Mac Eyka Opublikowano 20 Czerwca 2013 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Nazywam się Maciek i od niedawna zacząłem swoją przygodę z RC. Na początku wybrałem samolot Cessna 747 oraz aparaturę Turnigy 9x v.2 Zapewne temat wałkowany był już nie raz. Ale jako osoba całkowicie nowa w temacie nie rozumiem chocby połowy słownictwa używanego w poszczególnych postach. Aby nieco przyswoić sobie operowanie aparaturą zakupiłem do niej moduł pozwalający podłączyć ją do komputera za pomocą złącza USB. Nieco poczytałem w internecie więc postępowałem mniej więcej tak. Zainstalowałem symulator FMS, podłączyłem moduł USB. Wyjąlem z aparartury moduł nadajnika (to taki prostokąt z tyłu obudowy jak sądzę), nie odpinałem anteny i nie włączając samej aparatury podłączyłem ją do modułu USB za pomocą złącza jack. Win XP wykrył urządzenia. W FMS można było używać aparatury, ale jedynie w 3 kanałach. Nie ma lotek. Ogólnie nie można używać symulatora bo modele wariują i praktycznie nie ma kontroli nad nimi. Jak by ktoś z was mógł mi łopatologicznie wytłumaczyć krok po kroku co zrobić aby całość zadziałała. Nieco szkoda mi rzucać się na głęboką wodę i od razu próbować latać na żywca. Zapewne zakończy się to kretem i porzuceniem marzeń o lataniu RC.
robertus Opublikowano 20 Czerwca 2013 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Skoro sterowanie w ogóle działa to trzeba dokładnie skonfigurować z których kanałów ma korzystać sam FMS.jest tam opcja w menu.
mankoot Opublikowano 20 Czerwca 2013 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Też kupiłem przejściówke, FMS-a nie próbowałem, ale AeroFly, BMI Flight Sim, i PicaSim działają elegancko.
bart07 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Modułu chyba nie trzeba wyciągać. Zobacz, czy nadajnik wyłączony włączy się sam po podłączeniu kabla z komputera (jack). (Dlaczego nie mogę napisać a p k a ? tylko od razu zmiena się na nadajnik? Muszę zmieniać rodzaj żeński na męski ) U mnie tak działa, ale ja mam już er9x (zmieniony soft) Robertus dobrze pisze w modelach nie ma na sztywno przypisanego co robi jaki kanał. Musi być zakładka w której to ustawisz, tak samo rewersy.
robertus Opublikowano 20 Czerwca 2013 Opublikowano 20 Czerwca 2013 W mojej flysky 9x, trzeba wyciągnąć modół przy podłączeniu usb. O dziwo przy podłączeniu do karty dwiękowej przez audio in, nie trzeba. Obejrzyj to
Rekomendowane odpowiedzi