tomekst16 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Witam zacząłem budowę katany z własnych planów. Mam pytanko dotyczące rozpiętości skrzydła, czy nie jest za krótkie w porównaniu do kadłuba ? Dodam jeszcze że długość modelu to 94cm a rozpiętość 104cm. A tak przy okazji gdzie są sklepy modelarskie w Rzeszowie, oprócz emodelu ? Przepraszam za jakość zdjęć, nie mam na razie aparatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Jeśli nie widać na zdjęciach to tu jest scrin z aurocada. Nadaje się to tego modelu profil NACA0009 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Skrzydła są ok, zastosuj NACA63012 na skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 I kup sobie nożyczki Przydadzą się nie tylko do pocięcia planów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Plany były cięte na szybkiego Panie Sławku, można gdzieś pobrać ten profil w dwg lub dxf ? Szukałem 3 godz i nie znalazłem, było tylko w txt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Nie wiem czy to pomoże, ale tutaj jest w formacie dat.: http://airfoiltools.com/site/external?url=http%3A%2F%2Fwww.ae.illinois.edu%2Fm-selig%2Fads%2Fcoord%2Fn63012a.dat . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 jakie chcesz cięciwy tego profilu i pokrycia to ci wygeneruje z profili. podaj maila to wyślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Jest, znalazłem w dxf po 4 godz szukania. Jutro biorę się do skalowania i drukowania żeberek. Tu jest link z profilami w dxf, oraz igs http://isoar.ca/~andrewm/rc/airfoils/ może się komuś przydać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Może trochę namieszam, ale myślę, że warto byłoby sprawdzić ten profil w programie XFLR5, itp. dla Twojej liczby RE, bo nie ma profilu uniwersalnego. Możesz też przetestować inne symetryczne profile lub spróbować zrobić własne modyfikacje, ale w takim przypadku musisz znać chociaż trochę teorii na ten temat. Jeśli model ma być bardzo profesjonalny, warto uwzględnić to, że luczba RE jest inna przy kadłubie, inna w środku skrzydła i inna przy końcowce, zatem profil powinien nieco różnić się w rożnych miejscach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Dzisiaj miałem chwilkę wolnego czasu, więc wkleilem wzmocnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Po długiej przerwie w budowie spowodowanej brakiem materiałów, wczoraj zacząłem kontynuować pracę przy modelu. Okleiłem Sw zieloną fiolią Aerofim, były drobne problemy. Zastanawiam się czy dać "podkładkę" między kadłub a sw z balsy 2mm czy robić coś innego. Co byście polecili ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Daj jak najbardziej z pewnością zrobi się lepsze łoże pod statecznik poziomy Tak na marginesie ogon jakoś wyrównasz, wyszlifujesz ? Bo szczerze mówiąc wygląda jak by go bobry opierdoli... Bardzo przepraszam za szczerość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Ogona nie szlifowałem specjalnie dopiero zrobię to po wklejeniu tej podkładki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 radziłbym wzmocnić połączenie obu połówek steru wysokości.cienko widzę tą listewkę.... przy ostrzejszym manewrze może nie wytrzymać i połówki się rozejdą a wtedy katastrofa lotnicza gotowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Też myślałem nad tym, wklejenie płaskownika węglowego powinno załatwić sprawę. Węgiel dam z góry z dołu oraz od strony zawiasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Dziś okleiłem garb i spód kadłuba, boki będą na biało. Pierwsze przymiarki. Z moją owiewką z "laminatu"- czyli kawałki firanek na wikolu . Wykonałem ją na próbę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Powyginało koledze te podłużnice w kadłubie jak paragraf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Powiedz tak naprawdę szczerze, użyłeś moich profili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Pewnie że tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Mam pytanoko, gdzie można kupić naklejki z logo naszego forum? Chciałbym dać na prawe skrzydło. Fajnie wygląda to na Madmanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi