TeBe Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Do nowego projektu nabyłem sporo sklejki lotniczej w arkuszach 310x610. Niestety, jest mocno "ześmiglona" i chciałbym ją wyprostować. Macie jakieś sprawdzone patenty? Bo nie chciałbym zepsuć eksperymentując. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 W piątek namoczyłem arkusz sklejki i zostawiłem go dośniętego na stole. Za pare minut będę w pracy to dam znać jaki przyniosło to efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Niestety nie pomogło. Chyba będę musiał bardziej namoczyć - taki patent znalazłem na tym forum, tylko ktoś pisał, że sklejka leżała dociśnięta przez tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 No właśnie, ja się zastanawiałem, czy nie podgrzać wstępnie w środowisku wilgotnym. Czyli włożyć do piekarnika wstępnie spryskane wodą i dopiero po nagrzaniu prasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 W przemyśle meblowym do gięcia sklejki sotosuje sie parę ( a przynajmniej na Discovery tak twierdzą) .Może to jakaś wskazówka Tomek chyba mnie uprzedził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Po zwilżeniu - może nie wodą ale np. płynem do szyb Mr Muscle czy jakoś tak - należy obciążyć sklejkę czy balsę. I tu leży pies pogrzebany...trzeba tak naciskać by wilgoć mogła odparować inaczej za chwilę znowu będzie wygięta. Ja na prostowany arkusz kładłem najpierw ręcznik lub kocyk i na to dopiero płaską deskę. Na desce oczywiście rozmieszczony ciężar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Irek czy naprawdę robi różnicę woda z płynem do naczyń vs sama woda przy prostowaniu i drugie pytanie ile czasu schła Ci sklejka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek.S Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Jeśli chodziło o płyny na bazie alkoholu to mogłoby to być szybsze rozwiązanie. Alkohol jest bardziej lotny od wody więc też szybciej wyparuje. (Chyba, że nie o to chodziło ) Wysłane z mojego WT19i przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Nie powiem dokładnie ile bo nie pamiętam ale coś koło całej nocy -nie spieszyło mi się. Ten płyn Mr Muscle nie jest na alkoholu tylko na amoniaku ale czyni cuda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi