eptita Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Witam, po 3 latach użytkowania i po dłuższej przerwie zimowej, zacząłem od przegładu stanu ogólnego śmigłowca, drobne korekty, regulacje, odkurzanie itd. W sobotnie popołudnie postanowiłem polatać sobie, na łączce i zaczęły sie problemy po około 3 minutach lotu śmigłowiec samoczynnie wyrwał pionowo w gorę o jakieś 15 metrów i tylko zduszenie drążka gazu do połowy zakresu dało możliwość zniżenia, podczas lądowania śmigłowiec stracił moc i znowu musiałem korygować większym wychyleniem na 3/4 zakresu pracy drążka. po około 5 minutach pakiet się rozładował. Wymieniłem na drugi, potem trzeci i za każdym razem objawy były podobne, sprawdziłem krzywe gazu i skoku wszystko jest po staremu, krzywe są liniowe raczej mało agresywne, expo także mam dostrojone na cyklice, z resztą cyklika raczej tutaj nic nie ma do rzeczy. Wymieniłem tylko przed wiosną regulator ESC ze starego HK SS40 na Turnigy Dlux 55A oraz silnik ze starego Turnigy typhoon L2215/ 3550Kv. Ustawienia obecnego ESC : Brake : off Battery type : lipo auto detect Low voltage protect : reduce power under voltage : 3,2V/ cell acceleration: Enable Timming : auto frequency : 8KHz active RPM control : off Silnik toTurnigy L2822 3700kv/420w Pakiety lipo zippy fligtmax 2200mAh 3s 30C dwa nowe, jeden z małym przelotem. Pakiety po lataniu sa ciepłe, ale nie gorace mozna je spokojnie trzymać w dłoni, jedynie wydaje mi się, że lekko obrzmiewają. Dodam, że łopaty są wyważone kąty to +/- 9 stopni zębatka na silniku 11T latałem i w trybie normal i idle . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Przeprogramuj regulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 No to może być dobry pomysł, spróbuje powiem co wyszło Myślę, że ta opcja (active RPM control : off) może być powodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Przeprogramuj albo wyrzuć ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Przeprogramuj albo wyrzuć ;-) Nie rozumiem, czy coś jest nie tak z ta linią regulatorów?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zastanawiająca jest ta funkcja active rpm control czy to przypadkiem nie jest governor tylko pod inną nazwą ja bym stawiał na za słaby bec w regulatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Zastanawiająca jest ta funkcja active rpm control czy to przypadkiem nie jest governor tylko pod inną nazwą ja bym stawiał na za słaby bec w regulatorze. Witaj, latałem dziś na starym ESC z UBEC na 5A zasilanym prosto z pakietu i dopiero on zasila odbiornik, problem objawiał się innymi sposobami brakiem mocy na starcie, panowie sam nie wiem, jestem głupi, i w ogóle mam takiego doła, że poszły prawie 4 paczki psu pod ogon, latał dobrze może nie super wyczynowo, a po updajcie wyszła kiszka. Kolego oki188 oświetliła mnie twoja teza myślę, że masz racje, ta opcja kryję Governor a ja głupi szukam w lesie. Dziękuje Panowie, szczególnie kolego oki188 na naprowadzenie zamotanego, na prostą. Helik śmiga aż miło całe 7-8 minut lata tam gdzie chcę. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez eptita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Nie rozumiem, czy coś jest nie tak z ta linią regulatorów?. Nie, spokojnie. Po prostu albo mu pomoże dobre zaprogramowanie albo już raczej nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi