VrubeL Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 Przyznam się, że też buduje (próbuje) zbudować RWD-5(pierwszy model w życiu, nigdy nie miałem nadajnika w ręku). Dopiero jestem na etapie wzmacniania boków listewkami ale już wiem, że będą problemy. Pierwszy to jak skleić te wydruki? Na każdej kartce jest wolny margines (około 3mm). Jakoś powycinałem(bez sklejania) i mam nadzieje, że różnica 2-3 cm na elemencie nie będzie miała znaczenia. Ze zdjęć nie bardzo wynika jak umocować (hmm jak to się nazywa :oops: ) zaczepy do steru kierunku i wysokości. O skrzydle nie wspomnę bo zawinięcie depronu o 180 stopni przerasta chyba moje możliwości. Nie poddaje się i walczę. Muszę jeszcze w tym sezonie oderwać się od ziemi. Dlatego WIELKA PROŚBA do pana Motylastego o umieszczenie jak najdokładniejszych planów z opisem. Takich jak dla .... no tych co nie chodzą do mediamarkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shin Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 Najpierw wytnij części a potem posklejaj. Ja nie miałem tego problemu bo wydrukowałem na A0 A depron wygina się po podgrzaniu opalarką albo suszarką do włosów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 mamy dziewczynę na forum XD chyba jedyna ? :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 To czemu ma podpis "Grzesiek" :?: :wink: A nie "Grześka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 hehehe awatar mnie zmylił XD czyli dalej nie ma dziewczyny XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shin Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 LOL, wszyscy mnie mylą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 Zmień zdjęcie w avatarze lub zetnij włosy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shin Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 O nie, włosów nie zetnę... :/ Koniec Off-topu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 ale z długimi przypominasz dziewczyne. zrób afro albo irokeza i git xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shin Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 Zapuszczę brodę i gites Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 Kiedy jesteś piękny i młody Nie, nie, nie, nie zapuszczaj wąsów ani brody Tylko noś, noś, noś drugie włosy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 3 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 Skrzydełko w połowie gotowe, mam nadzieję, że juz niebawem go pokażę. Opis będzie jak dla I D I O T Ó W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shin Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 OOOOO... czyli w sam raz dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Rozważam koncepcję następującą : Wpierw model wyposażony w skrzydła z dużym wzniosem, dwie połówki połączone wymiennym łącznikiem, na początku latanie na samym kierunku i wysokości, później możliwość zmniejszenia wzniosu ( nawet do zera ) i nauka latania na lotkach + akrobacja. W tej chwili mam gotowy płat bez wzniosu, czeka na rozcięcie. Czy takowa koncepcja będzie ok ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Rozważam koncepcję następującą :Wpierw model wyposażony w skrzydła z dużym wzniosem, dwie połówki połączone wymiennym łącznikiem, na początku latanie na samym kierunku i wysokości, później możliwość zmniejszenia wzniosu ( nawet do zera ) i nauka latania na lotkach + akrobacja. W tej chwili mam gotowy płat bez wzniosu, czeka na rozcięcie. Czy takowa koncepcja będzie ok ?. Zdecydowanie. Chcialbym tylko dodac co mi przyszlo do glowy: -sadze ze dziub powinien byc w jakis latwy, mocny sposob wzmocniony - listewki 2x6 or smth - jakis antykret -powinno byc jak najmniej badz wcale giecia depronu 6mm na cieplo - jakos jest to moja zmora w rwd, mialem tylko jedno podejscie, moze nastepnym razem pojdzie lepiej pozdrawiam diem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Ja mysle, ze OK, proponuje tak: zrobic dwa centroplaty dlugie na szerokosc kadluba, jesen z dwoma bagnetami wygietymi, drugi z prostymi.Skrzydla sie na niego nasunie i przyklei tasma, a calosc na gume do kadluba.Ale to tylko moja koncepcja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Nie ma w modelu żadnych gięć depronu na ciepło - wszystkie gięcia na zimno. Co do budowy płata, płat z dwóch połówek bez żadnego centropłata, ma być jak najprościej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Ciekawe, który model przeżyje do zmiany setupu na lotki :-) IMO prościej - patrzcie na Zefira i RWD. Motylasty masz IMO tendencje do komplikacji. Uważam, że naprawdę warto giąć krawędzie natarcia na ciepło. Dodatkowa komplikacja to większy ciężar, większa szybkość i boleśniejsze krety ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Uważam, że naprawdę warto giąć krawędzie natarcia na ciepło. oj, napisalem 6mm, co do skrzydel nie ma watpliwosci, ponadto 3mm jest gietki i malo problematyczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 3 mm depron bez problemu gnie się na zimno, oczywiście pod warunkiem zabezpieczenia go od strony "zawietrznej" taśmą klejącą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.