Cyrano Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Kupiłem model - jak w temacie - jako łatwy na początek . Już prosto z pudełka był niekompletny i pognieciony z pomarszczonymi nalepkami. (Czy to standard w tym modelu?) Sprzedawca ukompletował model (gdzieś wypadły mu drobne części owiewki kabiny) i dał rabacik na sfatygowaną formę pianki i folii. Ew. dał też opcję wykonania dla mnie "profesjonalnego montażu" w cenie równej wysokości udzielonego rabatu ale bezwzglęnie odmówił mi prawa do obecności przy jego wykonywaniu - nie przyjąłem. Montaż całości jest bowiem dla mnie istotną częścią modelarskiej frajdy. Niestety przy próbie uruchomienia aparatury otrzymuję efekt w postaci: 1. po załączeniu zasilania odbiornika serwa sterów "bzykają" wędrując do skrajnego położenia 2. odbiornik (chyba on) wydaje regularny, pojedynczy pisk co ok. 5 sekund Nic tego nie zmienia. Próba sparowania aparatury w preferowanym przeze mnie trybie 1 (wg instrukcji) nie udaje się w ogóle (aparatura zachowuje się inaczej niż opisuje dokumentacja) zaś - w trybie 2 niby przebiega zgodnie z opisem lecz bez zmiany opisanego powyżej zachowania całości. O czym to może świadczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk900 Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Pamiętaj żeby najpierw włączyć aparaturę potem zasilanie w samolocie. Piszczy silnik najprawdopodobniej trzeba ustawić wychylenie drążka gazu tu masz opisane http://pfmrc.eu/index.php?/topic/38084-skysurfer-80-kompletny/page__st__20 Jaka masz aparaturę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Ustawianie się serw w skrajnym położeniu po włączeniu zasilania sugerowało by zbyt niskie napięcie ,czyli całkowicie rozładowany pakiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Moim zdaniem serwa zabudowane bez ustalania neutralnego położenia i po załączeni lecą w neutrum. Wybudować dźwignie serwomechanizmów i załączyć aparaturę sprawdzić jak zachowują się serwa ,założyć poprawnie dźwignie serwomechanizmów i sprawdzić jak działają. Zakładam że aparatura zbindowana i działająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Zakładam że aparatura zbindowana i działająca. Zapewne nie i to jest cały problem. Silnik pika bo nie ma sygnału a serwa drobnymi kroczkami lecą do końca - typowe dla niezbindowanego odbiornika/braku sygnału z nadajnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Może wtyczki w odbiorniku są odwrotnie podłączone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Może wtyczki w odbiorniku są odwrotnie podłączone? W takim wypadku nie ruszyłyby się serwa, bo nie miałyby zasilania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Piszczenie odbiornika raczej nie wchodzi w grę, tam chyba nie ma buzzera. Tak mam jak mam nieokreślony sygnał gazu, lub niewłączony nadajnik. 1. Sprawdź bindowanie 2. Sprawdź kolejność wtyczek Jaką masz aparaturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavericknt Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 A ja Ci powiem tam. Jesteś z Szaflar więc przyjedz na lotnisko do NT w któreś ładne popołudnie. Na pewno znajdzie się osoba modelarz który ci pomoże. My dziś będziemy tak od 12.30 na lotnisku modelarskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrano Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Dziękuję za wszystkie sugestie. Odpowiem zbiorczo - gdyż pewne kwestie się powtarzają (dziwne pytania pomocnicze w nawiasach ): 1. Aparatura? - oryginalny, ze wspólnego z modelem pudełka - CADET 4. 2. Czy działająca i zbindowana? - o bindowaniu (chodzi o połączenie w parkę nadajnika z odbiornikiem?) i kłopotach z nim napisałem na wstępie: Przyjmuję, że nie udało mi się nigdy tego skutecznie zrobić na posiadanej aparaturze więc mam wątpliwości co do jej prawidłowego działania. A może po prostu ja nie umiem tego zrobić wg opisu drukowanego . 3. Pakiet (chodzi o baterię w modelu?) jest naładowany. 4. "Testy" aparatury prowadziłem na nie zmontowanym do końca modelu - buduję go krótkimi skokami - i na teraz nie jest on gotowy do lotu niemniej jeśli nie osiągnę sensownego postępu w zaciszu domowym - chętnie skorzystam z zaproszenia do strefy w NT i pomęczę Kolegów o pomoc na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 W instrukcji do Bety jest, a przynajmniej był błąd bindowania odbiornika, pamiętam tylko, ze były dwie instrukcje jedna do aparatury, jedna do modelu i w jednej było błędnie podane jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrano Opublikowano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Opisy w obu instrukcjach wyglądają na identyczne co do sposobu - niemniej: Z jednej z nich wynika, że załączony do zestawu odbiornik może "wymuszać" na mnie tryb drugi (2) parowania(?) i próba zrobienia tego w trybie 1 nie ma sensu(!). Czy tryb ten jest niezmienny i zależy na sztywno od odbiornika? Może to oczywiste ale ja odkryję tu zapewne jeszcze niejedną "Amerykę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Zeskanuj fragment instrukcji. Nie rozumiem zwrotu "Tryb" Jeżeli ktoś w ten sposób przetłumaczył "Mode" to jest to inna bajka i wówczas polecam lekturę "mode 1 - 4" w aparaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Piszczenie odbiornika raczej nie wchodzi w grę, tam chyba nie ma buzzera. Tak mam jak mam nieokreślony sygnał gazu, lub niewłączony nadajnik. 1. Sprawdź bindowanie 2. Sprawdź kolejność wtyczek Jaką masz aparaturę? U mnie piszczy co 5 sekund jak nie mam zasięgu, jak np. wyłączę aparaturę. Wtedy silniczek lekko drga raz w jedną, raz w drugą i daje pojedyncze beeeep. Czyli może jednak nie zbindowana. Piotrze, co rozumiesz przez testy aparatury ? Czy udało Ci się dojść do tego, że serwa ruszają się tak jak ruszasz drążkami ? Jeśli to działa, to jest zbindowana i trzeba szukać dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrano Opublikowano 18 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 ... Piotrze, co rozumiesz przez testy aparatury ? Czy udało Ci się dojść do tego, że serwa ruszają się tak jak ruszasz drążkami ? Jeśli to działa, to jest zbindowana i trzeba szukać dalej. "Testy aparatury" w moim przypadku = pierwsze, "radosne" próby jej włączenia i sprawdzenia czy i w jaki sposób działa (gdyż - co widać - jestem całkowicie "drewniany" w tej kwestii). Nie osiągnąłem takiego stanu by cokolwiek reagowało na ruchy drążków - ergo chyba nigdy nie zbindowałem aparatury . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 To by wiele wyjaśniło, tak jak koledzy wcześniej też wspomnieli. Odbiornik nie widzi się z aparaturą, dlatego serwa szaleją i pika co kilka sekund. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Nie osiągnąłem takiego stanu by cokolwiek reagowało na ruchy drążków - ergo chyba nigdy nie zbindowałem aparatury . Świeci się kontrolka w odbiorniku=wszystko ok. Nie świeci się=aparatura nie włączona lub nie zbindowana. Bindowanie w tych zestawach gdzieś ktoś opisywał ale jako że jest z tym problem pozwolę sobie przypomnieć. 1. Wepnij zworę do bindowania w miejsce opisane BAT lub BIND 2. Podłącz odbiornik do regulatora. Pakiet do regulatora --->dioda w odbiorniku miga. 3. Wciśnij przycisk BIND na nadajniku a następnie włącz go (nie puszczając BIND). --->dioda w odbiorniku zaświeca się na stałe. 4. Wyłącz nadajnik, odłącz pakiet od regulatora, wyjmij zworę z odbiornika. Teraz już można włączyć nadajnik (nie trzymając BIND) i podłączyć pakiet do regulatora. Dioda w odbiorniku powinna od razu się zaświecić i wszystko ma działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrano Opublikowano 18 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Zeskanuj fragment instrukcji. Nie rozumiem zwrotu "Tryb" Jeżeli ktoś w ten sposób przetłumaczył "Mode" to jest to inna bajka i wówczas polecam lekturę "mode 1 - 4" w aparaturach. Instrukcja mówi tak: https://docs.google.com/file/d/0B6EbdxmXd-k1aW5XQjExYUJGY0U/edit?usp=sharing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrano Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 To jak to jest z rzeczonymi trybami z instrukcji? Potwierdźcie proszę, że w ogóle da się przeczytać mój tekst spod linku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Przecież masz opisane tryby Tryb 1 dla starszych odbiorników bez numera i naklejki tryb 2 do nowych odbiorników z numerem i naklejką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi