Barlu Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2008 Czyli jeszcze łatwiej... Zobaczę. Może ojciec ma w garażu aceton. Jak nie to jeśli będzie tani to kupię jak nie to spróbuję z żelazkiem:)
Wieczu Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 zamiast acetonu kup zmywacz do paznokci tak samo dziala
kbr1 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Acetonu ci nie sprzedadzom (niewiem czemu) mi nie chcieli sprzedać kazali coś wypełńać a że niemam ukońconych 18 lat to nie mogłem tego kupić
swirus Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Acetonu ci nie sprzedadzom (niewiem czemu) mi nie chcieli sprzedać kazali coś wypełńać a że niemam ukońconych 18 lat to nie mogłem tego kupić Bo go używają do produkcji narkotyków Ale aceton techniczny jest np. zwykle dostępny w sklepach z artykułami malarskimi i budowlanymi. Bo jak mówiłem oryginalne materiały będę prawdopodobnie za ciężkie a to że balsa i sklejka to wiem... Czemu ? Plany powinny nadawać się bez przerabiania ...
meteor Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 wczoraj kupowałem rozpuszczalnik acetonowy, bezproblemowo w sklepie z farbami
TomekW Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Ja używałem żony zmywacza do paznokci, ale teraz mam gorzej bo używa bezacetonowy (bo ponoć zdrowszy dla paznokci - ale za to zupełnie nie przydatny modelarsko :twisted: )
Barlu Opublikowano 6 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2008 Ooo... To już mam załatwiony aceton (chyba). Posiadam coś takiego jak siostra :evil: Przynajmniej raz się przyda:D No właśnie chyba nie będzie wymagane przerabianie jednak... Mam tylko jeden problem... Plany są po angielsku w całości i wszystkiego nie rozumiem Mógł by mi ktoś przetłumaczyć "składniki"... http://www.profili2.com/eng/plans.asp W nazwię wpisać "litte extra" i będzie Takie jak np. plywood i te wszystkie dopiski do słowa "balsa" Z góry dzięki :mrgreen: (co oznaczają oznaczenia 1/32, 1/8 itp. To że jedna część z np. 32 to wiem, ale po co to?) Normalnie pytania jak małe dziecko ;D
Yahoon Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 wszystkich określeń nie chce mi się tłumaczyć :mrgreen: plywood to sklejka Ułamki oznaczają wymiary w odniesieniu do cali, zauważ, że po każdym ułamku jest " czyli oznaczenie cala. chcąc przerobić te ułamki na milimetry mnożysz dany ułamek razy 2,54 i otrzymujesz wymiar jakiegoś tam klocka czy też grubość balsy
Barlu Opublikowano 6 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2008 Dzięki... A tamte po balsie to pewnie czy miękka balsa czy twarda itp.? Czy nie? :oops: A z tymi calami na milimetry to przyda się
Yahoon Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Tamte po balsie raczej nie mówią o jej twardości, a po prostu nazywają część, która ma być z tej balsy zrobiona. Dla przykładu: balsowe pokrycie, balsowy klocek, balsowy bok kadłuba.
Barlu Opublikowano 6 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2008 Ooo... To to mi się przydało teraz. Jak mam Ci za to dziękować? A jak się pokrywa balsą skrzydła? Cienką balsę się gorącym powietrzem formuję czy jak? (bo chyba z tego co widzę, to jest styropian pokryty balsą w tym modelu )
Rob Mc Fly Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Ooo... To to mi się przydało teraz. Jak mam Ci za to dziękować? Jako założyciel tematu masz do dyspozycji przycisk: "pomógł" :wink: .
karlem Opublikowano 7 Stycznia 2008 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Lubart, Z tym gorącym powietrzem to raczej uważaj, bo powygina, ale niekoniecznie te elementy, które chciałbyś :wink: Balsę dość łatwo się wygina; kesony i pokrycie kadłuba zazwyczaj bez problemów 'na sucho'
mRqS Opublikowano 7 Stycznia 2008 Opublikowano 7 Stycznia 2008 ew. lekko zwilżając wierzchnią część balsy wodą. Lekko - nie topiąc w wodzie. Z tym gorącym nadmuchem to uważaj - balsa będzie bardziej krucha.
rabbitlkr Opublikowano 7 Stycznia 2008 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Woda to nie najlepszy pomysł. Jeżeli balsa nie chce sie giąć to nasączam ją spirytusem technicznym, wtedy daje sie łatwo formować po wygięciu odparowuje spirytus suszarką. Szybko i łatwo;)
kbr1 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Na tej stronie masz fajny opis jak to zrobić wejdz w TECH.BUDOWY http://www.beepworld.de/members29/shogun62ma/
mRqS Opublikowano 7 Stycznia 2008 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Woda to nie najlepszy pomysł. Jeżeli balsa nie chce sie giąć to nasączam ją spirytusem technicznym, wtedy daje sie łatwo formować po wygięciu odparowuje spirytus suszarką. Szybko i łatwo;) To juz jak kto woli. Ja zawsze stosuję wodę (przecieram wilgotną gąbką). Dłużej odparowuje i dzięki temu nie musze się śpieszyć. A później i tak schnie szybciej niż klej więc co za różnica?
rabbitlkr Opublikowano 7 Stycznia 2008 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Woda zawsze fałdowała mi balsę, ze spirytusem nie miałem tego problemu, może właśnie dlatego, że szybciej odparowuje.
jacekb Opublikowano 7 Stycznia 2008 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Przepraszam że się wtrącę, dla mnie najlepszy efekt daje płyn do mycia okien z amoniakiem. Balsa się pieknie wygina, nie występują naprężenia i nie wstaje włos.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.