Jump to content

Problem spektrum


heksodus
 Share

Recommended Posts

Zauważyłem,ze jak oddaję SW to na 3/4 wychylenia występuje zaklepotanie lotkami.Sytuację widzę na drugim modelu na różnych odbiornikach,więc wnioskuję ,ze to chodzi o apkę. Jeśli patrzę na monitor serw to raczej tego ruchu nie widać,ale lotki w tym samym miejscu skaczą. Może ktoś wiec co z tym zrobić i dlaczego tak się dzieję?

Link to comment
Share on other sites

Zauważyłem,ze jak oddaję SW to na 3/4 wychylenia występuje zaklepotanie lotkami.Sytuację widzę na drugim modelu na różnych odbiornikach,więc wnioskuję ,ze to chodzi o apkę. Jeśli patrzę na monitor serw to raczej tego ruchu nie widać,ale lotki w tym samym miejscu skaczą. Może ktoś wiec co z tym zrobić i dlaczego tak się dzieję?

 

Walnięty potencjometr na drążku. Kiedyś było na ten temat troche na sąsiednim forum. Niestety konieczna była reklamacja aparatury. Oby w twoim przypadku to nie było to.

Link to comment
Share on other sites

W locie tego nie zauważyłem tylko przy regulacjach modelu. Czyli wnioskuje ,ze sprawa kosztowna? Reklamacja niemożliwa.;/ Chodzi o dx8.

 

Reklamacja niemożliwa bo ? DX8 to nowe radio przeciez :) Na twoim miejscu zrobilbym jakis master reset w sensie wywalil ustawienia modelu na ktorym to wystepuje. Wyczysc do ustawien fabrycznych nadajnik i sprawdz.

Link to comment
Share on other sites

Kupiłem z drugiej ręki,a nadajnik pochodzi z USA chociaż jest zarejestrowana na stronie.Aktualizacja jest wgrana najnowsza ,pare dni temu. Ponoć długo leżała bez ruchu i w sumie dalej jest nieużywana,więc może ten spray by pomógł.Najpierw zaczne od tego .Dzięki

Link to comment
Share on other sites

Kupiłem z drugiej ręki,a nadajnik pochodzi z USA chociaż jest zarejestrowana na stronie.Aktualizacja jest wgrana najnowsza ,pare dni temu. Ponoć długo leżała bez ruchu i w sumie dalej jest nieużywana,więc może ten spray by pomógł.Najpierw zaczne od tego .Dzięki

Nie chcialbym sabotować wypowiedzi kolegi ale nie psikaj poki nie wyeliminujesz problemów innych niż mechanika potencjometru. Jak sie domyślam spray ów to zwykły środek stykowy typu "kontakt" - niby smaruje i jednocześnie zapewnia lepszy styk - ma swoje wady - obudowa potencjometru jest dośc szczelna przez co cięćko będzie mu odparować. Zrob najpier reset do ustawien fabrycznych i otworz apke jak nie masz juz gw. i sprawdz dokladnie w jakim polozeniu potencjometru wystepuje problem. Zaznacz sobie na krawędzi gimbala jakims mazakiem te pozycję po czym sprawdz na monitorze zachowanie "słupka"w tym punkcie. Rzuć okiem na luty potencjometru i przy wlaczonej apce i zbindowanym modelu sprawdz metoda macaną te kable co idą od potencjoometru do plyty głownej. Może gdzieś tu jest problem. Napewno psikanie w potencjometr zostawiłbym jako ostatecznośc, ale to twoj sprzęt.

Link to comment
Share on other sites

Zanim będe psikał zrobię jak mówisz czyli zresetuje wsio. A następnie rozkrece i zobaczymy co sie dzieje w środku. Mam nadzieję ,ze poprostu coś zaśniedziało i się z tym szybko uporam. Jeszcze raz dzięki za pomoc.. :)

Link to comment
Share on other sites

A nie jest to przypadkiem problem z modelem z dużą ilością węgla, dla takich modeli spektrum ma specjalne wersje odbiorników z dłuższą antenką, ja miałem podobny problem w mini katanie PA, ma trochę węgla i którą dodatkowo wzmacniałem (domek silnika) paskami włókna węglowego, gdy zastosowałem jeden ze standardowych sześciokanałowych odbiorników spektrum (dokładnie nie pamiętam który) też mi lotki drżały, wymieniłem odbiornik na wersję CF i po problemie, a poprzedni odbiornik w innym modelu działał bez zarzutu.

Link to comment
Share on other sites

Akurat w tych dwóch modelach węgla praktycznie brak.a druga zasadnicza sprawa ,ze drgania są w tym samym miejscu czyli raczej łącznośc jest ok. Dwa różne typy odbiorników z satelitami.

Link to comment
Share on other sites

Zanim będe psikał zrobię jak mówisz czyli zresetuje wsio. A następnie rozkrece i zobaczymy co sie dzieje w środku. Mam nadzieję ,ze poprostu coś zaśniedziało i się z tym szybko uporam. Jeszcze raz dzięki za pomoc.. :)

 

Nie wiem z ktorego roku jest DX8 ale dwu-trzy letnie nadajniki nie śniedzieją :) Na spokojnie

1) Reset do ustawień fabrycznych

2) Spróbuj zmienić mode żeby wyeliminować problem z softem i zobacz czy ten sam drązek w funkcji np gazu lub kierunku (masz w dx8 dowolne przypisanie kanalow do drażków wiec mozna to zmienić) też ma takie objawy choroby :)

3) Wybebesz model z elektroniki i zrob testy na stole (nie w modelu)

 

 

Ja bym obstawiał ten potencjometr. MOŻE coś "zassał" do suwaka. Jak już rozbierzesz to weź gruche do lewatywy (tylko bez talku w środku :)) i podmuchaj, ewentualnie jakimś kompresorkiem przedmuchaj tylko rozsądnym ciśnieniem :P Kombinuj - nadajnik jest BARDZO fajny i warty zachodu wiec ja bym sie nie poddawał. Ostatecznym wyjściem byłaby wyimana gimbala (+- 35 $ + wysylka).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Zauważyłem,ze jak oddaję SW to na 3/4 wychylenia występuje zaklepotanie lotkami.Sytuację widzę na drugim modelu na różnych odbiornikach,więc wnioskuję ,ze to chodzi o apkę. Jeśli patrzę na monitor serw to raczej tego ruchu nie widać,ale lotki w tym samym miejscu skaczą. Może ktoś wiec co z tym zrobić i dlaczego tak się dzieję?

 

Jakieś postępy w diagnozie?

Link to comment
Share on other sites

Nic z tym nie robiłem,bo ogólnie to ułamki sekundy i dosłowne drgnięcie w locie niewyczuwalne,a jedynie w rękach.Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolony tylko brak czasu na te hobby ;)

 

Marek, to jest problem fabryczny. Nawet w biuletynie Spektrum jest opisany i byla akcja serwisowa. Ja swoja DX8 oddalem do serwisu , ale u mnie te drgania osiagnely w koncu poziom uniemozliwiajacy latanie. Po powrocie z serwisu jak reka odjal.

Link to comment
Share on other sites

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.