VrubeL Opublikowano 2 Lipca 2008 Opublikowano 2 Lipca 2008 Przyznam się, że też buduje (próbuje) zbudować RWD-5(pierwszy model w życiu, nigdy nie miałem nadajnika w ręku). Dopiero jestem na etapie wzmacniania boków listewkami ale już wiem, że będą problemy. Pierwszy to jak skleić te wydruki? Na każdej kartce jest wolny margines (około 3mm). Jakoś powycinałem(bez sklejania) i mam nadzieje, że różnica 2-3 cm na elemencie nie będzie miała znaczenia. Ze zdjęć nie bardzo wynika jak umocować (hmm jak to się nazywa :oops: ) zaczepy do steru kierunku i wysokości. O skrzydle nie wspomnę bo zawinięcie depronu o 180 stopni przerasta chyba moje możliwości. Nie poddaje się i walczę. Muszę jeszcze w tym sezonie oderwać się od ziemi. Dlatego WIELKA PROŚBA do pana Motylastego o umieszczenie jak najdokładniejszych planów z opisem. Takich jak dla .... no tych co nie chodzą do mediamarkt.
Shin Opublikowano 2 Lipca 2008 Opublikowano 2 Lipca 2008 Najpierw wytnij części a potem posklejaj. Ja nie miałem tego problemu bo wydrukowałem na A0 A depron wygina się po podgrzaniu opalarką albo suszarką do włosów.
Artur z kołobrzegu Opublikowano 2 Lipca 2008 Opublikowano 2 Lipca 2008 mamy dziewczynę na forum XD chyba jedyna ? :rotfl:
Lord Rzeźnik Opublikowano 2 Lipca 2008 Opublikowano 2 Lipca 2008 To czemu ma podpis "Grzesiek" :?: :wink: A nie "Grześka"
Artur z kołobrzegu Opublikowano 2 Lipca 2008 Opublikowano 2 Lipca 2008 hehehe awatar mnie zmylił XD czyli dalej nie ma dziewczyny XD
kreis84 Opublikowano 2 Lipca 2008 Opublikowano 2 Lipca 2008 Zmień zdjęcie w avatarze lub zetnij włosy
Shin Opublikowano 3 Lipca 2008 Opublikowano 3 Lipca 2008 O nie, włosów nie zetnę... :/ Koniec Off-topu!
Gość Anonymous Opublikowano 3 Lipca 2008 Opublikowano 3 Lipca 2008 ale z długimi przypominasz dziewczyne. zrób afro albo irokeza i git xD
meteor Opublikowano 3 Lipca 2008 Opublikowano 3 Lipca 2008 Kiedy jesteś piękny i młody Nie, nie, nie, nie zapuszczaj wąsów ani brody Tylko noś, noś, noś drugie włosy :wink:
Motylasty Opublikowano 3 Lipca 2008 Autor Opublikowano 3 Lipca 2008 Skrzydełko w połowie gotowe, mam nadzieję, że juz niebawem go pokażę. Opis będzie jak dla I D I O T Ó W
Motylasty Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Opublikowano 7 Lipca 2008 Rozważam koncepcję następującą : Wpierw model wyposażony w skrzydła z dużym wzniosem, dwie połówki połączone wymiennym łącznikiem, na początku latanie na samym kierunku i wysokości, później możliwość zmniejszenia wzniosu ( nawet do zera ) i nauka latania na lotkach + akrobacja. W tej chwili mam gotowy płat bez wzniosu, czeka na rozcięcie. Czy takowa koncepcja będzie ok ?.
diem Opublikowano 7 Lipca 2008 Opublikowano 7 Lipca 2008 Rozważam koncepcję następującą :Wpierw model wyposażony w skrzydła z dużym wzniosem, dwie połówki połączone wymiennym łącznikiem, na początku latanie na samym kierunku i wysokości, później możliwość zmniejszenia wzniosu ( nawet do zera ) i nauka latania na lotkach + akrobacja. W tej chwili mam gotowy płat bez wzniosu, czeka na rozcięcie. Czy takowa koncepcja będzie ok ?. Zdecydowanie. Chcialbym tylko dodac co mi przyszlo do glowy: -sadze ze dziub powinien byc w jakis latwy, mocny sposob wzmocniony - listewki 2x6 or smth - jakis antykret -powinno byc jak najmniej badz wcale giecia depronu 6mm na cieplo - jakos jest to moja zmora w rwd, mialem tylko jedno podejscie, moze nastepnym razem pojdzie lepiej pozdrawiam diem
Lord Rzeźnik Opublikowano 7 Lipca 2008 Opublikowano 7 Lipca 2008 Ja mysle, ze OK, proponuje tak: zrobic dwa centroplaty dlugie na szerokosc kadluba, jesen z dwoma bagnetami wygietymi, drugi z prostymi.Skrzydla sie na niego nasunie i przyklei tasma, a calosc na gume do kadluba.Ale to tylko moja koncepcja...
Motylasty Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Opublikowano 7 Lipca 2008 Nie ma w modelu żadnych gięć depronu na ciepło - wszystkie gięcia na zimno. Co do budowy płata, płat z dwóch połówek bez żadnego centropłata, ma być jak najprościej.
kojot Opublikowano 7 Lipca 2008 Opublikowano 7 Lipca 2008 Ciekawe, który model przeżyje do zmiany setupu na lotki :-) IMO prościej - patrzcie na Zefira i RWD. Motylasty masz IMO tendencje do komplikacji. Uważam, że naprawdę warto giąć krawędzie natarcia na ciepło. Dodatkowa komplikacja to większy ciężar, większa szybkość i boleśniejsze krety ;-)
diem Opublikowano 7 Lipca 2008 Opublikowano 7 Lipca 2008 Uważam, że naprawdę warto giąć krawędzie natarcia na ciepło. oj, napisalem 6mm, co do skrzydel nie ma watpliwosci, ponadto 3mm jest gietki i malo problematyczny
Motylasty Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Opublikowano 7 Lipca 2008 3 mm depron bez problemu gnie się na zimno, oczywiście pod warunkiem zabezpieczenia go od strony "zawietrznej" taśmą klejącą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.