Andy. Opublikowano 7 Października 2013 Opublikowano 7 Października 2013 ]Czym można unieruchomić magnes w silniku samochodowym? Rozkręciłem taki silnik i okazało się, że "walec" magnetyczny wirnika nie trzyma się ośki i wiruje na niej... czy można go jakoś skutecznie przykleić? Z grubsza ten wirnik wygląda tak :
tomekst16 Opublikowano 7 Października 2013 Opublikowano 7 Października 2013 Kapnij troszkę kropelki lub super glue.
Andy. Opublikowano 7 Października 2013 Autor Opublikowano 7 Października 2013 Kapnij troszkę kropelki lub super glue. Dzięki ! Nie miałem cierpliwości i pół godziny temu tak właśnie zrobiłem . Jak pojeżdżę, dam znać czy metoda się sprawdziła.
RomanJ4 Opublikowano 7 Października 2013 Opublikowano 7 Października 2013 chyba lepszym rozwiązaniem byłby klej do unieruchamiania połączeń gwintowanych, łożysk, wałów, z rodziny Loctite http://www.loctite.p...owanie-6473.htm ( http://www.loctite.p...owania-6442.htm )
Andy. Opublikowano 30 Października 2013 Autor Opublikowano 30 Października 2013 Dzięki ! Nie miałem cierpliwości i pół godziny temu tak właśnie zrobiłem . Jak pojeżdżę, dam znać czy metoda się sprawdziła. Pojeździłem. CA się nie sprawdziło, wytrzymało z trzy pakiety . Fakt jednak jest taki, że nie przygotowałem dobrze klejenia. Nie chciałem ryzykować zwiększenia luzów, więc nie ściągałem z wału "dysku" i magnesu. Zakropiłem CA z obu wewnętrznych końców magnesu (zrobiła się szczelina ok 1,5 mm między magnesem a dyskami)... Drugim razem spróbowałem zastosować 10 min żywicę Poxipola (nie miałem loctita). Tym razem ściągnąłem magnes i jeden z dysków, wał delikatnie potraktowałem papierem ściernym, odtłuściłem i skleiłem. Wyjeździłem kilkanaście pakietów, silnik często był gorący, że parzył, i jak na razie jest OK
bart07 Opublikowano 31 Października 2013 Opublikowano 31 Października 2013 Loctite chyba się nie nada. To są produkty do połączeń rozbieralnych (przy spełnieniu pewnych warunków - siła lub siła + temperatura) Oba te warunki występują w silniku, tak więc Loctite puści. Do takich napraw najlepsze będą kleje dwuskładnikowe - do tego mycie i ew. zmatowienie/skaleczenie ośki. Bartosz
mike217 Opublikowano 4 Listopada 2013 Opublikowano 4 Listopada 2013 Loctite na pewno da sobie radę. Szczególnie seria Hysol.
Rekomendowane odpowiedzi