Maciej Ritmann Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 chłopaki pomocy. zmontowałrm foxa z hk. 1,5m glider. dopiero teraz zauważyłem, że patrząc od przodu widać że statecznik poziomy nie jest równo ze skrzydlami. i teraz pytanie ciąć i prostować czy zostawić i wytrymować lotką? wymyśliłem że to podrymuję ale nie jestem peqien czy to zadziała
PK999 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Poprawcie jeśli się mylę ale w takim wypadku ster wysokości będzie miał swój wkład w kierunek. Także mocniej zaciągnięty spowoduje skręcanie modelu (pewnie niezauważalne) a w neutrum model nie będzie skręcał (z uwagi na kąt zaklinowania będzie ale bardzo delikatnie). Dobrze rozumiem? A właściwie to skręcony jest kadłub czy statecznik?
Maciej Ritmann Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2013 moj blad. nie pionowy tylko poziomy statecznik przepraszam
Maciej Ritmann Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2013 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5f07761d6b1caa6a.html tak to wygląda.
PK999 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Właśnie o takiej sytuacji pisałem wcześniej. Pewnie nie byłoby tragedii w locie ale mnie by denerwowało, że coś jest krzywo.
samolocik Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 chłopaki pomocy. zmontowałrm foxa z hk. 1,5m glider. dopiero teraz zauważyłem, że patrząc od przodu widać że statecznik poziomy nie jest równo ze skrzydlami. i teraz pytanie ciąć i prostować czy zostawić i wytrymować lotką? wymyśliłem że to podrymuję ale nie jestem peqien czy to zadziała Wytnij statecznik i wklej jeszcze raz prosto. Każde inne rozwiązanie "korygujące" sterami jest nieprawidłowe i szkodliwe nie mówiąc już o komforcie latania takim modelem.
Maciej Ritmann Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2013 zrobię oblot i zobaczę jak się będzie zachowywał.
noker Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 tylko żeby nie było o jeden oblot za dużo 1
Maciej Ritmann Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2013 czy ty musisz tak krakać ?
heksodus Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Polecisz bez problemu i zapewne wytrymujesz ,natomiast gdy będziesz robił beczkę poczujesz ,ze to jednak coś podobnego do beczki.
koma22 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Tylko wycięcie i ustawienie prawidłowe da właściwy efekt. Żadne inne rozwiązanie nie wchodzi w grę.Prawidłowa geometria modelu to przedszkole modelarstwa. Taki model nigdy nie będzie latał jak należy, czyli przewidywalnie. Powierzchnie sterowe jak sama nazwa mówi służą do sterowania a nie korygowania błędów w budowie i takie rady należy od razu umieścić w koszu. Czytają to forum też tacy co dopiero zaczynają się bawić w te klocki i czego ich nauczymy podając takie sposoby naprawiania podstawowych błędów popełnionych przy budowie modelu ?! A świadome wypuszczanie takiego modelu w powietrze ... No cóż, nie komentuję. Swoją drogą wstydziłbym się zadać takie pytanie na forum.
Maciej Ritmann Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Waldek, kto pyta nie błądzi, znasz takie powiedzenie? Modelarskie przedszkole znam bardzo dobrze, jednak nie każdy ma na tyle dużo czasu, żeby usiąść z fajeczką w fotelu i zastanawiać się co dalej lub spokojnie poprawić. Chciałem mały model do latania i teraz mam, mogłem wybrać blejzyka, nad który spędziłbym 15, a nie 3h. Człowiek uczy się na swoich błędach. hej.
samolocik Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Uczysz się raczej na swoim lenistwie a nie na błędach ponieważ poradę wycięcia i wstawienia statecznika otrzymałeś przed podjęciem przez siebie decyzji o oblocie modelu nie trzymającego geometrii można i tak. Na szybkich modelach np. typu fox błędy w postaci nie trzymania przez model podstawowej geometrii wychodzą szybciej i są bardziej bolesne - kret lub niekontrolowane wlecenie w coś lub kogoś po utracie panowania nad modelem...
Maciej Ritmann Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2013 dziękuję wszystkim za rady. Temat do zamknięcia.
wapniak Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Z dużą dozą prawdopodobieństwa nie zauważysz w czasie oblotu tego przekoszenia statecznika poziomego. A jakby nawet, to spokojnie to skompensujesz jednym klikiem trymera steru kierunku. Tak, że spokojnie i bez nerw.
Rekomendowane odpowiedzi