baziu123 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Trenerek powstał z tego co było pod ręką,beż kosmicznych technologi itp.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakon Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 a tak coś więcej, trochę danych. Plany jakieś konkretne czy radosna twórczość własna A model naprawdę fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baziu123 Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Historia była tak że zakupiłem jakiś czas temu silnik ok kosy spalinowej i nie wiedziałem do czego go wsadzić, a tak poza tym to ciekawość mnie zżerała jak taki silnik za grosze poradzi sobie w modelarstwie.Przerobiłem silnik wycinałem toczyłem zamontowałem zapłon elektryczny i odpalałem ku mojemu zdziwieniu silnik chodził po moich przeróbkach i na tym był jego koniec,tak sobie przeleżał w szafie z dobry rok.Po roku coś mnie wzieło odkurzyłem silnik polazłem na strych po starego trenerka 1,60 m położyłem na stół i rysowałem rysowałem aż narysowałem i taka o to historia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POGO Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Na piątej fotce od dołu czyżby pogoń za modelem ? ( A modelik super gratuluje ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gjery Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 To jeszcze zapytam, jaka pojemność silnika i jaka waga modelu do lotu i jaki moduł zapłonowy zastosowałeś? Bo podobny silnik z kosy 25 cm/3 mam już odchudzony i zastanawiam się nad zapłonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baziu123 Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Tak była pogoń za modelem z powodu braku skrętnego kółka tylnego.Pojemność silnika to 32 cm waga coś koło 5 kg ale to jeszcze dokładnie sprawdzę ciąg na śmigle jakie miałem pod ręką 3,5 kg jak zakupię śmigła to wtedy będę dokładnie badała jaki ciąg i jakie obroty.Zapłon ten http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__13767__Replacement_Complete_Ignition_Set_for_Single_Cylinder_Gas_Engines.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baziu123 Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Kolejna porcja fotek z dzisiejszego latania 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Piękny. Czy możesz podać jakieś parametry modelu? Szukam pomysłu na zimę. Chciałbym coś do silnika 26cm z HK na pierwszy model spalinowy (benzyna). Jakie użyłeś wyposażenie? Bartosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baziu123 Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Trenerek został przeskalowany z 1,6m do 2,35 konstrukcja klasyczna czyli balsa sklejka i trochę sosny.Do silniczka co podajesz rozpiętość 2,40 spokojnie starczy zasilanie zapłonu pakiet 2200mAh 3S lipol plus bec,na zasilanie bezpośrednio life 2S,Jak widać na zdjęciach ląduje nim w zaoranym polu konstrukcja mocna zabawa przednia bezstresowe latanie Aha serwa to Towerpro 12kg 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Czy możesz podać założenia konstrukcyjne? Nie bardzo bym chciał, żeby mi się skrzydła złożyły... Serwa aż 12kg? W modelach 1,5m działają 1,2 - 2.5 kg. Czy możesz podać link do planów? Myślałem o wicherku 50 ze skrzydłami na Clark, ale nie wiem, czy nie znajdę czegoś prostszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baziu123 Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Na pierwszym i drugim zdjęciu jest pokazana konstrukcja skrzydła jak o to chodzi; -na dzwigar składają się dwie listwy topolowe przekroju 15/10 mm w listach są wyfrezowane rowki po ich całej długości na sklejkę która przychodzi miedzy żeberka i tworzy jedną całość -czyli listwa od dołu żeberko sklejka żeberko skleja żeberko sklejka i tak dalej -od góry zamykamy taką samą listwą cały dzwigar -skrzydła sklejone są ze sobą na styk z tym ze w każdej z połówek skrzydła w miejscu dzwigara na opisanych powyżej listwach topolowych od góry i dołu są także wyfrezowane rowki na długości 50cm i w to miejsce przychodzi rowing węglowy łącząc skrzydło w całość . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Jaki masz profil skrzydeł? Czy kadłub od krawędzi spływu do ogona jest z balsy, czy dodatkowo wzmacniany? Dźwigary skrzydła jakoś liczyłeś, czy po prostu przyjąłeś "z czapki"? Dlaczego zdecydowałeś się na topolę zamiast na sosnę? Skrzydła wozisz 2 metrowe ??? Z jakimi kątami zmontowany jest model (silnik i skrzydła)? Przepraszam za ilość pytań... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Widzę ,że ze sklejką na bogato stoimy, nawet się konstrukcji w środku kadłuba nie chciało zrobić, tylko lubudu z jednego kawałka sklejki. Dobra czepiam się , pewnie miało być szybko i przyjemnie ... hahah Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baziu123 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 I tak właśnie było budowa trwała półtorej miesiąca a przyjemności z latania co nie miara 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baziu123 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Podsyłam film z któryś tam kolejnych lotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Tomek, model jednak dobrze jest unieruchomić podczas rozruchu silnika . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabloo Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Witam Tomku. Przymierzam się do budowy trenerka na podobnym napędzie. Mam silnik od kosy 36ccm o mocy 1,6KM odchudzony i czekam już tylko na zapłon z HK. Masz może jakieś plany Twojego samolotu przed lub po przeskalowaniu?, a może masz jeszcze jakieś zdjęcia rozwiązań w środku kadłuba (zbiornik, pakiet, serwa) chodzi mi o rozmieszczenie dla uzyskania SC. Zastanawiam się też nad grubością sklejki na kadłub. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki Albo chociaż nazwa modelu z którego przeskalowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miałczek Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Witam Tomku. Przymierzam się do budowy trenerka na podobnym napędzie. Mam silnik od kosy 36ccm o mocy 1,6KM odchudzony i czekam już tylko na zapłon z HK. Masz może jakieś plany Twojego samolotu przed lub po przeskalowaniu?, a może masz jeszcze jakieś zdjęcia rozwiązań w środku kadłuba (zbiornik, pakiet, serwa) chodzi mi o rozmieszczenie dla uzyskania SC. Zastanawiam się też nad grubością sklejki na kadłub. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki Albo chociaż nazwa modelu z którego przeskalowałeś. też bym poprosił o to co kolega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Mnie zainteresowało lotnisko z filmu czy to Oleśnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baziu123 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Model został przeskalowany z trenerka 1,6m nazwy nie pamiętam będę w modelarni zobaczę i napisze dokładnie.Sklejka na kadłub Ceiba 4m sprzedawana w arkuszach 125cmx200cm podajże koszt 60 zł za cały arkusz.skrzydło balsa 2,5mm keson 2mm.Tak to lotnisko Oleśnica ale coś się ostatnio porobiło i zakaz wstępu chyba szukają kupca na to i przerobią pod jakieś tam inwestycje cholera ich wie szkoda bo miejsce było super asfaltowy pas........ W środku mniej więcej tak A tu kolega kroi też sklejkę ceiba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi