RC Man Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Sam latam moim Yakiem z takim samym silnikiem na APC13x6 i chętnie bym sprawdził te śmigiełka. No właśnie, jak to jest z tymi śmigłami? Widzę sporo śmigieł ale część z nich to śmigła z przeznaczeniem do elektryków. Czy tu chodzi jedynie o otwór montażowy czy śmigła do spalin i elektryków różnią się konstrukcyjnie? Powrócę jeszcze do zapytania o rozmiar śmigła jaki powinienem zakupić. Producent zaleca takie śmigła jak ma mario70 czyli 13x6-7 lub 12x7-8. Przypomnę, że zaczynam dopiero przygodę z samolotami więc nie potrzebuję jakiegoś mega śmigła. Mój najbliższy sezon zamierzam poświęcić na bardzo spokojne latanie i zapoznanie się z modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Najważniejsza różnica to wytrzymałość a i wagą się też różnią. Lepiej nie mieszać ich przeznaczenia bo nie wiadomo jak sie to skończy. Na śmigle 13x4 będzie się szybciej wkręcał niż na 13x6-7, 12.25x3.75 Diablotin polecają do akrobacji,szybciej się wkręci, ale będziesz miał mniejszy ciąg niż na 13" czyli nie będzie miał odejścia. A zaczynając zabawę nie pchaj sie w akrobaty tylko jakiegoś trenerka podwoziem dwukołowym+koło ogonowe( Nie polecam trój podporowego gdyż kilka razy naprawiałem kolegom rozwaloną morde modelu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Śmigło 13X6 w połączeniu z os max 55 ax wypada nie najlepiej . Za duży skok model bedzie latał dosyć szybko i słabo zbierał na obroty . Smigło o którym mowa czyli graupner sprawuje się rewelacyjni . Niczym również nie odbiega od niego bambula 14x4 i jest dostepna w Polandi . Tutaj podobnej masy model na tym smigle i z tym samym motorkiem . Marcin smigło 12.25x3.75 jest za małe . Os 55 Ax wkrecił by się na takie obroty że byś ogłuchł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RC Man Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 OK. danielstol... liczę na dobrą sugestie z Twojej strony i kupię Bambula 14x4. Co do trenerka wolę iść drogą nauki na akrobacie- spokojnej nauki. Po przelatanym sezonie trenerek podwieszony został by zapewne pod sufitem i tam by zakończył swoja karierę a ja i tak musiał bym zakupić akrobata aby się jakoś rozwijać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Lepiej oddać(sprzedać) potomnym, a mieć mniejszy stres przy nauce. Dziwną drogę obierasz, ale obyś się nie zniechęcił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RC Man Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 To aż taki wariat ten mój model? Uczyłem się latać helikiem spaliną 700 na symku i model nigdy nie kretowany w realu więc siedzę teraz nad Extrą 300 na RealFlight G5 o bardzo podobnych parametrach jeżeli chodzi o wymiary i wagę do mojego modelu z tym, że z motorkiem OS .91 4T i ćwiczę, ćwiczę i ćwiczę... Jeżeli już jestem przy 4T to jaki był by najbliższy zamiennik mojego 2T OS .55??? Czy było by to coś ok. .82 4T? Jeszcze pytanie o śmigło. Znalazłem Bambulę 14x4 http://www.modelemax.pl/product_info.php?manufacturers_id=165&products_id=6133 ale coś otwór mocujący mi się nie zgadza. Ta w linku ma 8mm natomiast mój wał ma 1/4`` czyli coś ok. 6mm. Jeszcze jedna sprawa. Widzę, że do silników są lewe i prawe śmigła. Jakiego potrzebuję do mojego silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RC Man Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Prosił bym o podesłanie namiaru na te śmigła Bambula 14x4 na wałek 1/4`` Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian73 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Witam RC Man jeżeli czujesz się na siłach ucz się na tym MX-2, ja też zacząłem od małych akrobatów i pod koniec drugiego sezonu latałem już yakiem 55sp 2,6 m Carf ,zaczynam trzeci sezon z extrą 330 sc 2,6 m Krill. Nie jestem geniuszem w lataniu ale daję radę,co do śmigła latałem na bambuli i wydaje mi się że z APC na których też latałem było lepiej. Pzdr. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Kolego RC Man, namiary na śmigła, o które pytasz, masz tutaj http://www.modelemax.pl/index.php?cPath=11_29_130&sort=1a&page=2 Miałem MX-2 z silnikiem Os Max 55AX. Na pewno nie jest to model do nauki latania. Pierwsze szlify masz już za sobą...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RC Man Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Pawel, dzięki za namiar. Śmigło zakupione właśnie u nich. Nie strasz mnie bo jutro dziewiczy lot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian73 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Witaj Daniel.Dzisiaj oblot,zapewne filmik zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RC Man Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Wiem, że jesteście rządni krwi ale oblotu nie było. Nie miałem nauczyciela przy swoim boku a sam wolałem nie latać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francuz Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Witam potrzebuje informacji gdzie znajduje sie środek ciężkości w modelu MX2 Axarmodel 155cm. Model mam po odbudowie , nie posiadam instrukcji, a po odbudowie troszku mu sie przytyło i szkoda by było go znowu rozbić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Łukasz - w tym manualu 'co prawda do większego modelu' jest rozpisane jak wyliczyć CoG. są też podane wychylenia sterów do latania i 3D. milehighrc.com/Manuals/GW_30CC_Manual.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RC Man Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Hej, Troche przespałem Twoje zapytanie francuz. Tu masz link do manuala ale ten Twój model ma jakąś dziwna rozpiętość. Powinien mieć 1450mm Tu masz manuała: COG 98mm ( przy silniku 0s 55ax strasznie mi ciąży na ogon) http://milehighrc.com/Manuals/GW_50E_Manual.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francuz Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Rc Man dzięki z linka , mój ma też rozpiętośc 145cm , źle wpisałem. powiem ci że ja miałem zamontowany pakiet na domku silnika i było dobrze, tylko teraz mam go po odbudowie i troszke wzmocniłem środek kadłuba i właśnie pewnie będzie go ciażyc na tyłek , dzisiaj sprawdze, wyważę i będzie oblot po odbudowie. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RC Man Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Daj znać jak COG po odbudowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francuz Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 więc co do wyważenia sprawa ma się tak :latam na silniku Osmax 55ax , na domek zainstalowałem żelazówke 1100mha i dołożyłem jeszcze ciezarek dwócha bateri paluszków AA ,i powiem ci że jeszcze wali go na ogon jutro musze jeszcze coś dołozyć bo strasznie nerwowo się zachowuje w powietrzu aha i jeszcze muszę obniżyc silnik na łożu bo zadziera go w górę przy przygazowaniu na max i wtedy zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RC Man Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Wrzuć jakiś filmik. Zobaczymy jak to Ci śmiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francuz Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 RC Man mój mx jest po odbudowie strasznie nerwowy nie da sie latać zadziera nos i szybko nurkuje jeszcze sprubuje go mocniej doważyć na przód i zwiększe skłon silnika . Noker podpowiedział mi ze po odbudowie mogłem pozmieniać kąty zaklinowania płata i to przez to moze sie tez tak zachowywać??? jak byś miał mozliwość sprawdzić jakie masz kąty zaklinowania płata głównego ewentulanie zdjecie z profilu to bym sobie porównał będe wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi