Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Obiecane fotki pierwszej połowy ,efekt pozostawiam wam do oceny :)

f2fb7a294dd9.jpg

f18f7c9c971f.jpg

9800d144c477.jpg

950d7b5238c5.jpg

A tu przygotowanie do zamknięcia 2 strony,widać jeszcze niedoschnięty alkohol poliwinylowy.

e65b3b05a59b.jpg

7de857eb8a59.jpg

Opublikowano

No i upragniony moment :)

a28110fa60d0.jpg

eb880dd0c5cb.jpg

d4f6ab5e3edb.jpg

c7fdfebe82d3.jpg

3fb99504e53d.jpg

2ececa913445.jpg

0072d93770ea.jpg

09a5d0974d1d.jpg

b25b2a2522bb.jpg

Teraz kilka dni sezonowania i zobaczymy jak wyjdą kadłubki.Przy okazji podziękowania za porady ,mam nadzieję że kolejny etap również odbędzie się bez większych problemów.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Korzystając z chwili czasu wolnego powstał pierwszy egzemplarz kolejny w formie na razie szkło z węglem potem będą pełno węglowe i kewlarowo węglowe wszystko zależy od potrzeb,poniżej kilka fotek gotowca

002189703128.jpg

334293bc481c.jpg

ac9cf724eaa7.jpg

fe8e8e23710f.jpg

5003fcf3c0c3.jpg

Te czarne wewnątrz to kawałek balona się urwał skubany :)

Opublikowano

Metoda stara jak świat. Swoją drogą chyba najdokladniejsza i o wiele lepsza niż cnc bo pozwalająca ciąć znacznie cieńsze rdzenie bez przetapiania materiału.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy nie macie jakiegos magicznego linku gdzie byloby opisane jak wykonac taki kadlub ?? Zrobienie formy to nie problem, ale wylaminowanie takiego cudenka w zamknietej formie to dla mnie juz jest majstersztyk.

Opublikowano

Na szczęście nie laminuje się w zamkniętej formie. Laminuje się dwie połówki oddzielnie nakleja paski tkaniny na krawędzie, wkłada wcześniej wykonany z folii worek, który to jest zgrzany przy użyciu lutownicy, a kształtem odpowiada kadłubowi. Następnie składa się obie połówki formy i nadmuchuje foliowy balon aby paski łączące zostały dobrze dociśnięte. To tylko jeden ze sposobów.

Opublikowano

OK, sprawa jasna, w takim razie rodza sie dwa pytania. Po wylaminowaniu jednej czesci kadluba jak odciac laminat w plaszczyznie podzialu na rancie formy, tak aby zlozyly sie idealnie polowki ??Dlaczego na zdjeciu kadlubka nie widac sladu po laczeniu polowek ?

Opublikowano

wszystko zależy od metody. Odcięcia dokonujemy kiedy tkanina jest jeszcze miekka a żywica się nieutwardziła a zżelowała. Bierzesz ostrze odłamywalne i ostrożnie aby nie pociąć krawędzi formy odcinasz nadmiar. NAstępnie przyklejasz na jedną stronę pasek tkaniny a na drugą połówkę taki sam pasek ale z 2 strony Niektórzy łapią klejem CA punktowo tkaninę aby sobie pomóc. Wewnętrzne częci form smarujesz żywicą może być z zagęstnikiem naginasz. Wkładasz foliowy balon i zaginasz paski łączące do wewnątrz formy. Składasz i skręcasz połówki, napełniasz balon i czekasz.

\Wyciagasz kadłub, odcinasz nadlewki i szlifujesz i polerujesz miejsca po łączeniu.

TAk jak pisałem, co modelarz to nieco inne metody.

Opublikowano

Ja akurat wykonuje inna metoda ,po przesączeniu materiału w formie jedna połówka ma wystające krawędzie płótna poza obrys formy około 5 mm a druga połowa jest na równo na tej z wystającymi krawędziami zawijam przy pomocy nitki te krawędzie płótna do wewnątrz na rurkę z balonem składam połówki formy przecinam i wyciągam nitki zaciskam formę i dmucham najpierw 1 bar na 15 min potem 2 bary na kolejne 15 min i na koniec cisnienie robocze na 12 godzin czyli 4 bary nadmiar żywicy pięknie wypływa i jest malina.

Opublikowano

Patent z nitkami również znam i jest godny polecenia. Tak jak mówiłem... Jest wiele metod. Twoja wymaga większej wprawy i obycia z tym warsztatem. Ta co podałem nada się i poczatkujacemu. Przyznam jednak ze lepszy kadłub wyjdzie Twoja metoda.

Opublikowano

Robilem kiedys miks tych dwoch metod, czyli wystawianie tkanin na zakladki na obu polowkach formy po przeciwnych stronach i balon na rurce. Niestety kadlub byl za duzy i jedynymi balonami ktore srednica dawaly rade byly te "dla doroslych", ale niestety bardzo latwo bylo je uszkodzic wiec duzo laminatu sie zmarnowalo :(

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.