RomanC Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Witam. Rozpocząłem budowę lekkiego motoszybowca. Coś podobnego widziałem w symulatorze FMS. Mam już prawie gotowe skrzydło styropianowe i belkę kadłuba z balsy. Niestety zdjęcia następnym razem. Na rysunku przedstawiam główne założenia konstrukcyjne. Chciałbym doradzić się czy te proporcje będą OK. Nie mam też pewności czy skłon silnika ma być w tym układzie w dół. W FMS był wyraźnie w górę, ale to chyba nie przesądza o niczym. Profil skrzydła to SD7037, kąt natarcia 1,5, wznios uszu 100 milimetrów. Napęd cf 2205, prop 7x3, esc 20A, aku 1200 2S. sterowanie wysokość, kierunek Mam nadzieję zmieścić się w 300 gramach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Moim zdaniem- poleci! Zwiększyłbym jedynie powierzchnię statecznika pionowego- przez zmianę jego wysokości do 140-150 mm. W tej konfiguracji skłon może być 0, al e w razie co dasz jaką podkładkę pod silnik i już, ale po próbach. W jakim wieku przyszłą adeptka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanC Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Dzięki, też mi się statecznik coś mały widział. Córka ma 11 lat. Dopiero teraz zauważyłem że jest dział szybowce motoszybowce piankowe, jeśli to byłoby lepsze miejsce dla tego tematu to prosił bym o przeniesienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanC Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Korzystając z wekendu zrobiłem częściowo kadłub samolotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanC Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Złapałem troszkę czasu, więc prawie w całości okleiłem kadłub balsą i sklejką, oraz zmontowałem statecznik poziomy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Świetny patent na ochronę śmigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanC Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Budowa modelu dobiegła końca. Napęd sterów kierunku i wysokości: Umiejscowienie odbiornika, regulatora i baterii: Pokrywa luku baterii: Widok ogólny: Po wstępnych oblotach ustaliłem lekki skłon w dół i wykłon w prawo: Waga modelu przekroczyła założenia i wyniosła 375 gram, jeszcze bez pilota. Razem z pilotem jest coś koło 390 gram. Na pokrywie znalazło się miejsce na fotel i pilota, a właściwie pilotkę: Od teraz samolot otrzymał imię SMERFOLOT Jeszcze dziś postaram się zamieścić film z oblotu. Samolot lata w miarę poprawnie. Jest jednak bardzo czuły na podmuchy wiatru, pewnie z racji małej wagi. Lata bardzo wolno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Elegancja! Gratulacje- no to teraz do nauki latania, jak tylko pogoda będzie pozwalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanC Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 I obiecany link do filmu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi