meny Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Witam Na tapecie mam MX-2 z AXARMODEL http://www.ef3m.pl/396,mx2-3d-50arf-145cm-czerwony-bialy-xi-2012.html Chce go wyposażyć w mój sprawdzony silnik O.S. MAX 46 SF , serwa mam TowerPro 5010, pytanie czy ten silniczek da radę do tego modelu? Na półce leży też O.S MAX 90 tylko wiem że będzie za duży... Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zależy jak latasz. Spokojne akrobacje wystarczy ale na coś więcej to szalu nie ma. Ciągu na styk przy wasze 2.4kg. Laduj .90 i szaleje do woli. Tylko serwa solidniejsze... Wszystko zalezy jak chcesz latac. Na 3d to serwa na ogon 2x waga modelu, na lotki 1x waga modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meny Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Uczę sie akrobacji, w tej chwili latam kilkoma depronami i trenerek z 46 o.s. max'a Napewno nie będzie to 3D na początku, czy ten 90 nie będzie za ciężki do tego modelu? W sumie to jest ok 200g więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Ale 2x więcej mocy. A szybko zaczniesz wyciągać z modelu więcej niż myslales i nadmiar mocy będziesz dobrze wykorzystywal. Ja latam flashem rc factory i teraz kupiłem katane pod silnik 30ccm tak żeby szaleć 3d. Szybko będzie dla ciebie za mało te 7.5 ccm. Mając taki wybór w szufladzie to bym się nie zastanawial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r0n4ld1 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Marcin ma rację, akrobat musi mieć spory nadmiar mocy, a MX2 z nadmiarem mocy to fajny model do 3d ) Wracając do wyboru silnika, jeżeli chcesz kupić w f3m.pl to dzwoń do Pana Kuby - doradzi Ci silnik i na pewno będziesz zadowolony ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas 39 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Bez przesady z tym nadmiarem mocy ,90 do tego modelu? Taki sam yak 55 lata jak wściekły na os max 46ax .15cm silnika zrobi z niego szczępy balsowe ,to są delikatne modele .Do 3D (czyli typowe zawisy,harier ,bo większość nic innego nie robimy) wystarczy dobre 8,5cm np.os max 55ax + smigło 13x4 drewno.i po problemie.Serwa 6kg spokojnie wystarczą ,nawet na kierunek tyle że MG,model będzie ważył coś koło 2500 z paliwem .Pod 90 to coś takiego http://www.ef3m.pl/1...wy-xi-2012.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r0n4ld1 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Nadmiar mocy musi być Na pewno Pan Jakub z eF3M dobradzi właściwy silnik do tego modelu. Zresztą na stronie są proponowane silniki: Silnik żarowy 2 takt 0.46-0.55 (nie jest w zestawie) Silnik żarowy 4 takt 0.61-0.82 (nie jest w zestawie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Mam coś podobnego z Axara - Edge540. Obecnie już nie dostępny. Służy trzeci sezon. Silnik Saito FA-72 moc 1,2km. Mocy wystarcza do normalnej pełnej akrobacji ale bez 3D. Ciągu mam mniej więcej tyle co masy. Twój silnik ma mocy więcej niż Saito więc napewno będzie dobrze. Najsłabszym punktem mojego modelu było podwozie, które prędko wyłamało się na trawiastym lotnisku. Poza tym model jest to bardzo wdzięczny i przyjemny w pilotażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Mam taki model,latam na asp10fs śmigło 13x6 i standartowych serwach.Ladowanie silnika cięższego od 460g nie ma sęsu bo by wywazyc model do latania 3d trzeba dołożyć na ogon ołowiu cała ta zabawa powoduje że wzrasta obiążenie powierzchni co jest bardzo istone w 3d.Co prawda sa rózne teorie.Ale zgodnie z zasadą że praktyka jebiut teoriu wolę słabszy silnik i mniej gramów na dcm2 iż odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Mam tego 4takta, starcza na 3d do tego modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meny Opublikowano 15 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Panowie bo jeszcze wpadłem na jeden pomysł http://modelarski.com/produkt-Model_Sbach_342_.60_ARF_Airline,8729.html Tylko ten pod tą 15 silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 No to by dało radę świetnie. A może puzzle? Model Su slawekmod? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meny Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Spoko tylko że ja nie bardzo mam czas i możliwości na budowę modelu niestety, więc pozostaje jakiś gotowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad 29 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Myślę ze Os 91 to maxymalny silnik jaki mozna włożyć do MX 2 , według Googla wazy 30 gramów więcej niż Saito 82 a ten silnik jest polecany właśnie do tego modelu. Z Os 91 i śmigłem APC 15x4W to by był creazy wariat. Model lata i wygląda rewelacyjnie , oto mój : silnik Saito 80 GK z APC 14x4W po jednym serwie hitec 225 mg na wysokość i kierunek i 225 na lotki hs 81 na gaz bateria li pol 1300 mAh umieszczona z przodu do wyważenia modelu żadnego ołowiu , waga przed zatankowaniem 2400 g. Lata już 3 sezon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meny Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Rozmawiałem z Panem z ef3m twierdzi że 15cm silnik będzie za ciężki do tego modelu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Jeśli chcesz silnik 2t to chyba wybór jest tylko jeden os 55AX, to najlepszy silnik 2t do tej klasy modeli w tej wielkości. Ja preferuję silniki 4t klasa 85-90 jest odpowiednia dla modeli do 1,5m rozp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meny Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Wybór jest taki że mam 46 FS i o.s max 91 i narazie brak kaski na zakup innego:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Jeśli latasz 3d i jesteś w tym bd. to zakładaj 91 lecz jeśli zaczynasz to lepiej zakładaj 46. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiSon Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 A może Turbo Raven KLIK KLIK ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meny Opublikowano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Panowie problem rozwiązany:) Na imieniny moja kochana żonka sprawiła mi.... Extre 330s z Phoenixa:) więc idzie tam 90silnik i heja w górę Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi