Olek Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Witajcie, mam propozycję dla kogoś, kto podjąłby się zbudowania modelu jachtu ze sklejki modelarskiej: ...ale może od początku. Jestem żeglarzem i modelarzem oraz szkutnikiem, sam buduję jachty i łódki ze sklejki w 1:1. Obecnie realizuję projekt dość ambitnej wyprawy przez Atlantyk na Karaiby na jachcie 6,5 m długości typu Salmo 21-Atlantic, który został zarpojektowany na moje zamówienie, oto on: http://dinghyadventu...mo-21-atlantic/ (niebawem wrzucę opis tego jachtu ze strony projektanta, tylko jeszcze go nie zamieścił: www.salmoboats.com) A o mojej wyprawie możecie przeczytać na stronie: www.dinghyadventures.pl Za chwilę przychodzą do mnie sklejki i zaczynam się angażować w 100% w budowę tego jachtu w garażu, a poza tym muszę jeszcze pracować, więc niestety nie mam czasu na budowę modelu. Do czego jest mi potrzebny model? Chciałbym zrobić z tych modeli takie "cegiełki", które można by kupić i w ten sposób wesprzeć budżet mojego rejsu - oferowane by były te modele na mojej stronie w formie zestawu: sklejki modelarskie wycięte na laserze CNC, drut miedziany, okucia (sam je robię u kolegi, który ma pracownię jubilerską, potem chromuję), żagle - wycięte też na ploterze do materiałów, tkaninę szklaną, listwy z drewna litego na drzewca i listwy odbojowe i wykończeniowe, instrukcja montażu i techniki budowy, a to wszystko zamknięte w pudełku z ładnym nadrukiem - i tutaj właśnie potrzebuję już gotowego modelu, któremu mógłbym zrobić zdjęcia. Oferuję: - ZA DARMO: model w formie 'surowej' - osobno elementy ze sklejki, listwy, wszystko co będzie potrzebne do jego budowy łącznie z chemią epoksydową, tkaninami szklanymi i farbami... wszystko poza pudełkiem jednym słowem - zapoznanie z tą dość nietypową techniką budowy (szycie i klejenie) - pomoc - konsultacje na bieżąco, do obejrzenia poprzednie moje dwa modele wykonane tą techniką - model zostaje własnością budowniczego Oczekuję: - zbudowania tego modelu - ...w czasie około 1,5 miesiąca... max 2... lub krócej, jeśli ktoś da radę oczywiście - do przedyskutowania, ale jeśli ma się to rozwlec na pół roku, to nic mi to nie da - w pierwszej kolejności szukam osoby z WARSZAWY i okolic, jeśli nikt się nie zgłosi, to będę szukać dalej - być może sporadycznie będę potrzebował pożyczyć model do jakiegoś wywiadu lub na targi - zwrócę nie uszkodzony (lub sam naprawię, ale dla mnie model to świętość) Parametry modelu: - Salmo 21-A, odkrytopokładowy, jednomasztowy kuter gaflowy (grot, fok, sztaksel) - dł 65 cm, skala 1:10 (długość samego kadłuba bez bukszprytu!) - konstrukcja "samonośna" - trochę jak samochód bez ramy, tak i tu jacht powstaje bez stępki, bez odwracania kadłuba i bez stołu montażowego - materiał: sklejka modelarska 0,6 - 0,8 - 1mm, drewno lite (iroko, sosna) - oblaminowany z zewnątrz tkaniną szklaną, wyszpachlowany i pomalowany natryskowo (może być spray w puszce + polerowanie szmatką, efekt przetestowany) - być może uda się go przystosować do RC - zostawiam to budowniczemu i mogę podpowiedzieć sprawdzone rozwiązanie jeśli chodzi o ster, żagle do przemyślenia, jednak wolałbym żeby ewentualna adaptacja do RC odbyła się po sesji foto. Oto ZDJĘCIA pierwszego modelu, który budowałem tą techniką, Salmo 15-S lugger, dł 46cm, zaadaptowany do RC a to wstępna wizualizacja Salmo 21-A, dochodzą jeszcze bakisty na pokładzie rufowym a tak będą wyglądać wszsytkie sklejkowe elementy do tego modelu - sporo ich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Niestety nie dysponuję czasem by w terminie przewidywalnym nawet próbować zrobić model, ale trzymam kciuki za wyprawę i chylę czoła. Już wbiłem adres strony do przeglądarki i będę śledził postęp. Jako generalnie szczur lądowy, ale który jednakże trochę popływał jachtem po Morzu Śródziemnym i przeżył 8 stopni na Biskajach (ale to w większym trochę statku) jestem pod olbrzymim wrażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 fajna propozycja szkoda że nie mam czasu jak ktoś zrobi jacht niech wrzuci fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 No ciekawe wyzwanie. Piszesz, że szukasz kogoś z okolic Warszawy ale jak byś nie znalazł to może Częstochowa Ci przypadnie do gustu? Jakby co to daj znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 ja bym siebtego podjal. Moze spiszmy sie mailowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 A jaka cena tego zestawiku to moze koledze bym prezent zrobil:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 A jaka cena tego zestawiku to moze koledze bym prezent zrobil:) Na razie nie wiem, muszę wyciąć pierwszy model, podliczyć koszty etc. - dam znać w tym wątku na pewno, jak będzie gotowy na sprzedaż, ale to jeszcze trochę wody może upłynąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 A jakieś plany udostępnisz?? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 A jakieś plany udostępnisz?? :-) Nie mogę, nie jestem jego projektantem. To model tak ściśle redukcyjny, że mając plany w krzywych można sobie zbudować tę łódkę w 1:1 Swoją drogą, sam płaciłem za zaprojektowanie tego jachtu Model pojawi się po prostu w gotowych zestawach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrekxxd Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Jeśli będzie możliwość kupna to chętnie kupiłbym zestaw do złożenia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi