Rzepka Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Jest to mój pierwszy temat na tym forum a odrazu taki poważny hehe, chciałbym przedstawić relacje z budowy modelu Zlin 50 w skali 1:5. Pomysł na model zrodził sie już dosyć dawno chyba przed wakacjami 2007 ale nieposiadaliśmy właściwie nic ani planów ani jakiejkolwiek części modelu... W tym roku dostałem kadłub laminatowy do Zlina i osłonę silnika pozostaje zrobić skrzydła (planuje styropianowe) i stateczniki :-). Wkrótce wrzuce jakieś zdjęcia kadłuba. Oczywiście model w malowaniu ŻELAZNYCH :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 witam 1:5 to bardzo duży model życze powodzenia przy budowie poprawa w skali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzepka Opublikowano 10 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Sorry pomyłka model jest w skali 1:5!! Poprawiam już... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 sylwetkowo bardo ladny model jak i samolot. Ja powoli szykuje zlina w sklai 1/4 planuje wstawic mu silnik beznynowy 26cm3. Rowniez myslalem nad malowaniem żelaznych, ale zostanie chyba oryginalne, ale to dlatego ze spora czesc modelu jest pomalowana, a do ubytkow udalo sie dobrze dobrac lakier. Oczekuje fotek z budowy, i życze powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Rzepka czekam na foty modelu ? a jak tam koszulka zelaznych bo mnie już przyszła pełen wypasik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzepka Opublikowano 10 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Koszulka superowo też dziś dostałem, będzie do modelu pasowała. Zdjęcia może jutro jakieś wrzucę :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzepka Opublikowano 11 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 Kilka zdjęć Zlina: Kadłub po kitowaniu... Statecznik poziomy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzepka Opublikowano 18 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Satecznik poziomy jest już praktycznie gotowy, kadłub został pomalowany podkładem i będzie nim malowany jeszcze raz. Dostałem także osłonę kabiny pilota, którą być może uda się wykorzystać a jeśli nie to zostanie zrobiana na niej forma! Zdjęcia w przyszłym tygodniu 8-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzepka Opublikowano 23 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Obecny wygląd Zlina: A tu statecznik poziomy już prawie gotowy: 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skobello Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Ten modelik jest piekny... gratuluje wyboru bo zliny to naprawde wdzięczne modele.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 UUUUU,widzę ze to bedzie udana 50tka juz zaczna przypominac oryginał a jest dopiero sam kadłub ktoś tu wie o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzepka Opublikowano 1 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 :oops: :oops: Ostatnio zrobiłem ster kierunku i trochę "wypieściłem" osłonę silnika, w przyszłym tygodniu najprawdopodobniej zabieram się za skrzydła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzepka Opublikowano 13 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Dzisiaj wyciąłem skrzydła ze styropianu, zastosowany profil to symetryczny NACA 0018 u nasady i NACA 0012 na końcówce. Następnie skrzydła oklejone będą balsą 2mm. Przygotowany do wycinania styropian: Wycinam skrzydło z pomocą instruktora, wycinanie polega na cięciu wzdłuż szablonu tzw. "piłką do styropianu" :-) A oto efekt dzisiejszych prac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzepka Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Skrzydła zostały sklejone w jedną całość, na łączeniach wzmocniłem tkaniną szklaną. Pozorny wznios płata uzyskałem dzięki zmianie grubości profilu na końcówce :-). Zastowsowałem również dźwigar sosnowy 5x5mm. Kolejnym etapem będzie oklejenie skrzydeł balsą 2mm. Na zdjęciu łoże podwozia, wykonane ze sklejki 5mm i wzmocnione tkaniną szklaną: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzepka Opublikowano 7 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 Etap oklejania skrzydeł balsą zakończony sukcesem :-). Na zdjęciach widać skrzydełko podczas klejenia balsy klejem poliuretanowym wymgającego dosyć dużego docisku ponieważ klej puchnie podczas wysychania... Wyciete też już zostały otwory na serwa . Niestety skrzydło ma dosyć dużą masę co jest niestety wadą w porównaniu z klasyczną kostrukcją :-x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chudy_z_Q3 Opublikowano 24 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Jak tam dalsze budowy?;] A czy silnik 26cm3 nie będzie za mały?? Ładny model, możesz napisać z skąd pomysł,plany itp.?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzepka Opublikowano 25 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Wyciąłem lotki na skrzydłach, oraz zrobiłem końcówki skrzydeł wraz z wyważeniem lotek (oczywiście jest to imitacja wyważenia ). Wkleiłem także bolce do mocowania skrzydła w kadłubie, odpowiedając na pytanie to silnik planuję czterosuw 19ccm (niewiem skąd wzieło się 26ccm :?: ) Pomysł wzioł się od mojego zainteresowania Grupą ŻELAZNY a plany otrzymałem od Pana Witolda Stefańskiego. Kilka zdjęć: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chudy_z_Q3 Opublikowano 30 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 Wyciąłem lotki na skrzydłach, oraz zrobiłem końcówki skrzydeł wraz z wyważeniem lotek (oczywiście jest to imitacja wyważenia ). Wkleiłem także bolce do mocowania skrzydła w kadłubie, odpowiedając na pytanie to silnik planuję czterosuw 19ccm (niewiem skąd wzieło się 26ccm :?: ) Pomysł wzioł się od mojego zainteresowania Grupą ŻELAZNY a plany otrzymałem od Pana Witolda Stefańskiego. Kilka zdjęć: Obrazek Obrazek Nie wiem myślałem że wejdzie tam benzyniak ale chyba by to wyszło oszczędniej na paliwie??;] A jak tam dalsze prace ?;] Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzepka Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zrobiełm "odsadzenia" na statecznik poziomy i zacząłem zastrzały. Oto fekt ostatnich prac: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzepka Opublikowano 9 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 Zrobiłem przejście kadłub-skrzydło ze sklejki oraz zastrzały statecznika poziomego, sklejka 2mm oklejona balsą 2mm a potam papierem japońskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi