Kubutek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Cześć, Do odbiornika mam podłączone kolejno: 1 - lotka 2 - wysokość 3 - gaz 4 - kierunek 5 - lotka 6 - wysokosc 7 - zasilanie 8 - zasilanie Potrzebuję zamontować w modelu wyłącznik zapłonu silnika benzynowego KillSwitch - czy mogę wpiąć go do gniazda S-BUS? W jaki sposób potem operować nim z aparatury (pod którym kanałem ustawiać wyłączanie zapłonu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Bezpośrednio nie - chyba że jest w technologii S-Bus - możesz to wpiąć przez dekoder S-BUS - na nim możesz zaprogramować nr kanałów które zostaną przypisane do jego wyjść. Np dekoder SBD-1 lub SBE-4, do tego programator SBC-1 lub CIU-2. Trochę taniej może wyjść przy zastosowaniu zamienników FRSKY - SBUS to PWM decoder i programator Servo Channel Charger http://www.frsky-rc....o.php?pro_id=74, http://www.frsky-rc....o.php?pro_id=73 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubutek Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 "Możliwe jest wykorzystanie standardowych wyjść odbiornika (kanały 1-8) oraz wyjscia S-BUS. Przykładowo, aby wyeliminować koniecznośc uzycia przewodu "V", jeden serwomechanizm można podłączyć do normalnego wyjscia, a drugi do wyjscia S-BUS." Powyższym się sugerowałem - tak zostało zapisane w instrukcji - czyli tak czy siak nie da się np wysokości z 6 kanału wpiąc do s-busa a w to miejsce kil switch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Wyjście S-Bus obsługuje tylko komponenty przewidziane pod tą magistralę - ten opis przewodu "Y" jest możliwy pod warunkiem że serwo wpięte w gniazdo S-Bus jest serwem S-Bus. ... Powyższym się sugerowałem - tak zostało zapisane w instrukcji - czyli tak czy siak nie da się np wysokości z 6 kanału wpiąc do s-busa a w to miejsce kil switch? To teoretycznie jest możliwe - jeśli w nadajniku możesz wysokości przepisać inny kanał np 10, to programujesz jedno z wyjść dekodera na ten kanał - wówczas 6 masz wolną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Nie można tego podpiąć razem z serwem gazu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olorin Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 A nie możesz sobie zrobić listwy prądowej i uwolnić kanały 7 i 8 i do jednego z nich podepniesz kill switcha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Jeśli idzie z dwóch pakietów to i zwykły "Y" też będzie opcją. Ale fajna listwa zasilająca będzie najlepszym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubutek Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Listwa zasilająca? - Nie jestem w temacie;/ - macie jakieś foto, schematy, itd do wykonania takiej listwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Przejrzyj wątki na temat zasilania na początek może ten - http://pfmrc.eu/index.php?/topic/9430-zasilanie-serw-i-odbiornika/page__hl__%20zasilanie%20%20serw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubutek Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 No trochę poczytałem o tym i owym w różnych tematach i: -te samorobione "listwy prądowe" mnie nie przekonują? -adapterów do s-busa używać nie planuje - za kill switcha ok 60zł a za możliwośc używania grubo ponad stówe dodatkowo więc odpada;/ -2 wpiny do odbiornika pochodzą z PowerBoxa Sensor a do niego 2x LiPo 7,4V 4000mAh więc albo: -najprosciej zaprogramowac na switchu gaszenie poprzez całkowite zamknięcie przepustnicy (w przypadku awari serwa, etc lipa;/) -wymienić z zasilania zapłonu PowerBoxa Digi Switch na Sparka Switcha PowerBoxa System -lub bymienić odbiornik na "większy" Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi