tomasxxx Opublikowano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Jeszcze chwila i będzie chyba coś z tego heh tak myślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 i jak to wyszło? Nie trzymaj nas w napięciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Na chwilę obecną połówka może dziś się uda 2 ogarnąć, będą fotki zapewniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Obiecane fotki pierwszej połowy ,efekt pozostawiam wam do oceny A tu przygotowanie do zamknięcia 2 strony,widać jeszcze niedoschnięty alkohol poliwinylowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Dbaj by PVA wyschło na 200% inaczej będzie dupa blada ( o ile ktoś ma wspomnianą bladą d....) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Wiem wiem przy dzisiejszej pogodzie w pół godzinki był suchutki ,poza tym 3 pastowania wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 k..... tomek igla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 No i upragniony moment Teraz kilka dni sezonowania i zobaczymy jak wyjdą kadłubki.Przy okazji podziękowania za porady ,mam nadzieję że kolejny etap również odbędzie się bez większych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Korzystając z chwili czasu wolnego powstał pierwszy egzemplarz kolejny w formie na razie szkło z węglem potem będą pełno węglowe i kewlarowo węglowe wszystko zależy od potrzeb,poniżej kilka fotek gotowca Te czarne wewnątrz to kawałek balona się urwał skubany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_S Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 No no bardzo ładny kadłubik , jak dla mnie luks . Jakiej tkaniny szklanej użyłeś z przodu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 3 razy 80 gr a węgiel to 125 g jednokierunkowy na zewnątrz od wewnątrz 120 biaxialny kąt włókien 45 stopni A tak rezamy rdzenie ,ciekawy wynalazek kolegi Tomasza taki Adam Słodowy 2013 http://www.youtube.com/watch?v=x99USiNcm3c&feature=youtu.be Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Metoda stara jak świat. Swoją drogą chyba najdokladniejsza i o wiele lepsza niż cnc bo pozwalająca ciąć znacznie cieńsze rdzenie bez przetapiania materiału. Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet20 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Koledzy nie macie jakiegos magicznego linku gdzie byloby opisane jak wykonac taki kadlub ?? Zrobienie formy to nie problem, ale wylaminowanie takiego cudenka w zamknietej formie to dla mnie juz jest majstersztyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Na szczęście nie laminuje się w zamkniętej formie. Laminuje się dwie połówki oddzielnie nakleja paski tkaniny na krawędzie, wkłada wcześniej wykonany z folii worek, który to jest zgrzany przy użyciu lutownicy, a kształtem odpowiada kadłubowi. Następnie składa się obie połówki formy i nadmuchuje foliowy balon aby paski łączące zostały dobrze dociśnięte. To tylko jeden ze sposobów. Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet20 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 OK, sprawa jasna, w takim razie rodza sie dwa pytania. Po wylaminowaniu jednej czesci kadluba jak odciac laminat w plaszczyznie podzialu na rancie formy, tak aby zlozyly sie idealnie polowki ??Dlaczego na zdjeciu kadlubka nie widac sladu po laczeniu polowek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 wszystko zależy od metody. Odcięcia dokonujemy kiedy tkanina jest jeszcze miekka a żywica się nieutwardziła a zżelowała. Bierzesz ostrze odłamywalne i ostrożnie aby nie pociąć krawędzi formy odcinasz nadmiar. NAstępnie przyklejasz na jedną stronę pasek tkaniny a na drugą połówkę taki sam pasek ale z 2 strony Niektórzy łapią klejem CA punktowo tkaninę aby sobie pomóc. Wewnętrzne częci form smarujesz żywicą może być z zagęstnikiem naginasz. Wkładasz foliowy balon i zaginasz paski łączące do wewnątrz formy. Składasz i skręcasz połówki, napełniasz balon i czekasz. \Wyciagasz kadłub, odcinasz nadlewki i szlifujesz i polerujesz miejsca po łączeniu. TAk jak pisałem, co modelarz to nieco inne metody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet20 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 hmm.. wydaje sie proste. Sprobuje thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Ja akurat wykonuje inna metoda ,po przesączeniu materiału w formie jedna połówka ma wystające krawędzie płótna poza obrys formy około 5 mm a druga połowa jest na równo na tej z wystającymi krawędziami zawijam przy pomocy nitki te krawędzie płótna do wewnątrz na rurkę z balonem składam połówki formy przecinam i wyciągam nitki zaciskam formę i dmucham najpierw 1 bar na 15 min potem 2 bary na kolejne 15 min i na koniec cisnienie robocze na 12 godzin czyli 4 bary nadmiar żywicy pięknie wypływa i jest malina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Patent z nitkami również znam i jest godny polecenia. Tak jak mówiłem... Jest wiele metod. Twoja wymaga większej wprawy i obycia z tym warsztatem. Ta co podałem nada się i poczatkujacemu. Przyznam jednak ze lepszy kadłub wyjdzie Twoja metoda. Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet20 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Robilem kiedys miks tych dwoch metod, czyli wystawianie tkanin na zakladki na obu polowkach formy po przeciwnych stronach i balon na rurce. Niestety kadlub byl za duzy i jedynymi balonami ktore srednica dawaly rade byly te "dla doroslych", ale niestety bardzo latwo bylo je uszkodzic wiec duzo laminatu sie zmarnowalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi