Skocz do zawartości

Mx 12 samoczynne wylączanie sie aparatury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam Mx 12 z dorobinym modulem COrona 2,4 Gh.

Wszystki bylo do tej pory bez problemow,dopóki nie wyjąłem(sprzedalem)wszystkich kwarcow , takze tego , ktory byl w nadajniku. PO wyjeciu kwarcu nie wlaczalem apki, przez jakis czas.Wlaczam po. Kilku dniach i cisza, nic sie nie wlacza.Zmienilem pakiet , nadal to samo.Stwierdziel ,ze to chyba wina braku kwarca, ktory pomimo ze nie jest uzywany , pewnie zamyka obwod, zatem wstawilem taka zworke z drutu i moze to zbieg okolicznosci ,nadajnik sie wlaczyla.

Latalem wszystko bylo ok, dopoki sie nie wylaczyla sama w trakcie uzywania, niestety w trakcie lotu, zorientowalem sie i suwakimw ponwonie ja wylaczylem i wlaczylem ,model zlapal sygnal ponownie ...uratowany....zamiast ladowac polecialem jeszcze troche (szybowiec)i znowu sie wylaczyla ,ale model byl blisko ziemi w skrecie i niestety ...

Tuz przed wylaczeniem sly szalem w apce dziwne szelesty.

Wylaczylem nadajnik , nastepnie z ciekwosci wyjalem moja zworke druciana z miejsca na kwarc i nadajnik sie normalnie wlaczyl, zostawilem go wlaczony ,az padl pakiet nadajnika i sie nie wykaczyl.

Boje sie teraz latac, cy ktos wie jaka moze byc przyczyna?

Bart

Opublikowano

Pakiet oryginalny, dobrze trzyma napiecie.Wylaczyl sie przy napieciu 10,2 v. Przerabiany przez jednego z forumowiczow.

Wydaje mi sie s to kwestia potencjometra od wlacznika, czy i jak ktos go wymienial?

Pzdr

Bart

Opublikowano

Wydaje mi sie s to kwestia potencjometra od wlacznika, czy i jak ktos go wymienial?

Przy głównym włączniku nie ma potencjometru ;). Kiedyś zdarzyło mi się, że zaraz po włączeniu aparatury (Optic 6), sama się wyłączyła. Wyłączyłem dodatkowo przełącznikiem, poruszałem w środku pakietem i chyba wtyczką, bo myślałem, że może coś nie łączy, włączyłem i było ok. Później panika, ale jak się okazało, jeśli w nie przesunie się włącznika całkowicie w prawo, to może nie łączyć, bo po włączeniu wystarczy przesunąć nieco w lewo i już się wyłącza. Może u Cb jest podobnie?

Opublikowano

Sprawdze gniazdo,ale faktycznie jak sie wylaczyla,wystarczylo docisnac mocniej przelacznik,mimo iz byl w pozycji ON do konca,jakby nie stykal przy koncu suwaka

Bart

Opublikowano

No to na 99% procent jest we włączniku. Najlepiej kup nowy i wlutuj, tylko bardzo ostrożnie, żeby nie przegrzać elementów na płytce. ;)

Opublikowano

Sądzę, że wystarczy najzwyklejszy włącznik z każdego sklepu elektronicznego ;). Tylko dla pewności kup taki z grubymi pinami (pod nieco większy prąd).

Opublikowano

Przed chwila postanowilem rozebrac nadajnik i sprawdzic polaczenia,wszystko jest ok.Poskrecalem nadajnik ,wlaczam i nic, swieci sie dioda od modulu 2,4 Corony ,ale wyswietlacz milczy.Sprawdzilem 2 pakiety, nic .Teraz juz zgupialem ....

Opublikowano

No to sprawa jest chyba poważniejsza niż włącznik.... :(

Poluzowalem srube , ktra trzyma plytke z włacznikiem i nadajnik znowu dziala.Jednak slychac co jakis czas cichutkie skwierczenie,jakby male zwarcie.Kiedy nadajnik jest wlaczony i dziala, delikatnie stukalem o blat plytka z wlacznikiem i wtedy znowu sie wylaczal nadajnik.To ta sama. Plytka , na ktorej jest bateria od pamieci.Jest ewidentna zaleznosc od sily dokrecenia sruba plytki do obudowy.

No to sprawa jest chyba poważniejsza niż włącznik.... :(

Poluzowalem srube , ktra trzyma plytke z włacznikiem i nadajnik znowu dziala.Jednak slychac co jakis czas cichutkie skwierczenie,jakby male zwarcie.Kiedy nadajnik jest wlaczony i dziala, delikatnie stukalem o blat plytka z wlacznikiem i wtedy znowu sie wylaczal nadajnik.To ta sama. Plytka , na ktorej jest bateria od pamieci.Jest ewidentna zaleznosc od sily dokrecenia sruba plytki do obudowy.

post-612-0-72046200-1375014006_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.