Mac Eyka Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Nazywam się Maciek i od niedawna zacząłem swoją przygodę z RC. Na początku wybrałem samolot Cessna 747 oraz aparaturę Turnigy 9x v.2 Zapewne temat wałkowany był już nie raz. Ale jako osoba całkowicie nowa w temacie nie rozumiem chocby połowy słownictwa używanego w poszczególnych postach. Aby nieco przyswoić sobie operowanie aparaturą zakupiłem do niej moduł pozwalający podłączyć ją do komputera za pomocą złącza USB. Nieco poczytałem w internecie więc postępowałem mniej więcej tak. Zainstalowałem symulator FMS, podłączyłem moduł USB. Wyjąlem z aparartury moduł nadajnika (to taki prostokąt z tyłu obudowy jak sądzę), nie odpinałem anteny i nie włączając samej aparatury podłączyłem ją do modułu USB za pomocą złącza jack. Win XP wykrył urządzenia. W FMS można było używać aparatury, ale jedynie w 3 kanałach. Nie ma lotek. Ogólnie nie można używać symulatora bo modele wariują i praktycznie nie ma kontroli nad nimi. Jak by ktoś z was mógł mi łopatologicznie wytłumaczyć krok po kroku co zrobić aby całość zadziałała. Nieco szkoda mi rzucać się na głęboką wodę i od razu próbować latać na żywca. Zapewne zakończy się to kretem i porzuceniem marzeń o lataniu RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Skoro sterowanie w ogóle działa to trzeba dokładnie skonfigurować z których kanałów ma korzystać sam FMS.jest tam opcja w menu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankoot Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Też kupiłem przejściówke, FMS-a nie próbowałem, ale AeroFly, BMI Flight Sim, i PicaSim działają elegancko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Modułu chyba nie trzeba wyciągać. Zobacz, czy nadajnik wyłączony włączy się sam po podłączeniu kabla z komputera (jack). (Dlaczego nie mogę napisać a p k a ? tylko od razu zmiena się na nadajnik? Muszę zmieniać rodzaj żeński na męski ) U mnie tak działa, ale ja mam już er9x (zmieniony soft) Robertus dobrze pisze w modelach nie ma na sztywno przypisanego co robi jaki kanał. Musi być zakładka w której to ustawisz, tak samo rewersy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 W mojej flysky 9x, trzeba wyciągnąć modół przy podłączeniu usb. O dziwo przy podłączeniu do karty dwiękowej przez audio in, nie trzeba. Obejrzyj to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi