MarcinGdańsk Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Witam, niestety moja ładowarka uległa spaleniu... Jakieś zwarcie, na oko spaleniu uległ tylko jeden element, i mam ogromną nadzieję że jego wymienienie przywróci jej życie, choć wiem że są na to marne szanse. Część elementu jest spalona i nie da się odczytać całego numeru, a więc bardzo prosił bym jakiegoś posiadacza, jeżeli była by możliwość aby spisał numer tego elementu. Mam nadzieję że poradzę sobie zwykłą lutownicą i uda mi się to wymienić. Z góry dziękuję za pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buri97 Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 czesc tutaj jest wątek o tej łądowarce http://rcclub.eu/vie...php?f=67&t=5177 tam powinno być to chyba to cięzko odczytać http://pfmrc.eu/inde...-samochodowego/ GOOOOOOOOOOOOOGLE nie bolą Tutaj przyklad spalonego imax'a b6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGdańsk Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedź ! Niestety u mnie jest chyba inny element, to jest wersja v2 ja mam v1. Spróbuję z tym elementem jeżeli nikt inny nie będzie w stanie pomóc. U mnie da się odczytać : IOR ( w postaci jakby loga, "o" nie jest normalne) 006 4111 *****11A nie znam się na tym zupełnie, może to to samo tylko inne oznaczenie producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGdańsk Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Dzięki, spróbuję z którymś z tych elementów, nie wiem dlaczego w każdej ładowarce ma on inne oznaczenie, mam nadzieje że się nie różnią. Nie wiem jaką rolę on odgrywa, jeżeli mało ważną to pewnie niewielka różnica nic nie zmieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Zaraz zobaczę w swojej Alfie ale nie wiem w tej chwili czy mam V1 czy V2 Niestety mam V2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGdańsk Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Teraz zobaczyłem że v2 ma chyba tylko inną obudowę - z radiatorem, tak przypuszczam. Parametry ma takie same, więc układ chyba się nie różni. Jak by Pan mógł to bym prosił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeziorek74 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Mam iMAXa B6. W moim modelu na tym elemencie są napisy: w pierwszej linii :6680 w drugiej linii: -0C3H. Trudno stwierdzić, czy w drugiej linii to "zero" czy "o". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buri97 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Ładowarki typu imaxb6 redox alpha mają prawie taką samą zawartość sprzedawane są w tylko pod inną obudową i z innymi przyciskami.No może troszkę się róznią.Jak wynika ze stron ,które zamieśćiłęm można to naprawić problem z przylutowaniem. Jakim zasilaczem ją łądowałeś? Sszkoda ,że takie rzeczy mają miejsce.Sam chce kupić tę łądowarke i tak kupię zobacze jak sie bedzie trzymała... Przecież jakaś chinska firma nie będzie wymyślałą nowego projektu elektronicznego tylko wezmą od konkurencji i zmienią tylko bude..czysty marketing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGdańsk Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Podłączona była do zasilacza od komputera, uszkodzenie jest z mojej winy ! nie stało się to samo z siebie, ja zrobiłem jakieś zwarcie, ładowarka za te pieniądze super, użytkowałem dość długo i nic się nie działo, mogę śmiało polecić. Pewnie jak ze wszystkim chińskim można trafić na wadliwy egzemplarz, czytałem że niektóre imaxy b6 miały zupełnie rozregulowany balanser i zdarzały się wadliwe sztuki, myślę że z czasem jest coraz lepiej i liczba wadliwych wgzemplarzy spada. Te wszystkie ładowarki to to samo w środku, tylko martwi mnie fakt że ten sam element ma różne oznaczenia, może wynika to z różnych producentów danego elementu i są takie same tylko numerek różny. Rozmieszczenie elementów jest takie samo, nie sądzę że w tym samym mejscu jest inny element. Z lutowaniem faktycznie może być problem jeśli mi się nie uda to spróbuję oddać do jakiegoś serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buri97 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Jesli jest takiego samego rozmiaru ten rezystor powinien pasowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGdańsk Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Lutował już ktoś takie rzeczy, macie jakieś rady wskazówki ? Planuję doczepić do grota jakiś cienki drut np. spinacz o ile dobrze przewodzi ciepło i nim próbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Próbowałem z robieniem cienkich grotów i nic z tego nie wychodziło. Do lutowania drobnych elementów potrzebna jest lutownica kolbowa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGdańsk Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Mam kolbową ale normalnym grotem raczej ciężko będzie polutować te malutkie nóżki, i chcę doczepić do grotu jakiś drut żeby łatwiej było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Przede wszystkim duużo kalafoni, żeby nie było zwarć między nóżkaim. Do wylutowania wystarczy dobrze podgrzać element i delikatnie podważać każdą nogę scalaka np. szpilką czy pensetą. Zwykłą lutonicą tranformatorową też idzie spokojnie. Przy wlutowywaniu. najpierw dobrze sutaw element na miejscu a potem przytuluj po jednej nodze z oby stron elementu żeby się nie przesuwał, nie dawaj za dużo cyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGdańsk Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 SZCZĘŚLIWE ZAKOŃCZENIE ! Udało mi się naprawić. Dostałem w sklepie zamiennik, wlutowałem i działa !!! Wymiana na prawdę trudna, nóżki maluteńkie i bardzo blisko siebie, łatwo zewrzeć. Dzięki za pomoc i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Napisz co to za element oznaczenie itp.przyda sie innym którzy będą mieli podobny problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGdańsk Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 SI 4410 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi