Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem

pojedyncze regularne zakłócenia w powietrzu w odległości około 200m podczas krążenia , mimo pozytywnych testów zasięgu ze złożoną anteną na ziemi .

po kolei usuwam poszczególne domniemane niesprawności i nasuwa mi się pytanie czy kwarce się starzeją tracąc swoje właściwości ?

Radio ma 8 lat , wcześniej wszystko grało i takie rzeczy się nie zdażały.

Opublikowano

Mój Optic jest albo w tym samym wieku albo w zbliżonym. Kwarc raz wymieniłem bo padł ale to w odbiorniku. Używam go nadal i nie zapowiada sie na zmianę.

Opublikowano

Mój Optic jest albo w tym samym wieku albo w zbliżonym. Kwarc raz wymieniłem bo padł ale to w odbiorniku. Używam go nadal i nie zapowiada sie na zmianę.

ok dzięki za info

zaryzykuje wymianę obydwu i dam znać czy pomogło.

Na chwilę obecną z testów wynika że na zasięg ma wpływ napięcie zasilania nadajnika . Wymieniłem stary akumulator ni mh na li pol i zasięg jest większy , link bardziej pewny.

Opublikowano

Nigdy nie robiłem prób ze złozoną anteną, podają że w ten sposób można uszkodzić nadajnik. Nawet jesli sprawdzam napięcie to przed włączeniem wysuwam czesciowo antenę. W moim nie zauwazyłem zmniejszonego zasięgu przy malejącym napięciu bo nie było potrzeby. Mój max zasięg to 1180m wysokości w odległości jakieś - 400 - 500m ode mnie więc z twierdzenia Pita coś tam byłem trochę dalej niż owe 1180. Natomiast wynik testu na ziemi jest trochę lepszy ponad 1800m ale...Pomiar na plaży - odbiornik na końcu mola więc całą drogę sygnał przebył "po wodzie" :D . Odbiornik Corona z podwójną . Nie pamiętam tylko czy antena odbiornika była podwójnej długości czy dopiero pózniej zakupiłem taki odbiornik.

Opublikowano

Mam podobny problem co Artur, tylko radio inne bo sanwę rd6000 z pojedynczą przemianą rocznik 2002 czyli jakieś 11-letnie i zauważyłem potężne kopniaki podczas latania tunelowcem (może zakłóca silnik bo po kabelkach latają spore prądy); latając combatem prawie wcale nie mam zakłóceń, a w spalinie z oryginalnym odbiornikiem sanwy w ogóle. O co tu chodzi?

Ponad to kwarce mam sanwy również jedenastoletnie. Z tego co wiem z kwarcem jest prosta sprawa :działa lub nie, nie zmienia swoich właściwości jeśli chodzi o transmisję lub odbiór sygnału.

ps: odpowiadając poniekąd na pytanie: radia się starzeją i warto po tylu latach urzytkowania zajrzeć pod obudowę i skontrolować jakość kabli przy drążkach.

Miałem przez to ostatnio glebę, bo w czasie lotu pękł jeden przewód (od ciągłego zginania i prostowania) zasilający lotki.

Opublikowano

Dołącze się do rozmowy :D w moim Opticu 6( kupiony używany, 35 mhz ) z początku wszystko było ok. Ok z uwagi na to że nie było czym latać więc nie było jak sprawdzić ;) jak już zbudowałem model i przyszedł dzien oblot okazuje się że model strasznie kopie. Ale tylko momentami. Pierwszy lot, drugi lot, za trzecim model poległ. Winą obarczyłem moduł. ( oryginalny hitec ) Szukając przyczyny i bawiąc się radiem w domu, przypadkiem dotknęłem modułu, i okazało się że serwa zaczynały kopać. Po zagłębieniu się w temat wyszło na to że na płytce która znajduje się w module jest zamontowane gniazdo na " piny ". Wystarczyło odgiąć je delikatnie i wszystko wariowało. Postanowiłem unieruchomić gniazdo za pomocą super glue ( ponieważ trzymało się tylko na lutach i każde najmniejsze dotknięcie modułu powodowało kopanie ) okazało się to trafne. Od tamtej pory miałem tylko 3 delikatnie kopnięcia sterami. Ale to już raczej z winy zakłóceń. Kwarce takie same jakie były. Prób z zasięgiem jeszcze nie robiłem.

Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Wczoraj kolega rozbił nowego motoszybowca Condor 3000mm właśni przez problemy z zasięgiem optica 6 -35mhz na orginalnym hitecowskim odbiorniku.

Znaczy latał w odległości większej niż 1500m ?

Opublikowano

Ja miałem problemy z kombinacją Optic - Corona 4 z syntezą. Po odleceniu równo 400m model robił piękną marchewę. Aparatura miała wówczas może z 5 lat. Na fabrycznym odbiorniku już nie sprawdzałem bo szkoda mi było modeli, dlatego od razu zmieniłem na modeuł FrSky i jak ręką odjął ;)

Opublikowano

Latam po kilkaset metrów od siebie i nie mam najmniejszego problemu z łącznością. I odpujkując oby tak dalej.

A Corona 8 z syntezą to baaaardzo dobre odbiorniki.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.