gaddss Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Witam, Ostatnio wpadło mi w ręce pudło fantów po znajomym który zajmował się modelarstwem latającym. Sam kiedyś dość intensywnie się tym interesowałem, tak wiec nic nie jest mi obce. Niestety miałem kilkuletnią przerwę, a jak wiemy wszystko bardzo szybko idzie do przodu. Kiedy kończyłem przygodę, elektryki były napędzane MIG'ami, SPEED'ami itp... Teraz silniki 3 fazowe to standard, o których za wiele pojęcia nie mam. Tak więc wygrzebałem z magicznego pudła 3 takie silniki : Problem tkwi w tym że nie mam żadnych danych technicznych żadnego z tych silników. Nie posiadają żadnej naklejki z modelem / brak również jakichkolwiek instrukcji. Jest jakiś sposób sklasyfikowania ich ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Ten z prawej to chyba jakis turnigy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubels Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Ja bym zaczął od zwymiarowania. Silniki prócz przedrostka np. RAY charakteryzują liczby. Dajmy na to EMAX 2822. Emax producent – 28 średnica. Jeśli dany silnik ma 30 średnicy . To szukaj silników 30xx. Ta z grubsza oszacujesz ich parametry. Pewnie nawet trafisz na zdjęcia i rozpoznasz swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Ten w srodku wygląda jakby miał przekładnie planetarną (wałek zdawczy nie kręci się wolniej niż rotor?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Ten środkowy to raczej na wysokoobrotowy silnik do EDF-ów z powiekszoną częścią chłodzącą wygląda, jak np. ten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Aha, dobrze wiedzieć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaddss Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Panowie, wielkie dzięki na naprowadzenie mnie na trop! Rozgryzłem już prawy i środkowy, najgorszy ten z lewej, bo mało charakterystycznych cech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Wygląda podobnie jak jakiś emax http://www.perfecthobby.pl/silnikibezszczotkoweemaxzseriigfgt-360.html trzeba szukać po wymiarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi