hubert_tata Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Zmierzyłem napędy na lepszym zasilaniu: 2,6 -2,65kg i pobór 62ANie jest źle, ale szału nie ma, bo model wyjdzie raczej ciężki.Dlatego muszę jeszcze bardziej powiększyć kanały dolotowe, aby zminimalizować straty.Teraz mam na wlocie fi70mm, a dla 100% FSA policzyłem sobie 78mm Jetfan i 80mm MidiFanZalążek gondoli silnikowej wygląda tak - wręgi jeszcze do poprawyPoprawione wloty - 80mm; i przymiarka wylotu - też 80mm, ale powinno być 75mm i generalnie jakoś mi nie pasujeTunel ma w całości 55cm, a skończona gondola będzie miała ponad 70cm Edit:I kolejny pomiar na ciągomiarce bez tunelu wlotowego i wylotowego:Midi - 2,3kg 58AJetfan - 2,4kg 60Abez wlotu, ale z nowymi dyszami wylotowym fi 73-75mm (kształt - DrWitt modyfikowany balsą )Midi- 2,15kg 60AJetfan - 2,25kg 62A Generalnie niższe parametry w porównaniu z poprzednimi pomiarami wynikają pewnie z użytych długich kabli do watomierza i kilku niepotrzebnych złączek.Docelowo będzie to jeszcze raz sprawdzane już z oboma tunelami ( wlot fi 80, wylot powiększę do pełnych fi 75mm) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Z Arado 234C nic się nie zmieniło - stoi już z 5 lat, jak stał. Za to w tzw międzyczasie, przy okazji świątecznych odwiedzin, przetestowaliśmy z Filipem rakietoplan Me-163, który jest sporo mniejszy, ale ma mieć taki sam napęd jak E381: silnik Klima D3-P odpalany zdalnie.Komet ma już zainstalowany system zdalnego odpalania silnika (o to chodzi w docelowym E381), ale nie został tym razem sprawdzony na wyrzutni. Silnik D3-P radzi sobie ze startem z wyrzutni Me163 Komet (na gotowo 330g), a rakietoplan wznosi się nawet stromo przez kilka sekund na silniku.Arado E381 będzie sporo cięższy (pewnie 460g), ale ma być wyniesiony w górę przez bombowiec A234C, więc taki silniczek na pewno da radę; a właściwie dałby radę, gdyby kiedyś doszło do takiego lotu. Może kiedyś.... w jakieś bliżej nieokreślone święta za kilka lat https://www.youtube.com/watch?v=WITh67Nf8nUhttps://www.youtube.com/watch?v=8LDvWW8sSoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Myślałem kiedyś o zrobieniu promu kosmicznego z takim silnikiem, ale koszt jednego startu trochę mnie odstrasza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Dlatego Amerykanie zrezygnowali z promów ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi