Jump to content

Mx 12 samoczynne wylączanie sie aparatury


BART
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Mam Mx 12 z dorobinym modulem COrona 2,4 Gh.

Wszystki bylo do tej pory bez problemow,dopóki nie wyjąłem(sprzedalem)wszystkich kwarcow , takze tego , ktory byl w nadajniku. PO wyjeciu kwarcu nie wlaczalem apki, przez jakis czas.Wlaczam po. Kilku dniach i cisza, nic sie nie wlacza.Zmienilem pakiet , nadal to samo.Stwierdziel ,ze to chyba wina braku kwarca, ktory pomimo ze nie jest uzywany , pewnie zamyka obwod, zatem wstawilem taka zworke z drutu i moze to zbieg okolicznosci ,nadajnik sie wlaczyla.

Latalem wszystko bylo ok, dopoki sie nie wylaczyla sama w trakcie uzywania, niestety w trakcie lotu, zorientowalem sie i suwakimw ponwonie ja wylaczylem i wlaczylem ,model zlapal sygnal ponownie ...uratowany....zamiast ladowac polecialem jeszcze troche (szybowiec)i znowu sie wylaczyla ,ale model byl blisko ziemi w skrecie i niestety ...

Tuz przed wylaczeniem sly szalem w apce dziwne szelesty.

Wylaczylem nadajnik , nastepnie z ciekwosci wyjalem moja zworke druciana z miejsca na kwarc i nadajnik sie normalnie wlaczyl, zostawilem go wlaczony ,az padl pakiet nadajnika i sie nie wykaczyl.

Boje sie teraz latac, cy ktos wie jaka moze byc przyczyna?

 

Bart

Link to comment
Share on other sites

Pakiet oryginalny, dobrze trzyma napiecie.Wylaczyl sie przy napieciu 10,2 v. Przerabiany przez jednego z forumowiczow.

Wydaje mi sie s to kwestia potencjometra od wlacznika, czy i jak ktos go wymienial?

 

Pzdr

 

Bart

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi sie s to kwestia potencjometra od wlacznika, czy i jak ktos go wymienial?

Przy głównym włączniku nie ma potencjometru ;). Kiedyś zdarzyło mi się, że zaraz po włączeniu aparatury (Optic 6), sama się wyłączyła. Wyłączyłem dodatkowo przełącznikiem, poruszałem w środku pakietem i chyba wtyczką, bo myślałem, że może coś nie łączy, włączyłem i było ok. Później panika, ale jak się okazało, jeśli w nie przesunie się włącznika całkowicie w prawo, to może nie łączyć, bo po włączeniu wystarczy przesunąć nieco w lewo i już się wyłącza. Może u Cb jest podobnie?

Link to comment
Share on other sites

Sprawdze gniazdo,ale faktycznie jak sie wylaczyla,wystarczylo docisnac mocniej przelacznik,mimo iz byl w pozycji ON do konca,jakby nie stykal przy koncu suwaka

 

Bart

Link to comment
Share on other sites

Przed chwila postanowilem rozebrac nadajnik i sprawdzic polaczenia,wszystko jest ok.Poskrecalem nadajnik ,wlaczam i nic, swieci sie dioda od modulu 2,4 Corony ,ale wyswietlacz milczy.Sprawdzilem 2 pakiety, nic .Teraz juz zgupialem ....

Link to comment
Share on other sites

No to sprawa jest chyba poważniejsza niż włącznik.... :(

 

Poluzowalem srube , ktra trzyma plytke z włacznikiem i nadajnik znowu dziala.Jednak slychac co jakis czas cichutkie skwierczenie,jakby male zwarcie.Kiedy nadajnik jest wlaczony i dziala, delikatnie stukalem o blat plytka z wlacznikiem i wtedy znowu sie wylaczal nadajnik.To ta sama. Plytka , na ktorej jest bateria od pamieci.Jest ewidentna zaleznosc od sily dokrecenia sruba plytki do obudowy.

 

No to sprawa jest chyba poważniejsza niż włącznik.... :(

 

Poluzowalem srube , ktra trzyma plytke z włacznikiem i nadajnik znowu dziala.Jednak slychac co jakis czas cichutkie skwierczenie,jakby male zwarcie.Kiedy nadajnik jest wlaczony i dziala, delikatnie stukalem o blat plytka z wlacznikiem i wtedy znowu sie wylaczal nadajnik.To ta sama. Plytka , na ktorej jest bateria od pamieci.Jest ewidentna zaleznosc od sily dokrecenia sruba plytki do obudowy.

post-612-0-72046200-1375014006_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.