Callab Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 A gdzie Pan zamierza oblatać ten model ? Jestem bardzo ciekaw jak Panu będzie latał No to jest nas dwóch Nie wiem gdzie i kiedy będzie oblot, ale pewnie nie wcześniej niż za dwa - trzy tygodnie. Trzyma mnie brak napędu i właśnie zaczął za oknem sypać śnieg ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Oglądając to zdjęcie zastanawiam się jaki będizesz miał dostęp do serwa pooklejeniu modelu ?? I jeszcze mam jedna prośbe, bo widze że chyba masz dośc poważny błąd konstrukcujny kadłuba. Zrób mi fotke kadłuba z boku. bo coś źle odczytałeś plany o sosna jest nei na miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Cm Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 zastanawiam się jaki będizesz miał dostęp do serwa pooklejeniu modelu ?? a moze bedzie klapka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 23 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 ... zastanawiam się jaki będizesz miał dostęp do serwa pooklejeniu modelu ?? Nie będę miał. Autor projektu tego nie przewidział więc myślę, że na początek takie rozwiązanie wystarczy. Zwłaszcza, że prawdopodobnie serwa przeżyją kilka takich modeli i nie będę miał konieczności dobierania się do nich. Chociaż mam nadzieję, że jednak model pożyje dłużej Jakby co, to wytnę poszycie i zrobię klapkę. I jeszcze mam jedna prośbe, bo widze że chyba masz dośc poważny błąd konstrukcujny kadłuba. Zrób mi fotke kadłuba z boku. bo coś źle odczytałeś plany o sosna jest nei na miejscu No to mnie przestraszyłeś! :shock: Tu masz zdjęcie Sosna nie jest przewidziana w oryginalnym projekcie. Ja ją dałem tak, żeby wzmocnić miejsce, w którym model powinien się złamać. Usztywnia połączenie silnik-skrzydło-podwozie (od podwozia w górę, przed skrzydłem jest sklejka: topola z przekładką balsową). BTW, zrobiłem kabinkę: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Dobra straszyć cie nie będe alebłędy toci wytkne Sosne jek dałeś to prawie OK, ale ja kadłub robiłem cały z balsy, a sosną podklejałem środkowa podłużnice aż pod samo ogon. Speedy lubią łamać się pod kabinką Błedem jakie zrobiłeś to umiejsćowienie serw !! poprawiaj to szybciutko i wkąłdaj je jak najbliżej dziobu, podskrzydło Jak czytałes tam zastosowano ciężki silnik zprzekładnią przy Bl należy wydłużyć o 5cm przód, teraz będziesz dźwigał 70g zbędnego ołowiu :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 23 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Dziękuję Marcin za uwagi. Właśnie z oklejaniem kadłuba czekam aż będę miał całe wyposażenie, żeby jak wszystko przymierzę to ewentualnie przesuwać, wydłużać i poszerzać :wink: , czyli zmieniać rozkład masy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 to rób toco pisałem - ma się kilka sztuk speedów na koncie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Chyba już by było lepiej jakby tej sosny nie było wcale ,bo teraz to masz niezły karb w kadłubie :? Serwa max do przodu ,albo od razu dorób 5-6 cm kadłuba. :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 BTW, zrobiłem kabinkę: W jaki sposób zrobiłeś takie oszklenie kabiny, z butelki jak sie nie mylę? Czy wykorzystałeś do tego tylko tego urządzeniaktóre widać na zdjeciu? Domyślam się, że to jest jakaś opalarka, czy coś w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Poniekąd się dopnę do tematu korzystając z zainteresowania tym wątkiem "weteranów" speeda. Mam 2 pytania: -Czy jest sens podlaminowywać rowingiem kratownicę kadłuba? -Czy speed będzie sobie radził w 3d z wariantem napędu na 2s?(mam 4 niewykorzystane pakiety 2s1700 20C w modelarni i myślę jakby je ulotnić ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 mam 4 niewykorzystane pakiety 2s1700 20C w modelarni i myślę jakby je ulotnić ) Co masz na myśli - jeśli można wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Co masz na myśli - jeśli można wiedzieć? Kolega chciał powiedzieć, że ma kilka pakietów których nie używa, a jeśli okaże się że nadadza się do tego modelu to zrobi własnie taki samolot i będzie nim latał raze z tymi pakietami. To ja sie podepne z jednym pytankiem drobnym. Myślicie, że przeskalowanie o jakieś 20 - 30% (powiększenie) i zbudowanie takiego ma sens i sprawdzi się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Kolega chciał powiedzieć Aha :wink: Pomyślałem, że może sprzedaż za jakąś niewielką cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 24 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Chyba już by było lepiej jakby tej sosny nie było wcale ,bo teraz to masz niezły karb w kadłubie Ta sosna właśnie wzmacnia miejsce karbu (tego przy którym się łamie model). Poza tym, owszem, powstaje nowy karb (raczej skokowa zmiana sztywności) w miejscu łączenia listewki sosnowej z dolną podłużnicą (nie wiem czy to miejsce masz na myśli), ale IMO tam model jest na tyle sztywny, że to nie powinno w niczym przeszkadzać. Zastanawia mnie, dlaczego autor projektu nie wzmacniał konstrukcji rowingiem, nie wkładał sosny itp, a model mu się nie rozleciał? Chyba, że się nie przyznał? :wink: W jaki sposób zrobiłeś takie oszklenie kabiny, z butelki jak sie nie mylę? "Standardowo" czyli opalarką. Kupiłem specjalnie do tego celu taką najtańszą jaka była w "dużym_markecie_techniczno_budowlanym" (38 zł). Butelka 2-litrowa po "znanym napoju gazowanym". Zużyłem ich kilka, efekt jeszcze nie jest w 100% zadowalający, ale już więcej nie mogę wypić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aeron1 Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Panowie nie przesadzajcie z tym wyważeniem silnik przed wręgę, pakiet za wręgą i wyważenie śmigłem APC E lub kołpakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 29 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2008 Witam ponownie! Silnik przyszedł więc zrobiłem przymiarkę. Niczego nie trzeba przesuwać do przodu. Wyważy się bez dodatkowego balastu. Jak pożyczę wagę to sprawdzę czy przyczyną jest, że zrobiłem bardzo lekki tył, czy bardzo ciężki przód ;-) Mam tylko problem, bo akumulatory 3S, które kupiłem nie mieszczą się na szerokość (brakuje ok. 5mm). Żeby na razie nie wchodzić w dalsze koszty, mam zamiar włożyć na początek pakiet, który posiadam: 8x2/3AA (8xKAN1050). Ten mi się mieści. Korzystając z chwili wolnego zrobiłem owiewkę. Oklejanie folią z wykorzystaniem wielkiego żelazka nie jest czynnością łatwą - w każdym razie ręka mnie boli :-P Myślicie, że śmigło 10x6 będzie za duże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 30 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zasadniczo model już gotowy. Zostało jeszcze podłączyć elektrykę. Zastanawiam się jeszcze jak mocować owiewkę silnika i kabiny. Myślicie, że taśma samoprzylepna wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid_RC Opublikowano 30 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2008 Pewnie,że wystarczy :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 30 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2008 Pięęęknie! Dodaj jakieś akcenty kolorystyczne lub napisy na dolnej albo na górnej powierzchni skrzydła celem łatwego rozróżniania pozycji modelu. I koniecznie naklej jakąś tablicę przyrządów w kabince. Masz przygotowane miejscie - aż się o to prosi! 8) EDIT: tak się podjarałem wyglądem modelu, że zapomniałem o najważniejszym: osłonę silnika proponuję zamocować na malutkie wkręty - będziesz miał łatwy dostęp do zespołu napędowego. Owiewkę kabiny do wyboru, do koloru: albo też na kręty, albo na taśmę samoprzylepną, czy wreszcie na specjalny klej do kabin... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Cm Opublikowano 30 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2008 Model prezentuje sie bardzo fajnie. Zycze udanych lotow Myślicie, że taśma samoprzylepna wystarczy? Ja uzywam tasmy dwustronnej, bardzo fajnie trzyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.