Jump to content

Polska instrukcja do Graupnera MX-16

Pawel_W

Recommended Posts

Czołem!

Zastanawiam się nad zakupem nowej aparatury, i przymierzam się do MX-16. Pytanie - czy ktoś z was ma może polską instrukcję do tego radia? Jeśli tak, to prosiłbym o przesłanie na pawel.wojtaszko(at)wp.pl . Z góry dzięki!

• 1 month later...
Pewnie sam ją przetłumaczyłeś a w takim przypadku możesz z nią zrobić co chcesz np. wysłać potrzebującemu koledze .

Nie....

Tradycyjnie jak to mam w naturze ukradłem ją z internetu...

Jakiś biedny mały żuczek siedział i tracił wzrok nad tłumaczeniem,a ja mu poprostu tradycyjnie ukradłem "dzieło"...

Nie przesadzajcie już z tymi prawami autorski! A tym bardziej czy ktoś coś kradnie czy nie. Graupner rozpowszechnia instrukcje na swojej stronie do ogólnego użytku. Rozprowadzanie tłumaczenia takiego dokumentu (w tym przypadku instrukcji) odbywa się na zasadach prawa dokumentu pierwotnego chyba że wykonawca tłumaczenia uzgodnił z wykonawcą dok. pierwotnego inne prawa dystrybucji w co szczerzę wątpię.

Więc... dawać śmiało linki!

• 5 months later...

Właśnie stałem się posiadaczem takiej aparaturki, moje języki obce tak sobie stoją i tochę mam problem z dojściem co i jak - może mnie ktoś poratować polską wersją? (przez google całe 4 strony w jpg znalazłem...)

Mi chodziło zgodnie z tematem o MX-16, do MX-12 można znaleźć na sieci (pitlab dział aparatury - chyba tyle można napisać? ;) )

Jakoś powoli sobie z nią radzę, może sama angielska instrukcja jednak wystarczy (wczoraj miałem zagwozdkę - stąd desperacja, ale udało się znaleźć rozwiązanie w sieci ;) )

Pytanie rzeka.... - jak to z tym wysuwaniem anteny w wypadku MX-16...

- radio ma włącznik HF (w.cz.) - więc nie powinno być problemów z bawieniem się menu czy też symulatorem ze schowaną anteną - dobrze myślę?

- w sklepie twardo upierali się przy wysunięciu chociaż 1-2 segmentów anteny - hmmm...

- no i co z testem zasięgu, jakoś nie widze sensu testowania z wysuniętą, nie będe latał pół kilometra od modelu zwłaszcza że najczęściej latam sam, a poza tym jak raz wysunę 1,5 a następnym 2 segmenty to jaka powtarzalność takiego badania?!?!.

radio ma włącznik HF (w.cz.) - więc nie powinno być problemów z bawieniem się menu czy też symulatorem

Wszystkie znane mi JR-y przy wyłączniku głównym na OFF maja taką cechę, że podłączenie kabla do gniazda trenera (mini jack) włącza nadajnik w trybie "ucznia" - bez w.cz. To jest też tryb do symulatorów. Jest wyłącznik - tym lepiej.

Co do segmentów - instrukcja (tu akurat z JR XP6102) radzi nie wysuwać wcale.

4. Perform a ground range check before each day's flying session. The range check should be as follows:

Do not extend the transmitter antenna at this time. Turn the transmitter "on."

• 4 months later...
  • 1 month later...

Posiadam polskie wydanie instrukcji mx-16s w pliku, chętnie ją udostępnię. Przydał by się jakiś serwerek do przeżucenia z możliwością pobrania pliku - ponad 61M. Możę ktoś udostępni troche miejsca :wink:

• 7 months later...
  • 1 year later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.