Skocz do zawartości

Szybol odrzutowy :D

Marcin K.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ależ ja wyraźnie napisałem, że to patent stosowany w S4 wolnolatających, a jak jest obecnie w RC to zupełnie nie mam pojęcia (nie interesuje mnie to po prostu zupełnie). Wyraziłem też przypuszczenie, że być może jest to trymowanie (i nie miałem w tym momencie na myśli zmiany kąta zaklinowania skrzydła :)), a Ty podałeś patent z klapolotkami. Może pojawi się ktoś obeznany w temacie i nas oświeci, co będziemy wyważali otwarte drzwi? :P

Wieczu lata S8, mógły coś podpowiedzieć :D

EDIT: Gdy pisałem tego posta Wieczu właśnie podpowiedział. Dzięki! :D

Opublikowano

Latam w s8d, juz sie w temacie pogubilem :P wiec napisze poprostu jak to jest. Model ma wiezyczke albo cos w stylu komory na silnik, to jest ustawione pod odpowiednim katem. Skrzydla sa mocowane pod jednym katem, jak i stateczniki. Wszystko jak w normalnym szybolcu. Silnik i trymer zalatwia wszystko. Jak cos zle pisze to poprawiajcie mnie. W s8d latam od ostatnich wakacji, mam wylatane okolo 20lotow na silniku. Niewiele jak narazie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie ma rzeczy niemożliwych :) .

Jak ktoś się uprze to zrobi szybowiec rakietowy :wink: .

Np: model Kometki Me-163. Inna sprawa oczywiście jeśli chodzi o właściwości lotne...

Opublikowano

Jak dobrze pójdzie to podczepię silnik rakietowy pod model szybowca WARCHLAK mojej konstrukcji(patrz: Mój nowy szybowiec)

Na wieżyce będzie dobrze zamontować silnik ponieważ lepiej się będzie wyrzucało model.

Silnik można by zamontować w SC modelu.

Opublikowano

Sa fajne silniki firmy Top Jet do kupienia w czechach L4. Sa to silniki powolnego spalania niskocisnieniowe. CZas pracy takiego silnika to ok. 20s . Odpalanie, latem a start z reki bez bawy o poparzenie. Podobne silniki tyle ze mniejsze( oznaczeniu L1 i L2) stosuje sie do modeli "orzeszkow"

Silniki te tez sa znane pod inna nazwa RAPIER :D ( inny producent ) . Zaznaczam ze to czysta zbieznosc z moim nickiem :twisted:

Kiedys tez do realizacji takiego pomyslu uzywano silnikow wielokrotnego urzytku JETEX

Wiecej na stronie

JETEX-a

Opublikowano

krzysiek w jeszcze nie, załatwić silnik to "małe piwo" gorzej z radiem bo ma to być rakietoplan rc. narazie zbieram fundusze jak będę obloty to na pewno opisze:)

• 2 lata później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
myslałem o podczepieniu u siebie pod spodem w MiniMagu

Według mnie trzeba by jeszcze pomyśleć o tym żeby mocowanie było nie roztopiło całkiem samolotu :? bo przy wytrwarzniu ciągu powstaje trochę ciepła

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.