Skocz do zawartości

Odbiornik bez anteny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Zakupiłem z HK odbiornik http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=14352.

Dopiero zaczynam, ale jak na mój gust to w nim chyba nie ma anteny....

I teraz pytanie - czy do czegoś takiego antenę trzeba kupić, czy też wystarczy zerwać kawałek izolacji?

Ewentualnie drugie pytanie - czy da się to jakoś przedłużyć? Odbiornik ma być do żaglówki i nie wiem czy nie opłacało by się wyciągnąć anteny na maszt....

Dzięki za podpowiedzi

Piotrek

Opublikowano

Hmm, Czy ten Twój wygląda dokładnie tak jak ten na zdjęciu z HK?

Bo jeśli tak, to ten czarny kabelek wygląda mi właśnie na antenę... :)

Długość fali radiowej o częstotliwości 2.4 Ghz to coś ok. 12cm.

Wygląda na to, ze w tym odbiorniku jest antenka pół-falowa czyli powinna mieć długość ok. 6cm.

Opublikowano

Do łódki kup odbiornik z gniazdem do anten. Wówczas podłączysz antenę 60cm. To było by najlepsze wyjście.

Możesz też tutaj dolutować antenę, problem będzie z masą, gdyż cały ogonek jest częścią nadawczą anteny. Nie jest podłączony do masy. Z drugiej strony, jest to takie lekkie i małe, że możesz całość umieścić na maszcie :D. Ten odbiornik w kadłubie łodzi to proszenie się o kłopoty.

Antena ma ok.3cm

Opublikowano

Dzięki za wyjaśnienie sytuacji. Dopiero co dostałem odbiornik i ten kabelek wydawał mi się właśnie za krótki, ale skoro jest ok, to podłącze chociaż do sprawdzenia czy działa :)

A swoją drogą to faktycznie pomyśle o innym odbiorniku, ale na tym sprawdzę chociaż czy pływa.

Opublikowano

W model żaglówki odbiornik można umieścić w kadłubie łodzi, Ja i moi koledzy w żaglówkach regatowych mocujemy często odbiornik

na wewnerznej stronie luku ( dekla) razem z anteną za pomocą taśmy dwustronnej.

Nie ma żadnego problemu z zasięgiem.

Koledzy dający czasem kuriozalne rady ( mocowanie na maszcie ) chyba nie mieli praktyki z użytkowaniem tego typu modeli.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.