Skocz do zawartości

Wytrzymałość skrzydeł - przeciażenia

Ren

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do modelarstwa raczej wracam po wielu latach.

Znalazłem stary zestaw ładnej cessny ze skrzydłem 155 cm x 28 cm o profilu płasko-wypukłym i kadłubem laminatowym.

Skrzydło składa się z dwóch połówek styropianowych oklejonych fornirem /topola albo lipa/ z wklejoną krawędzią natarcia 12x20 /sosna lub coś mocniejszego/ posiadające jeden dźwigar - łącznik 15 cm ze sklejki 3 mm /15 cm na dwa skrzydła/. Skrzydło ma być w jednym kawału sklejenie połówek to dodatkowa sklejka na fornirze 0,8 mm na górze i 1,5 mm na dole profilu na długości po 8 cm na stronę. Pod sklejką dałem 3 dodatkowe dźwigarki po 5 cm na stronę ze sklejki 1,5 mm.

Czy takie wzmocnienie do modelu około 2,5 kg /kadłub laminat/ na silnik 7,5 cm3 jest wystarczające? Jak sprawdzić udźwig skrzydła, aby się podczas lotu nie złożyło.

Czy może się złamać np. przy kadłubie poza skleją - to tylko fornir 0,8 i krawędź natarcia 12x20 mm i do tego wyprofilowana licząc na trójkąt. Czy zestaw 20 letni przechowywany w piwnicy /10 stopni C/ nadaje się do użytku ?

Jak liczyć przeciążenia w powietrzu niewprawionego pilota RC ?

A propos poprzedniego postu - model powstaje ok. 23 lata.

Opublikowano

Witam.

Raczej nikt lub mało kto zajmuje sie takimi obliczeniami. W sumie model masz nie duży, a z opisu wydaje się iż skrzydło będzie pancerne :devil: . Dla porównonia w moim modelu o wadze 6kg i rozp skrzydła 188cm rdzeń styro oklejony jest balsą 2,5mm. Jeśli odpowiednio nałożysz balsę czy fornir ( w jednym kawałku) to skrzydło robi się sztywne i niezniszczalne.

Natomiast niewiadomą może być jak to się przechowało w piwnicy i może lepiej zrobic nowe lub na nowo poszycie.

Opublikowano

Fokker- Jak łączyłeś połówki skrzydła - jakieś dźwigary czy tylko sklejenie balsy? Pozdrowienia w Nowym Roku - może będzie lepszy od poprzedniego.

Opublikowano

Połówki styro sklejone ze sobą na styk. Jakiś dźwigarek typu 12x3 chyba jest. Teraz zanim okleisz rdzeń posklejaj płachty fornitu lub balsy w jedną calosc o konturze skrzydła. W ten sposób koklejasz jakby jednym kawałkiem od dołu i góry.

Nie mogę donalezć fotki rdzenia z dźwigarkiem, ta ukazuje sklejony rdzeń chwilę przed wstawieniem dźwigarka i przed oklejaniem balsą;

fokkerrdzeskrzyda002yt0.jpg

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Miałem zamontować ewentualnie zastrzały, ale widzę że niepotrzebnie. Będę próbował czy to poleci.

Pozdrawiam

Opublikowano
. Czy zestaw 20 letni przechowywany w piwnicy /10 stopni C/ nadaje się do użytku ?

Nie bym był pewien spoin klejowych :roll:

Pozdrawiam

Robert

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.