szymon_wolebez Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2009 Umieszczam nagranie z testów 1.2ghz . To tył listopad, loty klasyczne bez gogli z widokiem z ziemi. Odległość dośc spora przy takiej pogodzie. Szacuję oddalanie sie od bazy na jakieś 500m. Wysokość nawet do 230m. Teraz latam z OSD i orjentacujnie mogę stwierdziś po obrazie. Ostatnio rozbiłem sie na dystansie 340m, i na takim otwartym terenie wydaję sie o wiele mniej. Ilość zakłuceń dośc mała, czasem jak leciałem nad głową, sporadzycznie iajkieś inne. Loty na zwykłych bacikach (orginalych antenkach z zestawu). Odbiornik zwyczajnie na małej skrzynce, ok 10 cm od ziemi. ( to też ma wpływ na zasięg video ). Porównując to do zestawu 2.4ghz z RV 500mw, na którym obecnie latam to spisuję sie o wiele lepiej. Mówiąć o lotach na orginalnych antenach. Zakładając panel 8dB do obiornika z RV jakość sygnału mocno sie poprawia. Kolejne testy będą już z OSD. Mam w planie umieścić dwa systemy na jedną platformę i dokonać testu porównawczego. Nagranie bez obróbki, może być nudne i długie. Jest to tylko materiał poglądowy. Białystok Krywlany lot na 1.2ghz testy. Z taką ajkościa video właśnie odleciałem na 1030m od bazy. Czasem możę były lekkie śmiesi ale tak na 70% lotu stabilny obraz. Po awaryjnym lądowaniu obraz zanikał. Na ziemi w terenie zabudowanym bądz leśnym zasięg jest ok 300m. Więc w ten spopób szukałem zgubionego modelu, oczywiście antena kierunkowa załatwiła by sprawę jeszcze bardziej. O tym już pisałem wcześniej. Możę gdzy umieści się odbiornik na jakimś kiju ok 3m to będzie jeszcze lepiej.
gargamel2222 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Czyli ogolnie co lepiej kupic? 1,2Ghz czy 2,4Ghz ?
szymon_wolebez Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2009 Czyli ogolnie co lepiej kupic? 1,2Ghz czy 2,4Ghz ? To zostawiam do wałsnej decyzji. Obecnie mam dwa zestawy, które testuję. Występują jakieś różnice, zasada działania jest podobna. Więć sam jeszcze nie jestem w stanie się zadeklarować na czym chcę latać. Jedyne co mi do gowy przychodzi to dwie platformy na różne pasma. Albo nadajniki typu moduł. Wymienne w dowolnym momencie. Czasem jest to przydatne, np gdzy na lotnisku jest ktoś z rc na2.4ghz. Wtedy zakładam 1.2ghz i mam w nosie pasy na obrazie. Mam nadzieję polatać FPV w licznym gronie np. na zlocie. Więc gdy liczba chętnych przekroczy liczbę kanałów ( np. 2.4ghz z RV 8 kanałów video, teorytycznie, praktycznie mogą sąsiednie częstotliwości troszkę sie zakłucać.) to wchodzę bez parady. Więc dopiero teraz wpadłem na pomysł modułowego rozwiazania z nadajnikami video :mrgreen: . Potrzebne tylko 4 pinowe złącze z zatrzaskiem.... Podobne mocowanie...... Wymiana niczym rękawiczki.
gargamel2222 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Różnica w jakości obrazu? 1,2Ghz i 2,4Ghz ?
szymon_wolebez Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2009 Na moje mniej wprawne oko brak różnicy. Jakoś obrazu w goglach jest tylko wystarczająca. Obraz z nagrania np. V-mate jest już "zgorszony" . Ciągle jest za wcześnie na tak kąkretne odpowiedz. Musze korzystać z tych sprzętów równocześnie. Tak w przedziale czasowym to nie jestem w stanie przypomnieć różniczy. Na żywo zawszę mam podłączony czarnobiały monitorek i gogle jak latam w . Obraz z nagrania v-mate jest słabej jakości. Wejdz na tema link z filikeim 1.2ghz i tam na vimeo zobacz jakiś lot testowy z OSD. Tam latałem już na 2.4ghz. Ja po kompresji nie widzę różnicy. Różnice tylko oświetlenia i oślepienia samej kamerki.
gargamel2222 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Porownywalem nagrania hmmm 1,2 Ghz widze bardziej czysty obraz moze dlatego ze bez OSD
szymon_wolebez Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2009 Małą poprwaka co do obrazu. Wtedy latałem z inna kamerą. Obecnie na kx191.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.