idfx Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Witam ! Otworzyłem właśnie pudełko z HK z malutkim Yakiem 54. Do tej pory latanie wiązało się z wielką wwyprawą poza miasto (poza pobytem w Polsce). Jednak ten model mnie olśnił. Jest malutki i sprawia wrażenie możliwości latania wokół głowy. Pomyślałem, by zbudować jakąś uprząż plecakową (w plecaku aparatura, pakiety itd.) tak by można było rowerem podjechać do pobliskiego parku - ogromnej łąki. Mam max. 5 minut drogi rowerem. Nie na rękę jest mi iść z modelem ruchliwą drogą. Zaraz kupa gapiów i durne pytania - co to za zabawka itp. Rowerkiem mogę śmignąć niemal niepostrzeżenie i latać pół dnia z uśmiechem na ustach. Myślę jak tu umocować model do plecaka, może ktoś z Was stosował podobne rozwiązania. Jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, proszę o porady. na pewno nie tylko mi się przydadzą. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Znajomy miał duży plecak(taki jak tenisiści mają) i w niego wkładał skrzydła, a kadłub mocował zewnątrz plecaka takimi gumami jak są przy gaciach. Oczywiście ogonem w górę Zdawało to egzamin i dość często wychodził polatać na pobliską łąkę(dla wtajemniczonych - za Ergo Areną latał). Jeżeli masz możliwość to możesz też się w przyczepkę rowerową zaopatrzyć(http://arbiter.pl/files/g/2_8553_311_1184_.jpg - tylko troszkę dłuższą). Też widziałem takie rozwiązania. Ja tam hardo autobusami i pociągami z modelami jeżdżę Zwykle pytania zadają starsi panowie, którzy kiedyś też się modelarstwem zajmowali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Nie byłoby problemu gdyby płaty były zdejmowane, no ale ... nie są Model ma rozpiętość około 900 mm i w żadną stronę nie wejdzie do torby czy plecaka. Nie będę montował podwozia, w tym miejscu chyba zamontuję jakiś haczyk i "zawleczkę" upinaną do plecaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Możesz zawsze wymyśleć jakoś patent na rozkładane skrzydła. Raczej trudne toto nie będzie. A model zrobiłbym tak jak napisałem, mocowałbym na coś takiego jak gumki od gaci. Jedna między skrzydłem i statecznikami, a druga nieco za silnikiem i sprawa załatwiona. Napisz potem co wymyśliłem i czy się sprawuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz2012 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 A nie myślałeś nad zakupem pokrowca wędkarskiego jedno lub dwukomorowego o długości 100-110 cm, taki pokrowiec ma pasek na ramie, szelki plecy i dodatkowo rączki do przenoszenia. Zobacz na allegro, ebay lub lokalnie u siebie w argosie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Pomyślałem też i o pokrowcu, miałem z czegoś uszyć prowizorkę, ale faktycznie warto się najpierw rozejrzeć za gotowymi. Na razie nic nie robię w tym temacie bo się rozhulały wiatry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 http://www.hobbyking...0x180x70mm.html 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Super, ale z Yaka płatów nie odepnę Chyba zszyję jakąś prowizorkę, albo kupię płaszcz przeciwdeszczowy taki cieniutki jak dla wędkarzy i go przerobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Kup sobie przyczepkę do roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 .. i garaż Dzięki Marcinie za podpowiedzi. Coś zmajstruję i pochwalę się efektami. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Ja przypiętego do plecaka woziłem kombata 90cm rozpiętości. Skrzydła też były na stałe przyklejone Plecak taki turystyczny z paroma paskami i gumkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Kacper widziałeś to Torba/plecak na model szybowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Ja przypiętego do plecaka woziłem kombata 90cm rozpiętości. Skrzydła też były na stałe przyklejone Plecak taki turystyczny z paroma paskami i gumkami. Tak mniej więcej sobie to wyobrażam. Rozpętość praktycznie ta sama. PS: Będę mijał Twoje lotnisko we wtorek Znowu się do Białki wybieram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Mijać to sobie możesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Dzięki, że chociaż na tyle mam przyzwolenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Ja jakiś czas temu też wpadłem na pomysł żeby zrobić sobie uprząż do plecaka na model. Z tym że długo nie chciało mi się za nią zabrać i w pewnym momencie, ni z tego, ni z owego doznałem olśnienia . A mianowicie przypomniałem sobie, że mam chlebak wojskowy z pasem na ramię. Wygląda to tak: http://allegro.pl/nowa-wojskowa-torba-polowa-na-wyposazenie-chlebak-i3572890255.html Z tyłu są dwa paski służące do przypięcia torby do pasa. Właśnie te paski czynią tą torbę tak użyteczną , bo pasują tam płaty modelu . Sposób sprawdzony, ESA wchodzi bez problemu (nawet WWI, mocując za górny płat). Z modelami o dużej cięciwie płata może być problem, ale chyba da się zamontować (nie sprawdzałem), ale do małych modeli spisuje się znakomicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Kiedyś były w powszechnym użyciu plecaki z aluminiowym stelażem teraz dostępne wyłącznie na allegro jako używane: http://allegro.pl/solidny-plecak-ze-stelazem-atlas-tanio-i3587640384.html odpinasz plecak, zostaje Ci stelaż do którego można przypiąć sporo rzeczy własnej konstrukcji :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 he he Cwane i całkiem poręczne. Chyba zmienię plany, a do stelaża doczepię byle płaszcz, żeby model zasłonić w razie ewentualnego deszczu (który potrafi nadejść w ciągu paru minut z bezchmurnego nieba). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi