Skocz do zawartości

ZASILANIE SERW Z PAKIETU LIFE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam dylemat chciałbym zasić 4 serwa, MG-16R x 2, go-17MG x1, HS-225BB bezpośrednio z pakietu LiFe odbiornik mam wysoko napięciowy FR-SKY V8FR-II.

Czy możecie mi podpowiedzieć czy serwa wytrzymają napięcie pakietu LiFe 7,2V czy muszę zastosować jakiś stabilizator napięcia ? Teraz tak sobie myśle, niby serwo może pracować z czterema celami NiMh (4,8V) które w pełnie naladowane dają 6,0V i pięcioma (6,0V) które w pełni naladowane dadzą 7,5V ale czy dobrze myślę?

pozdrawiam

Opublikowano

Znam kilka osób które zasilają bezpośrednio z Life odbiornik i nie wynikają z tego tytułu żadne problemy.

To coraz bardziej popularne żródło zasilania, o niebo lepsze od lipoli pod względem bezpieczeństwa,ładowania i trwałości :) .

Charakterystyczne jest to iż trzymają do końca napięcie i przy końcu nagle krzywa spada -trzeba pamiętać.

Oczywiście możesz na początku zwrócić szczególną uwagę na serwa,zrobić kilkuminutowe testy na ziemi -szałowe one nie są ;) ale powinny pracować ok.

Opublikowano

Po pierwsze LiFe to nie 7,2 tylko 6,6V zaraz po naładowaniu. Może mylisz z LiPo 2s bo ten pakiet ma 7,4V. Chwilę po naładowaniu pakiet ma już 6,3-6,0. Zasilam zwykły odbiornik (nie wysoko napięciowy) bezpośrednio z pakietu LiFe 2300 mAh. Latałem i nic się nie stało. Zasilałem z niego 4 serwa.

LiFe 2s

http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=183_313&products_id=10266

Opublikowano

Kurczę rzeczywiście nie zauważyłem że ładowarka ACCUCELL 6 dobija pakiet do 3,6V na cele i przerywa ładowanie a dosłownie po paru minutach jest 3,3V na celkę. To mnie zmyliło. W takim razie odbiorniczek i serwa zasilać będę pakietem LiFe bez zbędnego stabilizatora pomijając jeden element który mógłby nawalić :)

Nawiasem mówiąc całe to ustrojstwo ma, będzie latać w spalinowym combacie (ił-2)

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź i rozwianie nie potrzebnych wątpliwości.

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zasilam zwykły odbiornik (nie wysoko napięciowy) bezpośrednio z pakietu LiFe 2300 mAh.

Konrad, lutujesz kable akumulatora (co najmniej 14 AWG) bezpośrednio do kabli, dużo mniejszej średnicy kończących się wtyczką JR lub Futaba, czy poprzez jakąś zmyślą przejściówkę?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.