TomekP Opublikowano 27 Stycznia 2008 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Cześć! Chciałbym skonfigurować na tej aparaturze model motoszybowca. Lotki są na dwóch osobnych serwach. Aparatura w MODE 2. Problem w tym, że lotki wychylają mi się ciągle jak klapy - obie w dół, albo obie w górę i nie mogę tego zmienić, chociaż kombinuję już z przekładaniem wtyczek. Jaki tryb powinienem mieć ustawiony w aparaturze dla tego modelu?(Gild, Gildacro, Acro) oraz pod które kanały podpięte lotki w odbiorniku? Czy trzeba dodatkowo coś ustawiać? Chciałbym, żeby przepustnica była normalnie na drążku, a nie na przełączniku..
Marcin Opublikowano 27 Stycznia 2008 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Glidacro. Lotki na kanaly 1 i 5. Masz osobny rewers dla kazdej z lotek i osobne ustawienia wychyleń. Poza tym bedziesz mial funkcję pod przełącznikiem 3pozycyjnym ''flaperon'' - mozesz sobie ustawić rownoczesny wychył lotek w gore / dół przy jednoczesnej kompensacji wysokością.
TomekP Opublikowano 27 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2008 Podpinałem lotki pod 1 i 5 kanał. Raz podpiąłem prawą pod pierwszy kanał a lewą pod 5 a drugi raz na odwrót. Za każdym razem chodziły jak klapy. Czy w takim razie jest normalne, że na jednym kanale trzeba włączyć rewers, żeby chodziły normalnie jak lotki? Czy we Flashu da się ustawić różnicowe wychylenia lotek?
Marcin Opublikowano 27 Stycznia 2008 Opublikowano 27 Stycznia 2008 No czyli masz rewers na którymś kanale ustawiony. Przy lotkach na 2 osobnych kanałach da się zrobić różnicowe wychylenia.
TomekP Opublikowano 27 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2008 Ok, wychylenia lotek opanowane.. :> Już wychylają się we właściwe strony. Teraz jeszcze kwestia tego różnicowego wychylenia..mógłbyś podpowiedzieć jak to ustawić? Kiepsko mi idzie rozeznanie się w tym radiu..Mam jakieś ksero instrukcji dorzucane przez riku i niewiele stamtąd mogę wyczytać..
Marcin Opublikowano 27 Stycznia 2008 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Wychylenia ustawiasz poprzez EPA - daj sobie na 75% i patrz jak daleko sie wychylają stery. Potem zwiększaj aż do uzyskania żadanych wychyleń (do 125% można). Jak okażą się za małe - zwiększ wychylenia na orczykach.
TomekP Opublikowano 28 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2008 Ok rozumiem. Jednak funkcja EPA ustawia wychylenia serwa od neutrum w obie strony, a w instrukcji jest np. podane, żeby lotki wychylały się 6mm w górę i 3mm w dół. Czy do tego trzeba coś specjalnie ustawiać?
Janek Opublikowano 28 Stycznia 2008 Opublikowano 28 Stycznia 2008 EPA ustawia wychylenie dla każdej strony osobno. Podczas uruchomionego programowania epa poruszaj drągiem i zobaczysz że będą się pojawiać wartości +100% -100%. Modyfikować można obie wartości.
TomekP Opublikowano 28 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2008 Aaa..widzisz.. :> Teraz rozumiem :] Dzięki za pomoc Panowie. Oboje dostajecie po punkciku:)
Sted Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 Mam ten sam problem co kolega Tomek( i tez Flash 5x) . Nie mam ustawionych reversow a lotki wychylają mi sie w tę samą stronę ;/ pomoze ktos?
Sted Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 ale wtedy nie bede mogl uzywac ich jako klap? jesli tak to czy istnieje mozliwosc zachowania tych dwoch funkcji lotek?
Marcin Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 1. Ustawiasz typ modelu GLID ACRO 2. Lotki podpinasz pod kanał 1 i 5 3. Ustawiasz dla tych kanałów odpowiednio rewersy 4. Klapolotki (Flaperon) masz pod 3pozycyjnym przełącznikiem - wartości dla przełącznika wychylonego w górę i w dół dla lotek i kompensowania wysokością musisz ustawić wg uznania.
Sted Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 mozesz cos wiecej napisac pod punktem 4 bo nie bardzo rozumiem szczerze mowiac ;/
Marcin Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 Nie pamietam teraz dokladnie, ale w ustawieniach, tak jak ustawiasz rewersy, mozesz ustawic Flaperon czyli klapolotki. Skrót to chyba FLN czy jakos tak. Jak dasz przełącznik 3pozycyjny w gore to masz jedna kombinacje wychyłu lotek i wysokości do ustawienia (procentowe wychylenia o ile pamietam), jak dasz w dół - to samo tylko druga opcja. Przełącznik w poz. środkowej wyłacza mikser flaperon
Sted Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 no chyba sie udalo ale one tylko minimalnie sie wychylają ;/ tak ma byc?
Marcin Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 pobaw się EPA oraz zerknij na orczyki przy serwach i mocowanie dźwigienek lotek. P.S Imię i wiek do profilu!
Sted Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 pobawie sie ale powiedz jak powinny sie wychylac lotki kiedy uzywam ich jako klap? mniej wiecej kat odchylenia podaj, bede bardzi wdzieczny
Marcin Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 No wiec Jacku (zaraz lepiej ) To już wszystko zależy od dobrania w locie ile Ci potrzeba. Pamiętaj, ze nie możesz dać na max w dol, bo wtedy stracisz sporo z kontroli przechyłu lotkami. Tutaj nie pomoże Ci nikt, kto nie wie jaki model, i do czego te klapolotki maja służyć. Aha - i ustawienie max wychyleń serw w aparaturze (EPA) niekoniecznie przełoży się na to samo przy klapolotkach - jak wspominałem tutaj masz osobne wartości do ustawienia. I z dobrego serca od razu mowie - nie za dużo na początek i najlepiej na razie nie ruszaj wysokości.
Sted Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 ok bardzo dziekuje model to easy glider electro.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.