olo Opublikowano 18 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Relację zrób chętnie chyba nie tylko ja obejrzę. Chodziło mi o rurę łącznik jej średnice i o to w jaki sposób przed sklejeniem ustawiasz żeberka żeby to wszystko wyszło równo,prostopadle czyli tak jak w planach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dali Opublikowano 18 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Ok doki zrobimy relacje. Rura 25 mm. Wszystko zobaczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Wg mnie benzyna w modelu ponizej 2m to niewypał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dali Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Witam. Powiedziałbym kadłub postawiony a wygląda tak: :wink: Kolego, dlaczego tak sądzisz ze do modelu poniżej 2 m benzyna to niewypał. Masz doświadczenie w tym temacie czy słyszałeś od kogoś? Tak silnik już jest OS 120 AX całe 3.1KM oj będzie się działo. :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 A ja mam takie pytanko malutkie..... Z jakiej sklejki(grubość i warstwy) jest zrobiony kadłub? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 A skrzydłą na NACA'ch czy może coś innego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Kolego, dlaczego tak sądzisz ze do modelu poniżej 2 m benzyna to niewypał. Masz doświadczenie w tym temacie czy słyszałeś od kogoś? A no niewypał dlatego ,że: 1 Nie ma lekkiej benzyny 900g minimum 2 dodatkowo pakiet do zapłonu 3 problem z moca bez rury rezo 4 Koniecznosc wzmocnienia modelu pod silnik benzynowy (telepanie) 5 To wszystko nabija taka wage ze model 1.8m z benzyną robi sie latającym imadłem no chyba ,że jest to jakis mega fun fly ,co i tak pogorszy jego wł lotne PS Jedynym plusem w tym wypadku jest koszt paliwa innych nie widze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dali Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Witam. Dane silnika. Nowa wersja silnika GF45i Silnik polecany do modeli akrobacyjnych o rozpiętości do 2.1m i wadze do 7.25kg Ciąg statyczny: około 8.2kg Moc maksymalna: 4.2HP/9500 Czy to jest duży problem dołożyć dodatkowy pakiet?? Nie każda benzyna musi mieć rurę rezo. Żadnej konieczności wzmacniania.Konstrukcja uniwersalna. :faja: Cały kadłub jest ze sklejki konstrukcja dopracowana. 1.8 m a 2 m mała różnica zakładając ten silnik po prostu rakieta. :lol2: Wersja z OS 120 musze zamknąć się do lotu 4 kg. W wersji benzyna dużo dużo więcej mógłby ważyć ten model. Ale kolego nietedy droga jak tylko się chce to i można w to włożyć benzynie. Moje założenia były troszkę inne i tak zostaje. A jak bym robił pod silnik benzynowy to katanka była by w rozmiarze 2m fotka niżej. Moja jest pomniejszona 10%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 dali, to gdzie taki zastawik można zamówić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Odpowiem za Darka samoróbka "rżnięta "laserem Pawełka .Tego od duzej Katany i Edka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 2m zestaw robiony z tych samych planow jest dostepny tutaj: http://www.modelpartner.ig.pl/modele/kits/katana/katana.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dali Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Witam. Ludzie 800 Pln za wycięcie 3 arkuszy sklejki plus kawałek rurki i owiewki. Cenna z kosmosu. A gdzie reszta balsa do tego 150 pln plus folia ze 5 rolek no 200 Pln. A właśnie dziś dokleiłem parę elementów od spodu kadłuba i tak to wygląda. Szczepan słyszałem, że byłeś obejrzeć mojego kleksiaka. :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Szczegolnie, ze plany z ktorych robicie nie wymagaja jakichs kosmicznych modyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 No bardzo ładny modeli. będę prawdopodobnie budował jakiś modelik pod benzynke przez wakacje. Gdzie można zassać plany tej katanki? Tylko rozpiętość wybrałeś nie typowa. Ja gdybym robił to już min. 2m żeby spokojne starczył silnik DA 50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zeby to jeszcze była prawdziwa Katana Duzo odbiega od tej Silvestriego co nie znaczy ze bedzie zle latac ale nie ukrywam ze nazywanie czegos co jest mało podobne do oryginału Kataną jest smieszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 To jest model wzorowany na Funtanie 90tce. Tu raczej nie zaprzeczysz ze nie jest podobna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Radek daj spokój najpierw silnik,teraz nazwa. Popatrz na swój model http://pfmrc.pl/viewtopic.php?p=66138&highlight=#66138 czy to przypomina Edga 540T ? Chyba tylko z nazwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Olo nic dodac nic ująć trafiłeś w sedno Darek - byłem u Krzyśka i przy okazji zerknąłem na twoją lekko posklejaną "wycinankę" zaczyna robic wrażenie , ale jak Ty to będziesz woził na lotnisko (zmieniasz auto?).Manio jak Manio też się to do niego tyczy.a co do wykonawstwa to nic mu nie mozna zarzucić tylko jakis plamisty :lol2: Ja miałem problem zmieścić skrzydełko w moim autku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Nie miałem zamiaru odwzorowywac Edga a nazwac to jakos musiałem Boogie ma racje model jest wzorowany na Funtanie skrzydła na całej długosci mają jednakowa grubosc profilu (przyjsciowy) wiec blizej do Funtany 140 niz Katany nazwa w sumie nie ma tu wiekszego znaczenia.Tylko cały czas nie moge przetrawic tego,że producenci dają takie nazwy np Katan 50 cm pro totalne dno, cegła, niewypał nie wiem jak to inaczej nazwac a tak naprade Katana (rasowa projet Sebastiano Silvestri) to siwtenie latający model I teraz ktos kto naogląda sie filmików z Katana kupuje taki model z np cm pro i mysli ze poleci tak jak ta z filmu :lol2: tak dla przykładu PS Widze ze model wyrasta jak grzyb po deszczu w takim tempie oblot za 2 tygodnie.Troche sie przestraszyłem jak zobaczyłem kadłub od spodu mozna by to zrobic duzo porsciej lezej nie rozumie po co tam tyle tych wręg wygląda to ładnie plan ambitny czysta robota ,ale kurcze takie utrudnienie :crazy:Miałem funtane 1.8m 3.3kg do lotu u CIebie wiekosc taka sama 4.5kg hmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Boogie ma racje model jest wzorowany na Funtanie Juz wczesniej pisalem ze bylem wspoltworca tego planu 8) A co do tego rasowego projektu Silvestriego. to nie do konca jest tak. Prawdziwy samolot Katana T30 Pietro Terziego jest no moze nie zupelnie, ale inny niz projekt Silvestriego. Sam sie zastanawiam jak teoretycznie Silvestri byl w stanie udowodnic ze jego model rozni sie tylko o 10% od prawdziwej Katany (w Turnieju Mistrzow TOC, na ktorym zaczela sie popularyzacja tego modelu, pierwotnie produkowana przez firme EMHW, model mogl miec maksymalna odchylke od skali 10%- kazdy wymair w stosunku do prawdziwego samolotu mogl sie roznic o max 10%). Tutaj macie fotki prawdziwego samolotu: http://www.pietroterzi.com/nws/skktb.htm Prawda, ze brzydki w stosunku do Katany Silvestriego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.