Bedzie też coś w stylu FPV (zwykła kamerka i obraz przez neta ). Pewnie jeszcze coś dopiszę jak wrócę na Windowsa (piszę teraz z Ubuntu) Piszcie jak wam się podoba pomysł i co mogę wprowadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Hmm czołg z fpv... Duzo kombinacji a te drzwi juz otwarte. Moim zdaniem kamera internetowa ma za słaba jakość. Sama mechanikę mozna zaadoptować z jakiegoś czolgu 1:10/8 a co do obrazu znajdziesz w dziale fpv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PlayerWithoutName Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Znaczy fpv będzie zrealizowane przez bibliotekę ROS (zapisuje obraz w tablicy wiec gotowe do przesłania przez port) i wyświetlane pod tym krzyżykiem od joysticka. Kamera ma rozdzielczość VGA (480p) co mi w zupełności wystarcza Wysyłane z mojego XT320 za pomocą Tapatalk 2 (piszę ze starego konta) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Do wyjaśnienia, Kacper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PlayerWithoutName Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 I co ci chodziło robertus, bo niezbyt zrozumiałem twój post Wysyłane z mojego XT320 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Może odpowiesz na mojego PW, chyba, że chcesz mieć to konto też zbanowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PlayerWithoutName Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Postęp prac niewielki z powodu spalonej płyty głównej w moim komputerze. Mam pytanie do osób zajmujących się czołgami rc, otóż na jakiej zasadzie działa strzelanie z takiego czołgu? Coś pneumatycznego czy raczej mechanicznie? Jak tylko moja pks główna wróci z wycieczki do sklepu na gwarancję to biorę się za pisanie programu Wysyłane z mojego XT320 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz stasin Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Jeśli to czołg firmy Heng Long to chyba mechaniczne, ale pewny nie jestem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PlayerWithoutName Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Witam po małym zastoju, miałem zepsuty komputer. Prace się posuwają w powolnym tempie, ale jednak. Zakupiłem "drugie serce" tego pojazdu, jest nim ATMega32-16PU: Będzie sterowana przez port COM (albo LPT, jeszcze zobaczę) na płycie głównej robota i jej zadaniem będzie sterowanie dwoma regulatorami modelarskimi i może akcelrometrem i żyroskopem. Zasilanie całości pewnie z jakiegoś akumulatora żelowego, sama ATMega jest zasilana układem LM7805CV a płyta główna z PicoPSU narazie tyle, następnym razem spróbuje wrzucić coś konkretniejszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi