Skocz do zawartości

Flash 5X

TomekP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Chciałbym skonfigurować na tej aparaturze model motoszybowca. Lotki są na dwóch osobnych serwach. Aparatura w MODE 2. Problem w tym, że lotki wychylają mi się ciągle jak klapy - obie w dół, albo obie w górę i nie mogę tego zmienić, chociaż kombinuję już z przekładaniem wtyczek. Jaki tryb powinienem mieć ustawiony w aparaturze dla tego modelu?(Gild, Gildacro, Acro) oraz pod które kanały podpięte lotki w odbiorniku? Czy trzeba dodatkowo coś ustawiać? Chciałbym, żeby przepustnica była normalnie na drążku, a nie na przełączniku..

Opublikowano

Glidacro. Lotki na kanaly 1 i 5. Masz osobny rewers dla kazdej z lotek i osobne ustawienia wychyleń.

Poza tym bedziesz mial funkcję pod przełącznikiem 3pozycyjnym ''flaperon'' - mozesz sobie ustawić rownoczesny wychył lotek w gore / dół przy jednoczesnej kompensacji wysokością.

Opublikowano

Podpinałem lotki pod 1 i 5 kanał. Raz podpiąłem prawą pod pierwszy kanał a lewą pod 5 a drugi raz na odwrót. Za każdym razem chodziły jak klapy. Czy w takim razie jest normalne, że na jednym kanale trzeba włączyć rewers, żeby chodziły normalnie jak lotki? Czy we Flashu da się ustawić różnicowe wychylenia lotek?

Opublikowano

Ok, wychylenia lotek opanowane.. :> Już wychylają się we właściwe strony. Teraz jeszcze kwestia tego różnicowego wychylenia..mógłbyś podpowiedzieć jak to ustawić? Kiepsko mi idzie rozeznanie się w tym radiu..Mam jakieś ksero instrukcji dorzucane przez riku i niewiele stamtąd mogę wyczytać..

Opublikowano

Wychylenia ustawiasz poprzez EPA - daj sobie na 75% i patrz jak daleko sie wychylają stery. Potem zwiększaj aż do uzyskania żadanych wychyleń (do 125% można). Jak okażą się za małe - zwiększ wychylenia na orczykach.

Opublikowano

Ok rozumiem. Jednak funkcja EPA ustawia wychylenia serwa od neutrum w obie strony, a w instrukcji jest np. podane, żeby lotki wychylały się 6mm w górę i 3mm w dół. Czy do tego trzeba coś specjalnie ustawiać?

Opublikowano

EPA ustawia wychylenie dla każdej strony osobno. Podczas uruchomionego programowania epa poruszaj drągiem i zobaczysz że będą się pojawiać wartości +100% -100%.

Modyfikować można obie wartości.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam ten sam problem co kolega Tomek( i tez Flash 5x) . Nie mam ustawionych reversow a lotki wychylają mi sie w tę samą stronę ;/ pomoze ktos?

Opublikowano

1. Ustawiasz typ modelu GLID ACRO

2. Lotki podpinasz pod kanał 1 i 5

3. Ustawiasz dla tych kanałów odpowiednio rewersy

4. Klapolotki (Flaperon) masz pod 3pozycyjnym przełącznikiem - wartości dla przełącznika wychylonego w górę i w dół dla lotek i kompensowania wysokością musisz ustawić wg uznania.

Opublikowano

Nie pamietam teraz dokladnie, ale w ustawieniach, tak jak ustawiasz rewersy, mozesz ustawic Flaperon czyli klapolotki. Skrót to chyba FLN czy jakos tak. Jak dasz przełącznik 3pozycyjny w gore to masz jedna kombinacje wychyłu lotek i wysokości do ustawienia (procentowe wychylenia o ile pamietam), jak dasz w dół - to samo tylko druga opcja. Przełącznik w poz. środkowej wyłacza mikser flaperon

Opublikowano

pobawie sie ale powiedz jak powinny sie wychylac lotki kiedy uzywam ich jako klap? :) mniej wiecej kat odchylenia podaj, bede bardzi wdzieczny

Opublikowano

No wiec Jacku (zaraz lepiej ;) ) To już wszystko zależy od dobrania w locie ile Ci potrzeba. Pamiętaj, ze nie możesz dać na max w dol, bo wtedy stracisz sporo z kontroli przechyłu lotkami. Tutaj nie pomoże Ci nikt, kto nie wie jaki model, i do czego te klapolotki maja służyć. Aha - i ustawienie max wychyleń serw w aparaturze (EPA) niekoniecznie przełoży się na to samo przy klapolotkach - jak wspominałem tutaj masz osobne wartości do ustawienia. I z dobrego serca od razu mowie - nie za dużo na początek i najlepiej na razie nie ruszaj wysokości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.