DonMateo Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Witam. Jakieś 3 miesiące temu kupiłem sobie pakiet 3s li-pol do mojej aparatury Tg9x po tym czasie wyjąłem owy pakiet podłączyłem do ładowarki. Gdy był już naładowany włożyłem go do apki i.... podłączyłem nie w te dwa piny co trzeba ( są w apce 3 a pakiet ma dwa i powinny być podłączone do 1 i 2 a podłączyłem do 2 i 3) Oczywiście dymek musiał być. Po tej operacji gdy podłączam do apki pakiet jest zero reakcji. Ależ to było głuuuupie...... No ale trudno stało się. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Co robić? Pozdrawiam Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafitxt Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 wpisz w google ,,spalona turnigy 9x", było juz opisywane na różnych forach kilka razy, nie Ty pierwszy ani nie ostatni odwrotnie podpiąłeś zasilanie naszczęście można to naprawić za nieduże pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonMateo Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 No to dobrze, że nie tylko ja ale trzeba uważać!! Dziękuję za szybką odpowiedź jeśli tylko się czegoś dowiem zaraz to opiszę ku przestrodze. A może ktoś już coś takiego robił i może coś doradzić? Czy wystarczy iść do elektronika od sprzętu RTV AGD ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Czy wystarczy iść do elektronika od sprzętu RTV AGD ? Może wyślij do Serwisu nadajników, odbiorników, ładowarek i innej elektroniki, nie tylko modelarskiej: Wiese Fototechnik Andrzej Piec tel. 0 604 804 333 mail: andrzejpiec@interia.pl link strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Ha ja tak zjaralem 2 sztuki. Własna i kolegi tego nie trzeba nigdzie wysyłać. Otwórz nadajnik i przygladnij się ścieżkom. Idę o zakład ze ścieżka w 1 miejscu jest przepalona i zadzialala jak bezpiecznik. Wystarczy zrobić zwore łącząc znów ścieżkę cienkim drucikiem. Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Ha ja tak zjaralem 2 sztuki. Własna i kolegi tego nie trzeba nigdzie wysyłać. Otwórz nadajnik i przygladnij się ścieżkom. Idę o zakład ze ścieżka w 1 miejscu jest przepalona i zadzialala jak bezpiecznik. Wystarczy zrobić zwore łącząc znów ścieżkę cienkim drucikiem. Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Nie zakładaj sie .Brat w identyczny sposób upalił swoją T9x,Poszło dużo dalej,nawet jakiś tam scalak sie spalił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonMateo Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Trochę się obawiam jej otwierać aby czegoś bardziej nie popsuć no ale może spróbuje. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Proszę, zmień temat, na przykład na - "Turnigy - zepsułem..." Twój sugeruje, że aparatura jest zła sama w sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zastanawiam się jak można odwrotnie podłączyć ? Przed momentem sprawdziłem na swojej, podłączałem wtyczkę w tą i na odwrót i nawet jak bym chciał, nie uda mi się tego źle podłączyć. Plus jest w środku, więc zawsze będzie w środku. Chyba, że wyjedziemy poza piny i wtyczkę włączymy na siłę, ale to tak jakby do wiadra próbować wcisnąć beczkę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zależy jaka wtyczkę masz w pakiecie. Jak masz dwudniowe to możesz podłączyć odwrotnie i o właśnie taki przypadek chodzi Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonMateo Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Pokusiło mnie i odkręciłem śrubki Chyba nie jest aż tak źle: Scalak pod tym czymś spalonym chyba też poszedł.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 To nie jest "scalak" tylko stabilizator 5V 78L05 (powiększenie po kliknięciu) A to spalone "coś" to chyba kondensator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 To stabilizator 78L05 czyli popularny 7805 w wersji smd z prądem max (z tego co pamiętam L ma 200mA). Kondzioł oberwał po odwróceniu + z minusem. Oba elementy to groszowe sprawy o do kupienia bez problemu. Gorzej z wymianą, z moimi oczami chyba bym się już nie podjął Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonMateo Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 A czy wiecie może czy elektronik od RTV/AGD dał by radę to wymienić? Czy może się sam za to zabrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 RTV to MOŻE tak , ale facet od AGD ( np. pralki ) to szczerze wątpię ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Nie chcę być złośliwy ale jeśli udało Ci się odwrotnie podłączyć zasilanie, to za wymianę tych elementów tym bardziej sam się nie zabieraj. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zakup elementy, wymontuj płytę, podjedź do serwisu telefonów komórkowych i bez problemu wymienią podzespoły. "Babrają" się w miejszych elementah, więc z tymi "olbrzymami" dadzą sobie spokojnie radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonMateo Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 A czy jest Pan w stanie dokładnie nazwać te elementy? Był bym bardzo wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Wypadało by pomierzyć to chociaż omomierzem. Jeśli ścieżka zasilania jest zwarta do masy, to obstawiałbym, że to spalone to dioda. Jakakolwiek prostownicza podejdzie w tym miejscu. Bo to wygląda tylko na zabezpieczenie przed złą polaryzacją zasilania. Ale jeśli omomierz pokaże coś więcej omów niż zwarcie w obie strony, to sugeruję to odesłać pod już tu wskazany adres. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonMateo Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Nadajnik naprawiony wszystko łądnie pięknie wymieniony kondensator i naprawione 2 ścieżki. Tylko teraz tak: Próboję ją zbindować: Wpinam zworkę w BIND podłączm zasilanie z regla do odbiornika włączam apke kilkam i trzymam BIND i nic - dioda w obiorniku nadal mryga. Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi