Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Jako że zima sie przedłuża i nie można latać , postanowiłem jeszcze coś poskładać do polatania , tak na szybko i po taniości , czyli wkładam do modelu to co mi zalega w modelarni , co prawda mam model tej wielkości w elektryku , ale te 5 czy 6 minut lotu to troche mało żeby coś potrenować .Do zasilania po raz pierwszy zastosowałem "żelazówki" , odbiornik 2100 przez diody 10A , zapłon 1400 bezpośrednio z pakietu , na zapłonie napisali że do 8,4 V Yaczek i silnik DLE30 zakupiony u Jakuba z F3M http://www.ef3m.pl/samoloty-rc-spalinowe-20-30-ccm,86.html , Model wykonany całkiem przyzwoicie i lekko , liczyłem na to że zmieści się w 5 kg , a tu niespodzianka , waga do lotu bez paliwa 4,4 kg , hmm mam nadzieje że nie długo pogoda pozwoli sprawdzić co to maleństwo potrafi .

post-239-0-78789200-1363891500_thumb.jpg

post-239-0-27296600-1363891541_thumb.jpg

post-239-0-15852700-1363892161_thumb.jpg

post-239-0-82088300-1363891733_thumb.jpg

post-239-0-66972600-1363892192_thumb.jpg

post-239-0-20449600-1363892221_thumb.jpg

post-239-0-70100600-1363892238_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj Darek,

Pewnie już to zrobiłeś, ale jeżeli nie, to podklej sobie małe klocki balsowe pod uszy do mocowania owiewki. Ten patent wklejenia mocowań, który jest u Ciebie roztrzepuje się bardzo szybko.

POZDR.>

Opublikowano

Witaj Darek,

Pewnie już to zrobiłeś, ale jeżeli nie, to podklej sobie małe klocki balsowe pod uszy do mocowania owiewki. Ten patent wklejenia mocowań, który jest u Ciebie roztrzepuje się bardzo szybko.

POZDR.>

Ok dzięki , miłem z tym problem w yaku z topmodel , ale to było dawno i zapomniałem juz :)

diody zmniejszaja napięcie o 0,6V , patent sprawdzony , nie ja to wymyśliłem :) serwo na gazie to futaba S3010 , reszta HS985 , na wysokości niestety jedno , bo miałem tylko cztery , miały być założone na lotki do Veloxa , ale w trakcie budowy koncepcja się zmieniła , tak że połówki SW połączone stalowym drutem który był w zestawie , jak bedzie za wiotki to założe 2 serwa , ( mam nadzieje że będzie jeszcze do czego :) ) czy może od razu zakładać 2 serwa na SW , latał ktoś może na jednym , daje rade ten drucik co łączy połówki SW

Opublikowano

Wydaje mi się, że wiem do czego będziesz wykorzystywał tego 55M :D ... i dlatego od razu dałbym dwa serwana wysokość! Takie rozwiązanie wytrzyma dużo więcej ostrych blenderów, a poza tym nie bedziesz musiał wozić z tyłu ołowiu :D .

POZDR.>

Opublikowano

Wiesz może na ile czasu mniej więcej starcza jeden pakiet "żelazówka"? Chciałem taki zastosować w Yaku 54 50ccm z odbiornikiem HV.

Opublikowano

.Do zasilania po raz pierwszy zastosowałem "żelazówki" ,

w znacznym stopniu zależy to od serw jakie zastosowałeś i od stylu latania

Opublikowano

Miałem Jaka 54 i MX2 z silnikiem 50 ccm. W obu modelach przy dość agresywnym lataniu przez 10 minut nigdy nie pobrało więcej niż 150 mAh z żelazówek.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Zastanawiam się jakie zawiasy zastosować w tym modelu , czy te dostarczone w zestawie celulozowe czy wybebeszyć większe szczeliny

i dać jakieś inne. Może koledzy mieliście z tym doświadczenie i wypowiecie się. Zaznaczam że nie latam 3D.

Opublikowano

Jak nie wiesz o czym mowa to trudno ,natomiast w zestawie są zawiasy jakie są i chcę wiedzieć czy ktoś je stosował a jeżeli

tak to jak się sprawują.

Nie wiem dlaczego coraz więcej złośliwych ludzi się pojawia na tym forum.

Przecież mogą sobie iść na facebooka a tam mają pole do popisu.

Opublikowano

Ja radzę zastosować zawiasy normalne. Te z pasków lub krążków tworzywa oklejonego fizeliną nie sprawdzają się w większych samolotach.

Opublikowano

Michał, spokojnie możesz zastosować zawiasy z zestawu. Bez obaw, wytrzymają wszystko jeżeli będą dobrze wklejone.

Marcin K. co do modelu Michała, to jest pod 30cc i wszyscy wiedzą o co chodzi... ale domyślam się, że był to "żarcik".

Opublikowano

Dzięki Koledzy za odpowiedzi. Z tego tytułu że już powiększyłem szczeliny pod zawiasy na SK i SW to zrobię tak jak Darkarll. Mam nadzieję że będzie OK.

Nigdy nie stosowałem zawiasów nylonowych ale widziałem na portalach amerykańskich że tam stają się popularne w dużych modelach.

Co do mojej irytacji to domyśliłem się że Marcin K sobie zażartował :). A do napisania o złośliwości natchnęła mine wymiana zdań na kilku równoległych dyskusjach prowadzonych na naszym forum. Ja rozumiem że można ostrzej zareagować a nawt pokłucić sie ,ale w temecie jakiego dyskusja dotyczy.

A ja ostatnio widzę docinki od ludzi zupełne odklejonych od temetu przysrywających innym. A potem ktoś zobaczy że taka osoba ma na koncie 3000 postów i pomyśli "Ten to się udziela".

A tak naprawdę większośc jego postów to zwykły pożal się boże bełkot.

Nie wiem jak was ale mine to irytuje. :angry:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pierwszy raz widze aż tak piękny Knife-edge spin Yakiem 55m.

Regulacja modelu na medal .

u nas też coś przybyło tylko w rozmiarze 220 cm3 ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.