Zefirek Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Gdy znajdę parę wałków giętkich, przeprowadzę próby na stole. Zobaczymy który zda test i zamieszczę film. Wał giętki musisz umieścić w rurce teflonowej, nic innego nie wytrzyma takiego obciążenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Jeżeli chodzi o śmigło na belce ogonowej , to chetnie poproszę o jakiś patent.Bo kiedyś takie cudo na YT widziałem z 10 lat temu Taki szkic na szybko i zupełnie pozbawiony skali. Stator i łożyskowanie rotora na wspólnej tulejce odpowiadającej wewnętrzną średnicą średnicy belki ogonowej. MAjąc dostęp do tokarki spokojnie taki silniczek można machnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Jakbym EMAXa widział... Z tego co zrozumiałem, to silnik jest z przodu, a śmigło z tyłu... Hm, toż to statek RC!!! Tam mają takie wały! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 tam nie ma wału żadnego właśnie. Śmigło jest bezpośrednio mocowane na wirniku a wirnik łożyskowany na tulei silnika tej samej co stator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 To jest detal. Stator nie jest łożyskowany, bo jak sama nazwa wskazuje się nie obraca. Rotor jest połączony razem z mocowaniem śmigła i można powiedzieć, że nie ma ośki - rozwiązanie popularne w silnikach scalonych z propsaverem. Do silników NTM z HK można dokupić zestaw do mocowania śmigła bezpośrednio do rotora. Moim zdaniem, producenci dają oś, aby rozsunąć punkty podparcia (ramię sił). Na jednym małym łożysku tego nie widzę... Całość i tak nie w temacie. Za duży ciężar na ogon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 jaki ciężar na ogon?Umiejscowienie silnika jak i śmigła jest takie jak w klasycznym napędzie pchającym czyli zaraz za krawędzią spływu.Po prostu belka ogonowa przechodzi przez silnik a śmigło wiruje wokół belki. Kiedyś widziałęm takie rozwiązanie i wyglądało to szalenie elegancko. Musze poszukać tych zdjęć. Z tego co pamiętam to był to jakiś FMT sprzed kilku lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Umiejscowienie silnika jak i śmigła jest takie jak w klasycznym napędzie pchającym czyli zaraz za krawędzią spływu.Po prostu belka ogonowa przechodzi przez silnik a śmigło wiruje wokół belki. Teraz rozumiem. Karkołomne, ale fajne. jaki ciężar na ogon? Chciałbym w swym szybowcu rc zainstalować śmigło pchające na końcu belki ogonowej, w cieniu usterzenia. Pewnie dlatego się pogubiłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 ... Po prostu belka ogonowa przechodzi przez silnik a śmigło wiruje wokół belki. Kiedyś widziałęm takie rozwiązanie i wyglądało to szalenie elegancko. ... No tak, ale to rozwiązanie ma się nijak do głównego założenia autora wątku - czyli napęd z tyłu coby zachować czystość aerodynamiczną!! Jak wcześniej napisałem pomysł nieco abstrakcyjny bez znaczących korzyści z jego stosowania. Równie dobrze można zamontować napęd na chowanym w kadłubie pylonie - zresztą dość często stosowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Tutaj jest ciekawy model z takim napędem: http://www.youtube.com/watch?v=E5xGR8pPXxc Widać że belkę ma dosyć krótką jak na szybowiec http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=4247167 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Tutaj jest ciekawy model z takim napędem: Widać że belkę ma dosyć krótką jak na szybowiec Fajna, ciekawa konstrukcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu84 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Tym filmem Kamilu mnie poprostu rozboroiłeś. Jak bym już widział wynik swej pracy Potwierdzają się moje przypuszczenia i wyważenia masowe, że jednak nie jest to rozwiązanie aż tak straszne dla szybowca. Tu na fiimie mamy dość małego bzyka, który dobrze sobie radzi. Mój bedzie ze 2,5 raza wiekszy. Tak więc nie pozostaje mi nic innego jak skontaktować się z tymże konstruktorem. Dziękuje też za odręczny rysunek. Choć widzę że jest to rozwiązanie o conajmniej klase wyższe od mojego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Spoko, kiedyś przypadkowo znalazłem ten film i teraz mi się przypomniał. W linku pod filmem masz jeszcze kilka zdjęć wnętrza tego kadłuba. Powodzenia i chwal się wynikami:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Przeniesienie napędu od silnika do końca ogona proste wystarczy belka ogonowa śmigłowca 700 w środku jest wał napędowy na łożyskach , ułożyskować przy silniku i przy śmigle , dostosować do śmigła i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu84 Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Podeślij linka, gdzie da się taki wał z łożyskami itp kupić, ewentualnie z belką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 A proszę bardzo przykładowe części : http://www.strefahob...owa-czarna.html http://www.strefahob...pedu-ogona.html tak to wygląda musisz szukać w sklepach z helikopterami . en zestaw jest z 450 trochę mały http://rcforever.pl/product-pol-29-450-PRO-Belka-ogonowa-czarna-1-walek-1-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi