specyfick Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Dziś rozpoczynam nowy projekt, a właściwie budowę szybowca akrobacyjnego Le Fish (http://lefish.wikia.com/wiki/Le_Fishipedia). Właściwie zamierzam wykonać wszystko jak na planach. Bez większych modyfikacji, wersja wagowa standard. Części wyciął mi kolega z forum (Hornet20), z planów ze strony. Materiał to EPP. Na pewno będę korzystał z waszych rad, jak zwykle, od razu z góry dziękuję. Na chwilę obecną planuje kupić jakiś węgiel do wzmocnienia. Jak się uda to 2 x płaskownik 0,8x8x1500 mm na dźwigar główny i pomocniczy (na połączeniu lotka skrzydło), rurka 3 mm na statecznik, pręt 2 mm na lotki ale plan wzmocnień pewnie ulegnie zmianie po waszych opiniach. Lotki zostaną takie jak są, choć nie jestem przekonany do ich sztywności, właściwie nie są sztywne, może te pręty węglowe coś pomogą. Okleję to folią z rolki do laminowania, którą mi udostępni kolega z forum kapitanSOWA. I właściwie tyle na początek i fotki oczywiście "zestawu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 W zasadzie to już masz go zbudowanego To taki ESA bez napędu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 W przerwie między lataniem Respectem coś tam dłubnąłem w rybie. Dźwigar płaskownik węgiel 1x oraz taki sam na spływie, przed lotką. Lotki balsa - niestety te z EPP wydają się zbyt miękkie, nawet z dźwigarami z węgla 1 mm nie dało rady. Oklejone NewStufemm oraz Oracalem dla jakiegoś wyglądu. Jeszcze popracuje nad ozdobami bo te fotki to w trakcie prac. Miałem zrzynki więc kolory takie jak leżały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Rybka lata jak szalona he he. Oblatana wstępnie Taki wypad na 10 minut. Podjechałem na pole z niewielkim nachyleniem i szalałem przy 8 m/s modelem 640 gram. Tak akurat wieje że nie ma gdzie jechać, ale trzyma się. Przy okazji wyszły wszystkie buby i element SW uległ przeróbkom. 3 mm węglowa rurka nie wytrzymała i pękła była ... to więc teraz są dwie. Przy następnym lataniu zrobię fotki i może jakiś film, jak będzie dobrze wiało na jakąś sensowną górkę. Ale model lata jak komar na sterydach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 3 mm węglowa rurka nie wytrzymała i pękła była ... to więc teraz są dwie. To może następnym razem rurka węglowa 3x2mm i wewnątrz wklejony na CA pręt 2mm? Gratuluję fajnego modelu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Mój modelik waży 640 gram. Już widzę że to mało, choć nie latałem jeszcze w dobrych warunkach i na porządnej górce. Ciągle jakieś przygodne zbocza, które prawie nie noszą. Poczekam na Klif to zobaczę dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Piotrek mi strzelił fotkę na klifie. Rybka latała w przerwie między lotami podczas treningu F3F. Zmieniłem stateczniki na Balsowe z korzyścią dla modelu, tak ma być nie inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Rybka odpoczywa wymęczona po 7 m/s na klifie. Lata bardzo dobrze, teraz czas na naukę akrobacji. Stateczniki balsowe zdecydowanie lepiej się spisują. Waga 650 gram zdecydowanie pozwala kręcić akro na klifie, gdzie wydmuch jest pionowo w górę. Na zwykłym zboczu pewnie już by był za lekki. Sztywność okej nie wymaga więcej nic a nic. Teraz czas na jakiś filmik. Może następnym razem coś sie tam uda nakręcić. No i foto odpoczywającej ryby w doborowym towarzystwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Cześć, Jak się spisuje ta folia, nie odłazi? No i co to w końcu za wynalazek, bo nie mogę doczytać... Model bardzo fajny, czekamy na film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Folia jest bardzo dobra. Nie odłazi trzyma jak trzeba. Da się to kleić do wszystkiego co modelarskie. Dokładnie tak samo się zachowuje jak typowa folia modelarska. Prawie brak skurczu, jest niewielki, trzeba mieć to na uwadze. 3 mm na 50 cm. Przy klejeniu EPP nie przeszkadza ale może niewiele naciągnąć skrzydełko. Wtedy wystarczy wyprasować obie strony skrzydełka i do ostudzenia trzymać przyciśnięte do deski, równo. I będzie okej. Folia jest tania, więc nadaje się do takich konstrukcji, około 1 zł za mb. Jest to materiał stworzony do EPP można powiedzieć. Ja mam folię najcieńszą, chyba 32 mikrony, błyszczącą. Skrzydło po oklejeniu przytyło może z 5 -10 gram. Tyle co nic. Polecam, bo można się tym nauczyć też przy okazji nauczyć oklejać modele, bez inwestowania w modelarską, drogą folię np. do modelarni. Ja okleiłem skrzydła na 2 razy można powiedzieć. Najpierw folia, potem ozdoby z Oracalu. Po kilku lotach ta folia do reklam zaczęła się odklejać w miejscach bardziej narażonych jak końcówki czy natarcie, gdzie się kończyły. Więc okleiłem jeszcze raz skrzydełka folią i uważam że teraz jest super. W tej konstrukcji polecają robić tzw. dbox z tej foli. czyli 2-3 warstwy od natarcia do dźwigara i potem całość. Tez tak zrobiłem. I tak uważam że model jest dość lekki. Waga 1000 gram jest jak najbardziej okej. 600 g też ale, bo można sie bawić inaczej. Więc trzeba się zastanowić jak i gdzie się lata. Zresztą jest to opisane w instrukcji na stronie którą podałem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 No to jest film na szybko. Tylko tyle materiału, jedno szybkie ujęcie. Może wkrótce coś więcej się uda nakręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Modelik super - aż się wierzyć nie chce że powstał ze styropianku Zazdroszczę warunków - w zasadzie na jednym pakiecie można latać cały weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Kurna, tam u Was jest jak w raju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Troszkę więcej wprawy, krótki filmik jeszcze raz. musiałem odkurzyć symulator aby nieco sobie poćwiczyć manewry. Pica Sim i Le Fish w nim jest idealny do tego, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Extra panie Pawle! A Ten Pan w Czerwonym w koncu zepchnął tego wkurzajacego Starszego Pana z klifu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Tego z procą do wody!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 No. Głową w dół. Szkodnik jakiś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 małe pytanko. Ta folia to do laminatora? Gdzie kupowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Znalazłem zakład w pobliżu (http://www.zfp.com.pl/). Podjechałem i poprosiłem aby mi sprzedali 10 metrów. Uśmiali się powiedziałem że potrzebuję 10 metrów. Jak mi Pan odwijał z wielkiej beli to wiedziałem dlaczego się uśmiał. 10 m ??? Tak ... e to spoko .. myślałem że km. Dostałem w prezencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi