mucha93 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Witam.Może jeszcze w tym tygodniu zacznę prace nad makietą szybowca Puchatka.Rozpiętość skrzydeł ma wynosić 4100mm i mam parę pytań.Po 1 czy profil Eppler 193 się nada ??.2-zastosować osobno lotki (na końcach skrzydeł) oraz klapy (na początku skrzydeł od kadłuba)czy klapolotki.3 i jak na razie ostatnie pytanie (chyba że mi się coś jeszcze przypomni) czy wystarczy tutaj aparatura hitec optic 6 ponieważ zamierzam takową kupić. Oczywiście jak rozpocznę budowę to będę sie starał dobrze wszystko opisać. Edit:literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 O radyjku i obsludze lotek, klap i klapolotek poczytasz TUTAJ ZNALEZIONE DZIEKI OPCJI SZUKAJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Dzięki i sorry nie pomyślałem. :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Jak dla mnie jesli to ma byc makieta to powinienes zrobic wszystko tak jak w oryginale. Puchatek o ile sie nie myle niema klapolotek wiec juz masz to z glowy. Bedziesz potrzebowal tyle kanalow: -1 - SW -2 - SK -3 - LOTKI -4 - Hamulce Aerodynamiczne -5 - Wyczepienie (hak na dziobie) -6 - Klapy (nie jestem pewien czy w puchatku sa) Wiec 6 ch do Optica akurat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 KR 03 Puchatek to szybowiec metalowy ! Podczas lotu wydawał bardzo dziwny metaliczny dzwięk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Puchatek klap nie ma - problem rozwiązany. Poza tym to bardzo wdzięczny, i jak pisze instruktor - dźwięczny szybowiec do "zmakietowania". Prostokątne skrzydła, kadłub ze zbieżnej rury = bardzo proste odwzorowanie. A może by tak Puchatka zmontować...? Aha - co do profilu, to nada się, ale bez problemu znajdziesz lepsze. O wiele, wiele lepsze, polecam lekturę artykułu o profilach na stronie Piotra Piechowskiego: www.piotrp.de - to co jest tam podane to generalnie dobre propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 "A może by tak Puchatka zmontować...? " prawdziwego Puchatka nie tak prosto było zmontować ,nalezało do tego użyć kilka metrów wyżarzonego drutu stalowego i kompletu kluczy płaskich.Chwila nieuwagi i nakrętka mocujaca statecznik leci w stateczniku pionowym do dołu -wyjęcie to odwrócenie szybowca "do góry nogami" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 U mnie to będzie konstrukcja "drewienna" wręgi ze sklejki i wszystko oklejone balsą.Skrzydła również konstrukcyjne.A co do hamulców to może wie ktoś czy można je zrobić samemu ??I jeszcze jedno jak bym się zdecydował jednak na te klapolotki to by to już nie było zgodne z regulaminem ?? :roll: 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Wejdż na stronę www.retroplane.net i tam znajdziesz przykłady wykonania hamulców w różnych oldtimerach zobrazowana pięknymi zdjęciami z budowy. Pozdrawiam, Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Dziękuję za tą stronę ale czy takich hamulców nie "wyssie" powietrze ?? i czy serva to utrzymają bo mój instruktor modelarni mówił że serva tego nie wytrzymają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 "mój instruktor modelarni mówił że serva tego nie wytrzymają." Spokojnie, nie w takich modelach stosuje się hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zawsze za 120 - 140 zł (około, nie pamiętam dokładnie) można kupić gotowe czeskie hamulce, bodajże w ModelPartner. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:figol:. Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Takie hamulce znalazłem kiedyś u siebie na bazarku: Kupione za jakieś 15złoty 2komplety Podobne oferuje Ol-Pen Model tylko cena razi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Jezeli chcesz zbudowac makiete to niech to bedzie makieta a nie zwykly szybowiec. Wiec zrob hamulce aerodymaniczne i zadnych klap czy klapolotek. Ciekawe czy takie hamulce oddadza prawdziwe hamulce puchatka tzn - jak latalem puchatkiem to wystarczylo tylko odbezpieczyc hamulce a szybowiec juz ostro dawal w dol a na maxymalnych... ouooou Opadanie takie ze az wciskoalo A co do skladania puchatka... najgorsze co moze byc do skladania w hangarze.... ale plus taki ze jak sie w cos w polu strzeli to sie jedzie do blacharza i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Witam jak dobrze pójdzie to w ten piątek wyszlifuję żeberka .Tylko jak zwykle mam dylemat jaki dźwigar zastosować: A:Klasyczne 2 dźwigary sosnowe i 1 pomocniczy B:Rura laminatowa lub węglowa Wspomnę tak tylko że zależy mi na wadze bo to ma być modelik na zawody . I jeszcze malutkie pytanko mniej ważne czy mi się wydaję czy pierwszy buduję makietę puchatka RC . EDIT:przypomniało mi się.Jednak zamontuję hamulce aero i wykonam je ze sklejki tak jak to było zrobione na stronie którą podał mi pan Jacek (dziękuję). EDIT nr 2 :to tak w sprawie serv czy na kierunek i wysokość wystarczyły by te?? -> http://modelarski.com/index.php?page=product&id=3237 i na lotki i hamulce te -> http://modelarski.com/index.php?page=product&id=4056 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Witam.Jednak niewiele zrobiłem ale zawsze coś obrobiłem szablony .I jeżeli coś wiecie to odpowiedzcie mi na pytania powyżej (oprócz tego o dźwigarach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 18 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Troszke slabe serwa wybrales na lotki, tak z 5kg ciagu wypadaloby miec minimum na 4 metry skrzydla... Wogule ja bym zrezygnowal z firmy TP taka mala sugestia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 To może jakieś propozycje na te serva ?? Nie mam dużego doświadczenia z servami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Jeżeli się zmieszczą "standardy" to możesz użyć np Graupnera C5077 (bodajże 5.5kg). Szczerze mówiąc to i 4kg Hitec HS422 w zupełności wystarczą. To nie jest szybowiec akrobacyjny, w którym te siły są dużo większe. Jeśli w miejscu lotek skrzydło będzie za cienkie na serwa standard (ale Puchatek raczej nie powinien mieć tego problemu bo jest dość "klockowaty") to możesz użyć serw Hitec HS-125MG, specjalnie do lotek przeznaczonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Witam a te serva TP na kierunek i wysokość by sie nadały (chyba 10 kg uciągu i metalowa przekładnia) czy jakościowo są liche?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.