GEX999 Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Witajcie!Rozpoczynam relację z budowy modelu ADDER. Model ten to typowy model halowy, całkowicie mojej konstrukcji, ale nie ukrywam, że wzorowany na najlepszych tego typu modelu, głównie na Extrach 330. Model zastąpi Extrę 300 MM (kopię), którą do tej pory latałem i która ma już liczne ślady zużycia.Początkowo model wyglądał tak:Pojawiły się też takie wersje,:ale w końcu uznałem, że pierwsza jest najlepsza, została jednak nieco poprawiona (z pomocą Eryka Potockiego) i wyszło coś takiego:Później jeszcze trochę poprawek i wyszło coś takiego:Końcowy schemat malowania to niespodzianka .Halówka będzie frezowana, jest możliwe, że będzie miała zamontowane śmigło do lotów 4D, ale na tą chwilę to jest mało prawdopodobne. W zamian silnik będzie posiadał zmienny wektor ciągu.Trochę o wyposażeniu:ESC: CC Thunderbird 9,Serwa: 3x Futaba S3114+ 2,5g serwo do zrzutu konfetti,Silnik: prawdopodobnie modyfikowany Dualsky XM2812-27 ew. Hacker A20-34S EVO,Pakiety: Dualsky 300mAh 2S 45C,Odbiornik: odchudzona Futaba R2016GF.Spodziewana końcowa waga do lotu z silnikiem Dualsky to ok. 135g, a z silnikem Hacker ok. 145g.Budowa rusza dzisiaj, ale model zostanie oblatany prawdopodobnie w przyszłym tygodniu.EDIT: Planów nie udostępniam, może kliku wybranym chętnym do przetestowania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Bardzo pozytywnie A tak po za tym w tym roku powstała nowa wersja Extry MM . Ma mniejszą powierzchnie skrzydła, i została wydłużona, Niestety nie weszła do produkcji (jakieś problemy z ploterem) ,ale kilka egzemplarzy latało.Jeden z nich u nas na hali. Nowa wersja posiada też nowe malowanie . Jakby podobna , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Extra 300 lata rewelacyjnie, ale wg mnie jest zbyt leniwa jeśli chodzi o obracanie się wokół własnej osi. Dlatego, też widać jaka będzie pow. lotki w Adderze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Iloma serwami napędzasz lotki ? ,jeśli 1 to spróbuj na 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Używam jednego (do tej pory HS-65 HB). Ostatnio "opatentowałem" pewien system popychaczy lotek pozwalający uzykać na prawdę duże wychylenia lotek bez zbytniego obciążania serwa. Czy wg Was serwo może cicho zgrzytać przy maks. wychyleniu lotek na ziemii? Zwykle tak wszystko regulowałem, aby nie zgrzytało, ale ostatnio po zastosowaniu swojego układu popychaczy pozwoliłem mu na bardzo lekkie buczenie i trzeba pzyznać, że model stał się agresywniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Pokaż ten patent..., oraz jak dobierasz kształt orczyka przykręcanego na serwo? -chodzi tu równomierne wychylanie lotek Pytanie jak długo serwo to wytrzyma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Patent to po prostu popychacz krzyżujący się z powierzchnią skrzydła. Pomysł narodził się z obserwacji systemów pull-pull. Dzięki takiemu rozwiązaniu podczas ciągnięcia dźwigni w swoją stronę, serwo nie ciągnie tak bardzo całej lotki z zawiasów jak to jest w tradycyjnych rozwiązaniach. Nie mogę znaleźć starego (i tak pękniętego) orczyka, ale było to coś takiego: Lotki wychylały się minimalnie bardziej w górę i niż w dół (to był cel zamierzony). Niestety paczka z Aero Depronem, prętami węglowymi i płaskownikiem wczoraj nie doszła, także budowa ruszy prawdopodobnie dzisiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonMateo Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 także budowa ruszy prawdopodobnie dzisiaj. No czekamy czekamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 W Sketchupie powstał projekt sprawdzający poprawność planów i uwzględniający frezowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonMateo Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Ja to bym jeszcze dołożył 2 pręty idące od SW do SK tak na wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Oczywiście, że będą, tylko zapomniałem narysować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Projekt bardzo fany, ciekaw jestem jak to będzie latać, trzymam kciuki. Coś duże lotki chyba zrobiłeś, na ostatnich screenach zauważyłem ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 O sztywność lotek się nie martwię, bo David Duval ma prawie tak samo w swojej Extrze 330: http://www.youtube.com/watch?v=IhiOdAxuRvota (film autorstwa p. Jurgena Heiliga). Poprawiłem nieco projekt: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Do 4D takie lotki mają być -dobry patent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Wszystko frezowane ręczną frezarką własnej produkcji (mogę podać sposób zrobienia takiej, koszt wykonania ok. 30zł). Oczywiście nie wychodzi tak rewelacyjnie jak na komputerowej maszynie CNC, ale jestem zadowolony. Pojawił się jeden duży problem. Na spodniej części modelu miał być ogromny czarny napis FUTABA, ale wyfrezowany Aero Depron jest tak cienki, że farba nakładana z drugiej strony będzie prześwitywać. Jeszcze nie wiem co z tym zrobię, ale mam nadzieję, że coś się wymyśli..... (Malowanie UV nie wchodzi w grę). Update: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Podmaluj od góry białą farbą i ma być 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Tomek, rozumiem, że to żart? Efekt dzisiejszych prac: Niestety nie wiem czy jednej (jeszcze nie pomalowanej od spodu) lotki nie zrobić od nowa... W jednym (całkiem niewielkim) miejscu wyszła nieco za cienka i pod spodem ma kilka drobnych wgnieceń, takich jak to zaznaczone na zdjęciu. Tutaj prosiłbym o opinie doświadczonych modelarzy o opinię- dać sobie spokój czy robić od nowa (jest to model zawodniczy)? Na prośbę Mateusza wstawiam foty frezarki. Koszt może jednak przewyższyć 30zł, ale większość potrzebnych materiałów być może już macie. Potrzebne są: silnik szczotkowy w rozmiarze 280 lub większym, obudowa wentylatora komputerowego, zasilacz min. 1A, ale zalecam min. 1,5A, stabilizator napięcia +5V, min. 1A; można też użyć UBEC'a, itd, radiator (ten, który widać na zdjęciu to koszt ok. 1,5zł, ale można użyć dowolnego większego kawałka metalu z fragmentem płaskiej powierzchni), patyczek higieniczny, kropla CA, klej na gorąco, kawałek papieru ściernego. Myślę, że sposobu wykonania nie trzeba dokładnie objaśniać. Dodam tylko, że rurka z patyczka higienicznego idealnie pasuje na wał 2mm. Po nasunięciu należy ją uciąć, włączyć silnik i przyłożyć ją do papieru ściernego w celu zmatowienia, a następnie dokleić kawałek papieru ściernego na CA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Oczywiście że żart A tak propo modelu to bardzo ciekawie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Nowa lotka już prawie gotowa (widać na dole drugiego zdjęcia). Dodam, że smugi na kabinie (frezowanej) nie były malowane aerografem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonMateo Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Dzięki za demonstrację sprzętu Jak narazie model wygląda świetnie a napewno będzie jeszcze lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi