pacek Opublikowano 29 Grudnia 2013 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Wie ktoś może co ile cm były szwy na skrzydłach w samolotach z okresu 1 WŚ ? znalazłem info w książce :"budowa lotniczych makiet RC" w książce jest mowa o dległości 37,5 mm w cieniu aerodynamicznym śmigła i 75 poza nim. pojechałem po calości w skali 1/4 sugerując się odległością 37,5, ale porównując szwy na moim SE i zdjęciach samolotów mam wrażenie, że mam ich chyba za dużo
stan_m Opublikowano 29 Grudnia 2013 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Wie ktoś może co ile cm były szwy na skrzydłach w samolotach z okresu 1 WŚ ? znalazłem info w książce :"budowa lotniczych makiet RC" w książce jest mowa o dległości 37,5 mm w cieniu aerodynamicznym śmigła i 75 poza nim. pojechałem po calości w skali 1/4 sugerując się odległością 37,5, ale porównując szwy na moim SE i zdjęciach samolotów mam wrażenie, że mam ich chyba za dużo Zasadniczo były trzy rodzaje szwów: angielskie, francuskie i niemieckie. Mam gdzieś szkice obszywania skrzydeł a szczególnie żeber, jeżeli odnajdę - zamieszczę. Pamiętam jednak, że różniły się one od siebie znacznie więc odwzorowując je należy wybrać odpowiedni.
pacek Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2013 Byłbym wdzięczny , pewnie w SE zostawię już to co mam, bo jak bym miał to robić od nowa, to chyba bym sobie musiał w łeb strzelić, a paza tym to żadna makieta tylko taki wyrób makietopodobny, ale na przyszłość już nie chciałbym popełnić błedu, bo to dość istotny element.
stan_m Opublikowano 29 Grudnia 2013 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Znalazłem, ale nie o szwach angielskich, o które Ci najbardziej chodzi http://www.muzeumlotnictwa.pl/index.php/digitalizacja/katalog/503 "Instrukcja obciągania płatowca płótnem, szycie, klejenie, cellonowanie 1923" Sposób angielski jest dokładnie narysowany w opracowaniu na temat Sopwith Triplene w sowieckim "Modelist-Konstruktor". Niestety komuś ten egzemplarz pożyczyłem i w tej chwili nie mam.
dyra63 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Witam ! Posiadam bardzo dokładne zdjęcia SE-5a rozdzielczości 2560x1920 z amerykańskiego forum RCSB może będą na coś przydatne -na niektórych widać szycia na skrzydłach oraz sznurowania kadłuba.
pacek Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2013 dzięki za link , a te fotki posiadam .
Rekomendowane odpowiedzi