michalg Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Witam, jestem początkujący w technice RC. Chciałbym kupić pierwszą aparature i wyposażenie, wybrałem Gaupner MX-12,ładowarke SHARK 10, serwa HS55, silnik BM 2410-12,regulator Jeti eco 18A. Czy taki zestaw będzie kompatybilny ze sobą i dobry na początek przygody z RC? Jakie dobrać śmigło do tego silnika(samolot-Zefir) oraz jaki pakiet aku? Są jakieś rzeczy niezbędne do oblatania modelu, oprócz wymienionych? Potrzebne jest coś jeszcze do ładowania pakietów,jakieś złącza? Pozdrawiam i proszę o doradztwo, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krykiet Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Są jakieś rzeczy niezbędne do oblatania modelu, oprócz wymienionych? zasilacz do ladowarki odbiornik masz w komplecie? goldy, przedluzacze do serw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Jeszcze pakiet(y) by sie przydal(y) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalg Opublikowano 10 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zasilacz musi być przerobiony z zasilacza komputerowego, czy może być prostownik 12V? Odbiornik jest(r700) Pakiet 11V czy 7,4? Edit @up: "oraz jaki pakiet aku?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yahoon Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Prostownik raczej nie bardzo. Ustawiony na takie napięcie wcale nie daje 12V tylko coś w okolicach 6V. Przynajmniej tak było u mnie jak mierzyłem. Jeśli ktoś wie lepiej to proszę mnie poprawić i ewentualnie wyedytuję tego posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 lepiej jest przerobić z komputerowego. sam bede niedługo przerabiał jeden bo potrzebuje do ładowarki, zobaczymy co z tego wyjdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 prostownik nie daje napięcia stałego stabilizowango. w dodatku napięcie szczytowe jest znacznie większe niż 12V. TYLKO zasilacz!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalg Opublikowano 10 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Dzięki:) Akumulator 7.4/11.1V? Wtyczki Graupnera i Hiteca są takie same? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyn Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 MX-12 to najlepszy wybór na sam początek :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 A masz możliwość robienia np. zakupów za granicą przez internet? (karta kredytowa + serwis paypal). jeżeli tak, to ja polecałbym tobie zastanowienie się nad zakupami np. w sklepie UnitedHobbies. I tak: - zamiast Sharka 10 kupić np. taką ładowarkę: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5548 Ma ona praktycznie identyczne parametry, ale też od razu wbudowany balancer do ogniw li-pol, który jest bardzo użyteczny. Cenowo, to wyjdzie Cię taniej nawet z transportem. Podobnie serwa, silnik, lipole. Tylko pamiętaj, zanim się zdecydujesz na cokolwiek, to przeczytaj niniejszy wątek http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=1229 (żebyś miał świadomość ew. podatku, cła, czasu dostaw itp...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalg Opublikowano 14 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Wolałbym w PL kupować Balancer: nie jest możliwe ładowanie pakietów bez niego? Do pakietu NiMH z nadajnika nie jest wymagany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Witam. Jeśli chodzi o aparaturę to też rozważałem wybór tego modelu, jednak ostatecznie padło na Eclipse 7. Czekałem na nią ponad miesiąc bo nie mogli zamówić mode1. W MX-12 nie będziesz miał tego problemu. Mam ją od 2 tygodni i jestem BARDZO ZADOWOLONY. Ładowarka Shark 10. Super wybór. Do tego dokupiłem też balanser (niestety nie ma wbudowanego) http://nastik.pl/balanser-pcm3s-pakietow-p-220.html i czujnik temperatury. Nie przewiduje kupna pakietu 2S dlatego wybrałem ten balanser. Pakiet moim zdaniem tylko 11.1V (3S). Większość silników jest zasilana takim napięciem. 2S to rzadkość i tylko bardzo małe silniki. Przy wyborze pakietu zwróć uwagę na długotrwały dopuszczalny prąd rozładowania czyli 10C, 16C, 18C, 22C. C oznacza pojemność akumulatora. Jest to bardzo ważne!!! Jeśli przeciążysz pakiem w najlepszym razie tylko spuchnie. JAk wybuchnie może nie być ciekawie Ja mam jeden 2200mAh 18C, wczoraj zamówiłem 3700mAh 22C http://nastik.pl/pakiet-lipol-3700mah-3s1p-111v-p-1221.html. Juz nie mogę się doczekać (spóźniony prezent na urodziny ) Taki silnik mam w swoim samolocie. Trenerek 520g. na połowie gazu i śmigle 9x7 śmiga jak szalony. Zawisu nie zrobię ale... coś za coś. powodzenia i napisz jak wybierzesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Jakie dobrać śmigło do tego silnika(samolot-Zefir) oraz jaki pakiet aku? Śmigieł to warto mieć kilka z zakresu zalecanego przez producenta silnika. Na początek na pewno wystarczą GWSy - tanie i dobre do eksperymentowania. Pakiet raczej 3S (silnik ma 1000obr/min/V) o pojemności wg uznania. Pewnie z zakresu 800 - 1800mAh. Im większa pojemność tym dłuższy lot, ale i większy ciężar pakietu. Jeżeli chodzi o wydajność prądową, to lepiej kupić z tych o wyższym parametrze (powiedzmy conajmniej 15C), wtedy unikniemy kupienia jakiegoś starszego pakietu (leżakującego sobie gdzieś u producenta, czy sprzedawcy). Balancer:nie jest możliwe ładowanie pakietów bez niego? Jest możliwe, a sam balancer jest używany tylko do ogniw li-xx (litowo jakichśtam). Zamiast balancera na pewno potrzebny będzie multimetr za kilkanaście złotych (np taki: http://www.allegro.pl/item279183078__miernik_multimetr_dt838_instruk_pl_probowka.html ) Co kilka lotów wystarczy zmierzyć napięcie każdego ogniwa w pakiecie Li-pol (przez wtyczkę serwisową pakietu). W razie dużych różnic napięcia między ogniwami (różnie to podają, ale powiedzmy większych niż 0,05V), naładować każde ogniwo oddzielnie. Ten mierniczek przyda się do bardzo wielu innych pomiarów, a balancer jest sprawą drugorzędną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Witaj. Balancer: nie jest możliwe ładowanie pakietów bez niego? Do pakietu NiMH z nadajnika nie jest wymagany? W instrukcji Shark 10 jest przewidziana taka możliwość, jednak KAŻDY z nas powie ci nie rób tego. Może na pocątku będzie wszystko Ok, ale..... NIE :!: Nie próbuj tego sprawdzać :!: Wolałbym w PL kupować Ja też i tak robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Witaj. Balancer: nie jest możliwe ładowanie pakietów bez niego? Do pakietu NiMH z nadajnika nie jest wymagany? W instrukcji Shark 10 jest przewidziana taka możliwość, jednak KAŻDY z nas powie ci nie rób tego. Może na pocątku będzie wszystko Ok, ale..... NIE :!: Nie próbuj tego sprawdzać :!: Wyżej Hubert wyraźnie napisał iż balanser stosuje się tylko i wyłącznie do ładowania pakietów Li-xx. Do pakietu nadajnika Ni-xx nie ma balanserów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgadza się. Balanser jest tylko do li-XXX. W mojej wypowiedzi nie było to tak oczywiste. Przepraszam. :oops: Uważąm, że pakiety są na tyle drogie, że watro zainwestować "pare" złotych w balanser. Każdy zrobi jak uważa. P.S. pisaliśmu w jednym czasie z Hubertem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalg Opublikowano 15 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 Wielkie dzięki za odpowiedzi:) Ostatnie pytanie: możliwe,że kiedyś(za pół roku,może więcej) będę latał na pakietach 2S(jakieś lekkie elektryczne akrobaty,jeśli umiejętności pozwolą ). Balancer Sharka PB-5 v2.0 będzie dobry? I jaki komplet adpterów do niego,aby nie mieć problemu z wtyczkami? Pozdrawiam, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Hej. Jeśli zamierzasz w przyszłości używać pakietów 2S oraz 3S to na pewno jest to dobry wybór. Przy okazji dokup od razu czujnik temperatury. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Czytałem wiele postów, w których ludzi pisali, że pakiety strasznie się grzeją. Ok. 23zł łatwo rozwiąże ten problem. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 A nie moze byc taka f-my E-Skay za 45 zł? http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=1517 Czy ona nieprawidlowo laduje pakiety? Baxter12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Skidan, o co Ci chodzi z tym grzaniem sie ogniw? Raczej trzeba myśleć i ustawiać odpowiednie paramerty ładowania, a nie instalować czujniki temperatury. Osobiście mam Pulsara z czujnikiem temp. i nie widze dla niego zastosowania. Na pewno nie przy ładowaniu ogniw Li-xx, ani pakietu nadajnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.