Skocz do zawartości

Ogniwa Li-ion TBM

Nielot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .Właśnie zakupiłem ogniwa TBM 2-Cell Li-Ion 2600 mah o od Pana Wiesława Chmielewskiego i mam pytanie czy stosować balancer do tych ogniw? Nie posiadają dodatkowego wyprowadzenia .Widzę że koledzy takie używają .Bardzo prosze o poradę.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli te ogniwa służą do zasilenia serw to nietrzeba, a jeżeli do zapłonu

do silnika benzynowego to zależy jakie napięcie ma moduł zapłonowy

silniki typu ZDZ nie potrzebuja stabilizatora , a np. DA potrzebują zasilane są do 6V,

a ZDZ do 9V. Do czego masz to użyć ?

POWODZONKA

Opublikowano
Jeżeli te ogniwa służą do zasilenia serw to nietrzeba, a jeżeli do zapłonu

do silnika benzynowego to zależy jakie napięcie ma moduł zapłonowy

silniki typu ZDZ nie potrzebuja stabilizatora , a np. DA potrzebują zasilane są do 6V,

a ZDZ do 9V. Do czego masz to użyć ?

POWODZONKA

Kolega pytał o sposób ładowania a nie rozładowania ,

Wieslaw Chmielewski jest gorącym zwolennikiem tych bateri i stosuje je od dawna więc jeśli masz z nim kontakt to nie zaszkodzi zapytac

Opublikowano
mam pytanie czy stosować balancer do tych ogniw?

No właśnie sam jestem ciekawy, mam FROMECO i TBM(zresztą, składane z tych samych ogniw) jeszcze ich nie balansowałem. Poprzednio miałem DURALITE wewnątrz był jakiś balanserek i oddzielny kabelek do ładowania.

Opublikowano

Mam takie same ogniwa kupione w tym samym miejscu. Wykonałem ok. 15 lotów ( najwięcej 5 w jednym dniu przy temperaturze ok. 2-7 stopni C) na 5 serwach 8711 i jednym S9405 bez żadnych problemów z zasilaniem. Nawet nie wpadło mi do głowy balansowanie tych ogniw. Uważam, że nie ma takiej potrzeby. Podglądając W.Ch nie zauważyłem, aby i On stosował balanser.

Opublikowano

Chyba tak zrobię i zapytam pana Wiesława. Z pakietu wychodzą 2 komplety kabli tj.główny z wtyczką multiplexową do power boxa i cieniutki z standardem hiteck jr.Te cienkie są przeznaczone do ładowania, tak myślę bo jest + i - tak jak na głównych przewodach.Ale czy w środku pakietu pod folią jest jakiś patent do balansowania , tego nie wiem. Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki bombowiec ! Jak pisałem to byłeś szybszy w odpowiedzi.Jeżeli Pan Wiesław nie stosuje balansu to znaczy że tak ma być. Ale mail-a, napiszę chyba że ty masz bliżej i na miejscu zapytasz.Pozdrawiam

Opublikowano

(..)Jeżeli Pan Wiesław nie stosuje balansu to znaczy że tak ma być. (..)

No to jest argument, ręce jak płetwy opadają :devil:

Jak "rozjadą" się ogniwa to też nie będziesz wyrównywać napięć w pakiecie bo ktoś tak nie robi - zastanów się trochę.

Jeśli bedą różne napięcia na ogniwach to należy je zbalansować, prędko to nie będzie ale może tak być, i po to jest dodatkowe wyprowadzenie aby sobie pomierzyć i ew. naładować każdą celę osobno, albo dokonać tego samego za pomocą balansera.

Ogniwa mogą mieć układ nadzorujący proces ładowania i balansujący - często stosowany w zasilaniach elektroniki domowej a czy mają czy nie to już trzeba sobie w karcie katalogowej baterii ogniw doczytać.

Opublikowano

Armand masz rację ze może pochopnie wnioski wysnułem ale , no właśnie żeby ten pakiet balansować to trzeba go rozpruć z folii bo nie ma wyjścia z poszczególnych ogniw. jest tylko +i- całego pakietu.Wniosek taki że producent nie przewiduje takich zabiegów.Uwierz mam doświadczenie z li-pol i tu jest bez komentarza stosowanie balansu natomiast li-ion wprawdzie bardzo podobny jest mi troche obcy stad moje zapytanie.Jest to markowy pakiet wcale nie tani i nie mam chęci go załatwić dlatego pytam. Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Sprowadziłem właśnie te pakiety i zamierzam zastosować je moim Yaku. Z instrukcji, którą też powinniście (posiadający te pakiety) mieć wynika, że stosowanie balancera nie jest potrzebne. Warunkiem utrzymania ogniw w dobrej sprawności jest utrzymanie napięcia pomiędzy 3,4V do 4,2 V na celę. Pakiety należy ładować niezwłocznie po zakończeniu lotów, lub nawet w trakcie i sprawdzać ich napięcie. Producent twierdzi ,że jeśli pakiet zostanie zaniedbany (niaładowany) to i tak żadne zabiegi już nie pomogą, dlatego nie ma wyjścia na balancer.Wielomodułowa ładowarka rekomendoawna przez producenta ,również nie ma takiej opcji.

Ważne jest pierwsze ładowanie , gdzie należy rozłączać ładowarkę co ok 15 min. i sprawdzac ,czy napięcie pakietu bez obciążenia nie przekracza 8,4 V.

Waga pakietu 111 g Pojemność 2600 mAh.

Tekst w niedosłownym tłumaczeniu , zaczerpnięty z załączonej do pakietu instrukcji.

Dobrze eksploatowane działają min. 2 sezony przy intensywnym użytkowaniu, o czym dowiedziałem się na lotnisku.

Opublikowano

Otrzymałem maila od P. Chmielewskiego który potwierdza dokładnie co napisał jakubk ,

czyli zostało wszystko wyjaśnione.Pozdrawiam świątecznie :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.