Rambis15 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od niedawna bardzo zainteresowały mnie modele samolotów rc i chciałbym się stać posiadaczem takiej zabawki dla początkujących. Moją uwagę w szczególności zwróciłem na pioneera 1400 i podobne(beta,sky surfer). Chciałby teraz Was się zapytać czy to dobry wybór dla początkującej osoby, a jeżeli tak to jaką wersję wybrać(rtf czy arf) i jakie ewentualne wyposażenie do tego. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limak Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Witaj, Jakbyś przejrzał forum chociaż przez 15 minut to byś znalazł z tuzin tematów takich jak Twój. O pierwszy model pytało już wiele osób. Również o wspomnianym Pioneerze 1400 powiedziano już wiele. Tak, jest dobry na początek, nawet bardzo dobry i powszechnie polecany. Weź może RTF na początek, bo nie wiesz czy Cie to wciągnie. Jak nie to szkoda kasy na zabawe z arf itp, jak CIe wciągnie to dalsze zakupy już będziesz robił bardziej konkretne(model arf i jakaś aparaturka lepsza). Na razie weź pioneera lub coś do niego podobnego i sprawdź czy latanie Ci sie spodoba na dłużej Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rambis15 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Witam wszystkich Modelarzy. Od niedawna zacząłem interesować się modelami rc, zwłaszcza samolotami i planuje zakupić taką zabawkę dla początkujących Moją uwagę w szczególności zwróciłem na pioneera 1400, tylko nie wiem jaką wybrać wersję(rtf czy arf), więc proszę Was bardzo o pomoc i radę jakiego dokonać wyboru i jaki osprzęt ewentualnie dobrać. Jeżeli Polecacie jakiś model inny niż ja wymieniłem, idealny dla początkujących to też napiszcie Ja z modelami rc nie miałem zbyt wiele wspólnego (posiadam Lamę V3), więc swoją prośbę kieruję do doświadczonych Modelarz, abym póżniej nie żałował swojego wyboru. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 http://pfmrc.eu/index.php?/forum/39-od-czego-zaczac/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rambis15 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Dzięki pyton, ale przeglądając te tematy nie mogę znaleźć dokładnych odpowiedzi na moje pytanie, dlatego utworzyłem nowy temat i pytam Was co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Wszystko zależy ile chcesz przeznaczyć na to pieniędzy i jak bardzo połknąłeś czy połkniesz bakcyla, pionier jesli już to ARF bo aparatura w RTF jest bardzo mało przyszłościowa. A radio kupuje się na kilka sezonów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rambis15 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Dzieki za rade. Do dyspozycji mam okolo 700 zl wiec powinno starczyc:) A jakie wyposarzenie do wersji arf polecilibyscie mi? Pozdrawiam Czy aparatura turnigy 9x będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwizardos Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zobacz wersje ARTF, ja właśnie taką kupiłem i latam już drugi miesiąc szlifując umiejętności. Jest prawie kompletne wyposażenie, do latania będziesz potrzebował już tylko aparatury i akumulatora. Minimalnie przekroczysz budżet 700zł. Oczywiście pod warunkiem, że masz jakieś kleje do poskładania i ładowarkę do aku. Model 324 zł, aparatura ok 369 i aku ok. 50zł. Ja mam aparaturę FlySky TH9X, klon Turnigy 9X, jak na razie złego słowa powiedzieć nie mogę, ale używam dopiero 2 miesiące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rambis15 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Chyba zdecyduję się na tą wersję ARTF i do tego apkę turnigy 9x lub tą co kolega wymienił wyżej . Czy ten aku będzie git : http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=8934 Jeszcze ładowarka, jaką proponujecie? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 łądowarka np redox alpha V2 tylko najlepiej jakbyś znalazł z zasilaczem pod 230V ,ja taką zakupiłem rok temu za ok 130zl i jest 100x lepsza od graupnera ultramat 8 która jest 2x droższa (wiem bo mam obie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekH Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Jak kupujesz w Hobbyking to weź coś od nich. Na przykład accucell 6, jest niedroga i dobra (do tego musisz mieć zasilacz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwizardos Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Akumulator patrząc na parametry jak najbardziej ok. Producent Pioneer`a zaleca aku. 1300 mAh, ale model z taką baterią trzeba wywarzać i dokładać zlom. Jesli kupisz ten aku 2200mAh to prawdopodobnie nic nie będziesz już musiał dokładać, a na dodatek masz 30 minut latania na wariata i może następne 20 jak będziesz szybował. Ja mam taką ładowarkę: http://www.hobbyking...s_GENUINE_.html ale swoją kupowałem w polskim sklepie i dałem ponad 100zł, tutaj wyjdzie koło 80 zł Zasilaczem nie musisz się przejmować. Zawsze możesz przerobić komputerowy ATX. Popytaj po znajomych czy nie mają gdzieś w piwnicy starego kompa ze sprawnym zasilaczem. Przerobienie na zwykły zasilacz to 30 sek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rambis15 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Dzięki wszystkim na pomoc. Zdecydowałem się na ładowarkę Redox ALPHA V2: http://cyber-fly.pl/pl/p/Redox-ALPHA-v2-Ladowarka/1834 Aku wybrałem taki: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=8934. Aparaturę prawdopodobnie Turnigy 9x oraz model Pioneer 1400 ARTF. Myślę że to dobry wybór i jeszcze raz dziękuję Wam za pomoc. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 ale swoją kupowałem w polskim sklepie i dałem ponad 100zł, tutaj wyjdzie koło 80 zł Z transportem bedzie ponad 100zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rambis15 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Jeszcze mam jedno pytanko . Czy jeżeli kupię Pioneera 1400 w wersji ARTF to bez problemu dam radę zbindować odbiornik w tym modelu z apką turnigy 9x? Myślę że nie będe musiał kupować jakichś modułów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Pierwsze ostrzeżenie słowne. Nie dubluj tematów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomkuk Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Witam. Ja zakupiłem po zasiegnieciu rad wielu Sky Surfera 2000 , jako trgo którego najłatwiej pilotować z uwagi na stabilność w locie . Mimo wszystko i tak go rozbiłem i posklejałem już ze 3 razy. Tak więc łatwość pilotowania zależy od umiejetności a nie od modelu. Tak na marginesie szukam kolegów z okolic Suchej Beskidzkiej Żywca, Wadowic do oblatania mojego modelu po po moich "kretach" bo wydaje misię że gorzej lata a zwłaszcza startuje( sciaga go na lewo). Nie wiem czy to sprawa wyważenia czy czegoś innego , bedę wdzięczny za podpowiedzi. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marianek55 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Witam wszystkich Modelarzy. Nie chcę zakładać nowego tematu tylko chciałbym podpiąć się pod ten . Jestem nowicjuszem , chciałbym składać i latać takimi cudami jak wielu z Was . Niestety muszę zacząć od samego początku , ale się nie poddam Ten temat był założony w 2013 roku a ja chciałbym się upewnić przed kupnem czy dokonałem słusznego wyboru bo przez 4 latka mogło się coś pozmieniać . Tak jak założyciel tego tematu Rambis15 chciałbym zakupić Turnigy 9x v2 aparatura + odbiornik tylko nie wiem jaki pakiet kupić do aparatury . Model samolotu wybrałem Pioneer II ARF . Pakiet do samolotu Turnigy 2200 mAh 3S 25C Lipo Pack . Ładowarkę Redox Alpha V2 ( tylko zaraz takie zapytanie czy tą samą ładowarką naładuję pakiet do samolotu i do nadajnika?).Klej UHU POR 50 ml. Chciałbym też zakupić inny bagnet do łączenia skrzydeł bo w innym temacie wyczytałem że często pęka i prosiłbym o jakiś lik do jego zakupu . Prosiłbym też o radę co zakupić do napraw nieudanych lotów , bo pewnie bez takich się nie obejdzie . Z góry dziękuję i z niecierpliwością będę czekał na odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Do aparatury pakiet 3S 2500mAh, ważne aby miał napięcie 11,1V i gabarytowo się mieścił np.: http://allegro.pl/pakiet-nadajnika-2200mah-11-1v-3s-lipo-turnigy-9xr-i6757878140.html http://allegro.pl/pakiet-nadajnika-turnigy-2500mah-5-10c-3s-11-1v-i6617945981.html http://allegro.pl/li-pol-2200mah-3s-1-5c-dla-nadajnikow-turnigy-9xr-i6270672065.html http://allegro.pl/li-pol-turnigy-1450mah-3s-11-1v-do-nadajnikow-i6216029057.html Oczywiście, że tą samą ładowarką naładujesz pakiet do samolotu i do aparatury. Nie wiem jaki tam jest bagnet ale pręt węglowy o tych samych wymiarach spokojnie wystarczy. Do napraw klej UHU Por i kawałki pianki EPP, EPO lub styrodur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Nie kupuj teraz Turnigy 9x v2, chyba, że kupisz używaną. Lepiej kup Flysky i6, jest nowsza i nowocześniejsza. I tańsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi